Újra élettel telt meg a Magtár szombaton Vörösberényben

balaton.vehir.hu Forrás: Töltési Erzsébet Fotó: Novák Béla 2018. 09. 15. 23:34

Balatonalmádi, 2018. szeptember 15., szombat - Idén harmadszor, hagyományteremtő jelleggel került megrendezésre egy új műfaj a Magtárban, a Vörösberényi Magtárrevü.

 Az érkezőket már a bejáratnál szőlőtaposás, mustkészítés várta. A nagy, homorú taposókádban össze kellett kapaszkodni Veleginé Pavelka Gizella, a Ringató Balaton néptánccsoport vezetőjének a tusnádfürdői alpolgármesterrel, Melles Máriával, hogy el ne essenek. A finom mustot, azután jó kedvvel kínáltak a vendégeknek. 

A programot Bati János,  a Vörösberény Program vezetője, a Pannónia kulturális központ és könyvtár igazgatója nyitotta meg, majd Lencse Sándor a Vörösberényi nyugdíjasklub elnöke köszöntötte a résztvevőket. Bordalokat és alföldi népdalokat adott elő a Juhász Rebeka karnagy vezette Borostyán Népdalkör. Ringató Balaton bodrogközi és Szatmári táncokat. Ezután következett a Tusnádfürdőről, Balatonalmádi testvérvárosából érkező, Zólya Zoltán vezette Őszirózsa néptánccsoport, felcsíki és széki táncokkal. Ráadásként a két néptánccsoport összekapaszkodva közös táncot mutatott be, mely a két csoport igaz barátságát, testvéri kapcsolatát szimbolizálta.

A Kale Lulugyi (vagyis lovári nyelven: Fekete Virág) autentikus cigányzenekar vérpezsdítő zenét játszott, Molnár Csabával az élen. 

A sztárvendég Bangó Margit előadóművész volt, aki cigánydalokkal és magyar nótákkal szórakoztatta a közönséget. A nemrég elhunyt Kerényi Imre, a Magtár program megálmodója előtt az “Úgy mentél el, még el sem búcsúztál” című dallal tisztelgett.
Közreműködött a és a Lovas Csárda Koncertzenekara, vezető prímás Lakatos Attila. 

Finom falatokkal, üstben főtt gulyáslevessel, pogácsával kínálták a Vörösberényi Nyugdíjasklub tagjai a vendégeket. 

Jutott idő beszélgetni.

Érdekességek derültek ki Bangó Margitról. Többször járt már Almádiban, először 50 évvel ezelőtt, kezdő énekes korában. A Balaton a szíve közepe, nem véletlen, hogy annyi nagy zeneszerző, író is  megörökítette, többek közt Dankó Pista is. 

Bangó Margit, a cigánydalok királynője, évszázadokra visszamenőleg muzsikusokat számon tartó nagycsaládból származik, nyolcan voltak testvérek. 

A repertoárját meghatározó cigánydalok mellett magyar nótákat és örökzöld dalokat adott elő. A Kossuth díj és a Magyar Örökség díj és több kitüntetés büszke tulajdonosa.

Az estét színesítette a falakon az Új Vörösberényi Művésztelep alkotóinak kiállítása, mely szeptember 20-ig megtekinthető munkanapokon 8-16 óra között.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!