Kiállítással zárult a Vörösberényi Művésztelep alkotótábora

balaton.vehir.hu 2018. 08. 30. 20:50

Balatonalmádi, 2018. augusztus 30. csütörtök – A legendás Balaton-parti művésztelep 1963-as bezárását követően most idén indult újra a „Vörösberény Programok 2018” keretében.

 A rendezvény Káplán György énekes előadásával kezdődött, aki egyébként a stuttgarti rádió énekese. Majd Veszeli Lajos festőművész az egész nyarat átölelő programsorozat egyik ötletgazdája köszöntötte a megjelenteket. A nemrégiben elhunyt Kerényi Imrére, a „Vörösberény programok 2018” megálmodójára, mozgatórugójára egy perces néma felállással emlékeztek meg.

Veszeli Lajos

Veszeli Lajos kiemelte, hogy az 1953-63 között működött, országos hírnevű művésztelepet idén a nulláról kellett megszervezni, szó szerint az első szögtől, a kiváló tanárokig és a résztvevőkig bezáróan. Isten a tenyerén hordoz, mert, amit elképzeltünk az idei nyárra, azt sikerült teljesítenünk – fogalmazott a neves festőművész.

Majd hozzátette, hogy a Magtár és a kolostor épületek élettel, boldogsággal és alkotói munkával teltek meg, teljesedtek ki.

Sipos Endre

Sipos Endre, festőművész, filozófus a festőtábor vezetője kiemelte, hogy minden alkotót a saját stílusában hagytak dolgozni, majd minden művésztanárnak köszönetet mondott a tíz napos kurzuson. Így Veszeli Lajos és Baky Péter festőművészeknek, Fábián László grafikusművésznek Perlaki Róbert díszlettervezőnek és nem utolsó sorban Czuczor Sándornak a kiváló retorikai képességű előadásaiért. Ezt követően mind a 13 alkotót egyénileg mutatott be, rajzaik, festményeik, munkáik alapján.

Baky Péter

Baky Péter elmondta, hogy kemény rajzolással, a rajztechnika elsajátításával próbálta elvenni a kedvüket a résztvevőknek, de ez szerencsére nem sikerült, mert hihetetlen lelkesedéssel vetették bele magukat a hallgatók a tárgyi és portré rajzokba. Ez nem volt véletlen, mert hihetetlenül lelkesek voltak, mert megértették egyből, hogy minden festészet alapja a biztos rajztechnika, ezért festeni könnyű – fogalmazott.

A Siófokról érkezett Mizerák Beáta tanárnő saját maga és társai nevében mondott köszönetet, felidézve az elmúlt tíz nap legszebb pillanatait.

Az est során elhangzott Szakáli Anna Alkotókedv című verse Karancs Katalin színművész előadásában.

Az alkotói csoport jelen lévő tagjai

Keszey János polgármester

Káplán György

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!