Major Janka szobrászművész kiállítása

balaton.vehir.hu Forrás: Hegyi Ilona Fotó: Hegyi Ilona 2018. 08. 24. 11:26

Ismét egy kiállításnak adott otthont Almádi. Igaz Barnabás a helyi Zeneiskola tanulója Balatonalmádi Kultúráért díj tulajdonosa adta a zenei aláfestést egy ismert Bartók Béla darabot adott elő a kiállítás hangulatához méltót.

 Kedves fiatalos lendülettel és lelkesen fogadta a meghívottakat Major Janka művésznő.

A kiállított anyag megtekintésével kezdtem és oly álomszép alkotásokban gyönyörködhettünk.  Nem mindennapi látvány tárult a nagyközönség elé Janka és szintén művész Édesapja Csanád a feltett kérdésekre azonnali válaszokat is adtak az érdeklődőknek. Az Édesapának Rétegződés című alkotása városunkban a „Kézfogás Szoborparkban látható. A kiállítást még Lengyelországból érkező kőfaragó szobrászművészek is megtekintették.

Veszeli Lajos és Major Janka

Veszeli Lajos  festőművész  Balatonalmádi város díszpolgára a maga jellegzetes habitusával, kimagasló szakmai tudással, ahogy bemutatta Jankát a művésznőt szinte magunk előtt láthattuk, ahogy a  fát megmunkálja és szoborrá formálja.

Veszeli Lajos szinte párbeszédet folytatott a művésznővel, és kérdést tett fel arra vonatkoztatva, hogy mi adott ihletett, hogy bibliai témákhoz nyúljon.

Válasz ledöbbentett, hogy néha milyen jók is a szórólapok, mivel egy alkalommal a Major Janka művésznő egy vallásos jellegű reklámot vett kézbe és abban a pillanatban fordult meg fejében, hogy a biblia egyik alakját Lót feleségét fogja megformálni, kifaragni. Azóta már több bibliai alakot is megformált és szoborba öntötte őket.

Majd Veszeli Lajos Janka életútját, munkásságát vázolta fel. Janka 2012-ben végezte el a főiskolát. Egyéni látásmódja van plasztikai megoldás bibliai témájú alkotásaiban. Törékeny művésznő a fa elhivatott megmunkálója, szebbnél szebb szobrok kerülnek ki kezei alól. Vonyarcvashegyi születésű és ott él. Városának kiemelkedő polgára. Nagyon sok köztéri szobrot, táblaképet készített, mely városa tereit díszíti. Festetics családnak volt Vonyarcon egy mandulás kertje és oda egy csodálatos kaput készítettek melyben öt táblakép lett elhelyezve, mely a helység életét mutatja be. Ezt az alkotást Janka a helyi művészekkel közösen alkotta.

Czuczor Sándor és Veszeli Lajos

Majd Veszeli Lajos Czuczor Sándor jószolgálati nagykövetet, címzetes igazgató urat kérte fel, hogy köszöntse a Nemzetközi Kőfaragó táborból érkező vendég művészeket, akik most jelenleg itt tartózkodnak városunkban és alkotnak. A Nemzetközi szobrászoknak is lesz egy kiállítása itt Almádiban fent az Öreghegyen a Művésztelepen. Majd a művész  további sikereket, kívánva Major Jankának nyitotta meg a kiállítást.

A vendégsereg szobrok megtekintése után közös kötetlen beszélgetésekbe kezdtek egy kis finom itóka és pogácsa mellett. A kiállítás minden nap meg lehet tekinteni a Pannónia Könyvtár és Művelődési Központban. Köszönjük művészeinknek, hogy ez a kiállítás is létrejöhetett.

Kép és szöveg: Hegyi Ilona

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!