Álmok és valóság a Művésztelepen

balaton.vehir.hu Forrás: Hegyi Ilona Fotó: Hegyi Ilona 2018. 08. 23. 10:26

Veszeli Lajos festőművész itt él köztünk Balatonalmádiban, 2018 augusztus 20-án vehette át Balatonalmádi Város Díszpolgára kitüntetést.

Munkássága, kimagasló teljesítményének eredménye, hogy a Vörösberényi Művésztelep újra feléledt.

Fáradhatatlan erővel, kitartással dolgozik művészet iránti szeretetével, hogy az álmok valósággá váljanak ez a fő mozgatórugó.

Kerényi Imre Kossuth és Jászai Mari díjas rendező, miniszterelnöki megbízott úrral a nyári programok tervezésében, megvalósításában hatalmas feladatot vállalt magára.

Minden városnak , településnek  rendelkeznie kellene egy ilyen kreatív, lelkes művésszel, Kerényi Imre egy igazi találó jelzőt mondott a mi művészünkre, Lajosra Ő egy „vezér bika”.

Valóban nagy az igénye a művészet megalapozására, továbbfejlesztésére.

 Az alkotni vágyó gyermekeknek Festőiskolát, most pedig felnőtteknek a Vörösberényi Művésztelepet, mely otthont ad tíz napon keresztül az alkotni vágyó embereknek, kik az ország minden zeg-zugából érkeztek. Amatőrök, rajztanárok, igazi művészlelkek, a művészet iránt elhivatott emberek nagy lelkesedéssel készítik itt alkotásaikat.

Nagyszerű művészek irányítása alatt tanulhatnak itt kezdők és haladók egyaránt.

Sipos Endre és Baky Péter művészeti vezetők irányításával folyik a munka remek, impozáns környezetben.

Ma módom volt az itt alkotók táborával találkoznom és 1- 2 óráig részese lehettem annak, ahogy dolgoznak és sajátítják el a művészet alapjait.

Országunk, városunk büszkélkedhet lelkes és kreatív emberek tenni akarásával.

Pápakovácsiból teljesen amatőr hölgy érkezett Erika, akinek több évtizedes vágya teljesült, hogy egy ilyen művészeti tábor lelkes tagja lehessen.

Mizerák Beáta rajztanárnő Siófokról érkezett valóban a művészet elkötelezettje Veszeli Lajos kedves művészbarátjával közösen a Siófoki Szalon létrehozója.

Kántorné Bódi Ilona Egerből érkezett egykor a Szilágyi Gimnáziumban tanított, nyugdíjas éveiben gondolt arra, hogy alkosson.

Vereczkeyné Donáth Györgyi Budapestről jött egykor kutató gyógyszervegyész hivatást űzte évtizedekig. Most már jó pár éve szintén a művészet iránti szeretete kerekedett felül és gyermekkori álmát valósítja meg. AVAL festészet alapjaival ismerkedik és erre  építi fel tudását, ma a színek világát „kutatja” hogy egyes színekkel, hogy lehet életet vinni az alkotásokba.

Hivatásos művésszel is összehozott a sors Ő pedig nem más mint Miske Emő művész tanár, illusztrátor a holisztikus művészet elkötelezettje, grafikus.

Fantasztikus egyéniség kedvességgel, bájjal tudással ötvözve.

Baky Péter 1977-ben diplomázott, 1977 óta kiállító művész. Művelődési Intézetben tárlatokat vezetett, Művészetek háza igazgatói posztját is betöltötte Szekszárdon. Ő inkább a figurális alkotásaival van jelen.

 Nagyon felgyorsult a világ, a rohanó élet a jellemző mai társadalmunkra.

A művészet iránti vonzódást, ahogy a szeretetet sem lehet tanulni ezt magunkkal kell hozni családunkból, környezetünkből. A művészet bármely formája belső világunkat tükrözi. Az alkotásokban az aznapi lelki világunk a velünk történt események jelennek meg. Ahogy egy alkotásra tekintünk, abból látjuk az alkotó lelki világát. A színek játéka a lágy és erőteljes színek a feldúltságot, vagy éppen a lelki békét tükrözik.

Sipos Endre művészetfilozófus, festőművész, tanár a mai művészvilág lelkes oktatója. Belső szellemi érték vezérli a művészt. Milyen erkölcsi tartása van az embernek az átsugároz az alkotásra.

Kell egy élettapasztalat ahhoz, hogy a művész kiteljesedjen, általában az idősödő korra fog teljesen kialakulni.

A Művésztelep alkotóinak műveiből kiállítás nyílik augusztus végén a Magtárban.

Rendkívül remek embereket ismerhettem ma meg. Bepillantást nyertem a művészvilágba.

Veszeli Lajos és művésztársai szívüket - lelküket teszik a csapatmunkába.

Kép és szöveg: Hegyi Ilona

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!