Balatonalmádi Város Értéktár Bizottsága megtartotta a nyári szünet előtti utolsó foglalkozását

balaton.vehir.hu Forrás: Töltési Erzsébet Fotó: Töltési Erzsébet 2018. 07. 01. 15:41

Czuczor Sándor - Ne hagyjuk veszni szellemi örökségünket: Tényleg beszél a nyelv címmel tartott a Pannónia kulturális központ és könyvtár olvasótermében egy rendkívül színes, izgalmas előadást.

 A megjelenteket dr. Gráfik Imre a Balatonalmádi Város Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte.

Gráfik Imre (b.) és Czuczor Sándor

Az előadó meglehetősen gyorsan beszélt, mert sok mindent szeretett volna elmondani, hisz hatalmas a már feldolgozott és még feldolgozandó anyag. Czuczor Sándor következő kötete, az Almádi Füzetek VIII. kiadványaként lát majd napvilágot idén augusztusban Tényleg beszél a helynév címmel.

Ez a füzet a Balatonalmádi járás helynevei közül válogat, mert az egykori Veszprém és Zala vármegye dűlőnevei nagyon sokban hasonlítanak. Alapvetően arra kereste a választ, hogy melyek az érdekesebb helynevek, hol találhatók, mióta ismerjük őket és mi a valószínű jelentésük. 102 esetet dolgozott fel és nagyon elgondolkodtató, hogy a kelta, római, avar és magyar utak, velük együtt a települések folytonossága további helynévrégészeti felfedezéseket eredményezhet."
 
Az előadó legfontosabbnak azt tartja, hogy ez a helynévtörténeti "értékhalmaz" visszacsatolás a bennünket már föntről vigyázó Kányádi Sándor figyelmeztetésére: "Be kell hordanunk, hajtani mindent. A szavakat is. Egyetlen szó, egy tájszó se maradjon kint. Semmi sem fölösleges."
A szépszámú közönség örömmel hallgatta a jól ismert berényi és almádi helynevek eredetét, a felmerülő kérdéseket az előadó imponáló tudásanyagával szellemesen válaszolta meg.
 
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!