Zongoraest a Magtárban

balaton.vehir.hu Forrás: Hegyi Ilona Fotó: Hegyi Ilona 2018. 06. 30. 21:04

Kerényi Imre Kossuth-és Jászai díjas rendező a megálmodója a Vörösberényi programsorozatnak.

 

A Magtár impozáns épülete ad otthon zongoraesteknek, színházi előadásoknak és egyéb más színvonalas rendezvényeknek. Péntek este egy új színfoltja lett Almádinak, pontban 19 órakor elkezdődött a várva várt Bogányi Gergely és vendégeinek koncertje. Kerényi Imre művész úr a Rá jellemző lelkesedéssel köszöntötte a közönséget. Örömét fejezte ki, hogy sokan eljöttek e fantasztikus rendezvényre. Ismertette a Kolostor, Magtár együttes több ezer éves történelmi és természeti értékeit. Majd a közvetlen munkatársai odaadó közreműködéseiről tett említést. Kovács Piroskát a projekt menedzser fáradhatatlan, odaadó elhivatottsággal, precíz, pontossággal végzett munkáját külön kiemelte Kerényi Imre rendező úr. Majd külön köszöntötte Keszey János polgármester urat, és Kerényi László egykori polgármester urat, testvérét. Majd lelkes tapsviharral ért véget az ismertető és köszöntő.

Következett az est fénypontja Bogányi Gergely zongoraművész, aki a róla elnevezett, megálmodó és megvalósult híres Bogányi zongorán játszott. A zongora érdekessége, hogy nagyon tiszta, erőteljes hangzású, és 7 év alatt fejlesztették ki és készítették el ezt a fantasztikus áramvonalas „csodazongorát”.

Művész úr gyermekként kezdett el zongorázni szülővárosában, a váci Zeneiskolában. Pályafutása csodálatosan alakult. Kossuth díjas és Liszt Ferenc zongoraművész, 2011 óta Prima díj tulajdonosa is. Elsőként Liszt Ferenc 15. Magyar Rapszódia Rákóczi indulóját hallhattuk. Bogányi művész a „ mester” ifjú tanítványát mutatta be Boros Misit a Virtuózok egykori győztesét, aki azóta felívelő karriert ért el. Misi az ifjú „Titán” Schubert darabot játszott. Közönség háláját hatalmas tapsviharral mutatta ki.

Másik meghívott vendég Veress Ábel zongoraművész. Említést érdemel, hogy Misinek az Édesanyja, míg Ábelnek az Édesapja Erdély szülötte. Ábel Fonyódon él Bogányi Gergellyel Milánóban ismerkedtek meg. Ábel Chopin művet adott elő szintén fergeteges taps volt a jutalom.

Zárásként Bogányi Gergely Liszt Ferenc II. Rapszódia című mesterművét adta elő. A halk és pattogó erőteljes dallamok tették csodálatossá a darabot, művészünkre a gyengédség és zongora, közönség iránti szeretete, alázata tükröződött.  Szinte simogatja hangszerét, lágy könnyedséggel játszik a „csodazongorán”. A közönség felállva tapsolt és üdvrivalgásba tört ki ezzel fejezve ki a hálát, hogy részesei lehettek az első Magtár koncertnek, ahol Liszt, Chopin, Schubert dallamok szólaltak meg.

Almádi lakói várják a folytatást.

Liszt Ferenc idézet jutott eszembe:

 

„ Nem lehet más igényem, csak hogy a művészet és a magyar hon jóakaratú, buzgó szolgája legyek”.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!