Kányádi Sándorra emlékezünk (1929-2018)

balaton.vehir.hu 2018. 06. 20. 16:36

Hírportálunk egy korábbi tudósítással emlékezik meg a Kossuth-díjas Kányádi Sándor költőről, akit 2014. október 16-án hatalmas tömeg várt Balatonalmádiban. A Könyvtári Hét és a Cimbora rendezvénysorozat meghívására érkezett a Kaláka együttessel a Balaton-parti városba.

 A hétfőn kezdődött ünnepségsorozat csütörtökön a Pannónia Kulturális Központ melletti téren folytatódott, ahol Elek Apó Kútja (Benedek Elek író) leendő kútjának, tudásforrásának helyszínén köszöntötték Kányádi Sándor Kossuth-díjas írót.  A kút tervét Kányádi Sándor erdélyi költő álmodta meg.

Kányádi Sándor Kossuth-díjas író (Hírportálunk képgakériája ITT tekinthető meg)

É. Szabó Márta - a Cimbora című több évtizedes tévéműsor megálmodója- elmondta, hogy Kányádi Sándor, évtizedeken keresztül nagyon sok Cimbora-táborban volt jelen verseivel, írásaival hazánkban és határainkon túl is.

A város nevében Keszey János polgármester köszöntötte a neves írót, aki megjegyezte, hogy Kányádi Sándor a legnépszerűbb magyar író. A gyermeksereg pedig a költő "Kútnak lenni jó" című megzenésített versét énekelte el.

Kányádi Sándor elmondta, hogy reményei szerint Elek Apó Kútját 2015. szeptember 30-án fogják majd felavatni az író születésnapján. Véleménye szerint a magyarságnak kettő "Apója" van, az egyik Bem József, a másik Benedek Elek a nagy mesemondó. Ez utóbbi a mesék révén mindig az igazságról írt, hiszen a mesék vége általában igazságosan végződnek. Így az igazság már csak a mesékben létezik.

Az ünnepséget követően a kulturális intézményben adott koncertet a Kaláka együttes.  A színültig megtelt teremben  Kányádi Sándor verseiből adtak elő egy csokorra valót, amelyeket a több száz fős közönség együtt énekelt az előadókkal. A koncertet hatalmas vastapssal köszönték meg a gyermekek és kísérőik.

Kányádi Sándor életrajza, munkássága ITT olvasható.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!