Balatonalmádi új testvérvárosa Tusnádfürdő

balaton.vehir.hu 2018. 04. 16. 18:51

Tusnádfürdő, 2018. április 16., hétfő - Együttműködési szerződést írt alá ma délután a Kovászna megyei Tusnádfürdő polgármestere, Albert Tibor; illetve a balatonalmádi küldöttség vezetője, Keszey János polgármester. Az ünnepséget megtisztelte Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Tóth László.

A két város vezetői évek óta jó kapcsolatot ápolnak egymással, több alkalommal sor került már kölcsönös látogatásra.

Románia legkisebb városa (1417 lakos) és környéke bővelkedik turisztikai látnivalókban. Természeti értékei egyediek: a Szent Anna tó, Sólyomkő (a mindenkori királyok innen kapták idomított solymaikat), a védett mohos tőzegláp, melyet csak a kijelölt útra fektetett pallókról lehet megcsodálni, mert az óvatlanul lelépő menthetetlenül elsüllyedhet), a bálványosi mofetták, melyek kénes szaga messziről érezhető. A vulkanikus eredetű mofetták mindegyike más-más betegséget gyógyít vízével és a feltörő gázokkal. Ám ide lehet sorolni az elszemtelenedett medvéket is, akik a székely ember szerint nem játékszerek. Mindezek fölött áll a közismert vendégszeretet.

     A városházán tartott testvérvárosi ünnepségen a magyar és a székely himnusz közös eléneklését követően Albert Tibor kiemelte: a papírra vetetteknél fontosabbak az emberek közötti kapcsolatok. Minden magyar felelős egymásért, s melyet örököltünk, a Szent István-i életformát és üzenetet kell továbbadnunk, csak így lehet közös jövőnk.

Almádi polgármestere szerint a nagy távolság ellenére összekötő kapocs a fürdővárosi jelleg, a nyelvi-kulturális örökség. Hozzátette: a testvérvárosi kapcsolat értékét az adja, hogy abban az egyes települések polgárai is részt vesznek.

Tóth László főkonzul hangsúlyozta: a kormányzat kiemelten fontosnak tartja, hogy a nemzetpolitikára pénzforrásokat is kell biztosítani. Ebben az évben ez már tízmilliárdos nagyságrendűre nőtt. Bízik abban is – tette hozzá –, hogy a gazdaságfejlesztés is erősödni fog, s a Mezőség után Csík is részesülhet támogatásban.       

Az ünnepség kölcsönös ajándékozással és díszvacsorával ért véget. Dalos műsorral léptek fel a Szent László Gyermekotthon növendékei.

 Képek és szöveg: Zatkalik András

Képeinken Az almádi küldöttség programjai. Tusnádfürdő, Szent Anna-tó, Szent Anna kápolna, résztvevő küldöttségi tagok, erdélyi fellépők, tájak, havasok, mofetták és sok-sok élmény.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!