Szoboravatás és ünnepi megemlékezés Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2018. 03. 15. 18:47

Nemzeti ünnepünk alkalmából felavatták az Almádi Pantheonban Véghely Dezső és dr. Óvári Ferenc szobrát. A Szent Erzsébet –ligetben a Petőfi szobornál dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő mondott beszédet.

 

Kajári Gyula az ALMÁDI- P-ART Alapítvány elnöke elmondta, hogy 2013-ban azért hozták létre az alapítványt, hogy azoknak állítsanak emléket, akik a maguk idején sokat tettek a városért. Ezen az ünnepi napon pedig két, egykori kiválóság szobrai előtt tiszteleghetünk – fogalmazott.

Kajári Gyula (b.) és Keszey János

Keszey János polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az alkotások elkészítésében, a szervezésben, külön köszönet Illeti Veszeli Lajos festőművészt szervezői munkájáért – mondta. Majd az alapítvány elnökével közösen átvágták a nemzeti színű szalagot a szobrok talapzatain. A szobrok Fáskerti Zsófi/Fáskerti István és Illés Erika szobrászművészek alkotásai. Verset mondott Páder Zsófia, közreműködött a Balatonfűzfői Irinyi Fúvószenekar Hégely Ákos vezényletével.

Kontrát Károly

Ezt követően került sor a városi ünnepségre a Szent Erzsébet-ligetben, a Petőfi szobornál, ahol dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő mondott beszédet.

Ünnepi beszéde:

Tisztelt almádiak! Tisztelt polgármester úr! Hölgyeim és uraim!

A város és a térség országgyűlési képviselőjeként tisztelettel köszöntöm Önöket, nemzeti ünnepünk alkalmából, Itt a Petőfi szobor előtt. Ma, március 15-én arra emlékezünk, hogy mindig is voltak olyan magyarok, akiknek az ország szabadsága és függetlensége mindennél többet ért. Még a saját életüknél is fontosabb volt számukra szeretett hazánk. Mi magyarok, amikor feltűzzük a nemzeti színű kokárdát a szívünk fölé, azt egy különleges és méltóságteljes alkalomból tesszük. Ezzel tisztelgünk a forradalom hőseinek emléke és a független Magyarország előtt. Azokra a forradalmi ifjakra emlékezünk, akik életüket áldozták a szabad és magyar Magyarországért. Mert cselekedni valaki helyben is, Laposa Dániel, akinek a nevét utca is viseli itt Almádiban. Ő a 48-as honvédek között harcolt. Ma őt is ünnepeljük. A forradalom idején a márciusi ifjak 12 egyszerű mondattal mondták el, mi a szándékuk. Ez a 12 pont ma is azt üzeni, hogy mi magyarok össze tudunk fogni, ki tudunk állni egymásért, a hazáért. A márciusi ifjak felismerték, hogy függetlenség és szabadság nélkül Magyarországnak nincs jövője, és elég bátrak is voltak ahhoz is, hogy ezért megküzdjenek. Tudták, hogy az egyén biztonsága és a nemzet szabadsága egymástól elválaszthatatlanok.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A magyaroknak ma is meg kell küzdeniük a szabadságért, az összetartozásért, a biztonságért. Március 15-e ma is azt üzeni számunkra, hogy a magyarok maguk akarnak dönteni jövőjükről, vagyis mindarról, ami a gyerekei és unokáik sorsát meghatározza. Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték. Egy olyan kincs, amelyért nemcsak harcolni kell, de meg is kell tudni őrizni, mert törékeny. Kiállni a biztonságunkért, a nemzetért ma következetes, nehéz és összetartó munkát jelent. Kossuth Lajos úgy vélte: „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz”. Számunkra nem lehet kérdés: nem szabad hagyni, hogy helyettünk mások döntsenek az ország sorsáról, hiszen ma is teljesen világos és egyértelmű, hogy mit kíván a magyar nemzet. Magyarország ma büszke, erős, európai ország. Ma más viszonyok uralkodnak, más idők járnak, mint 170 évvel ezelőtt, ezért sem feledhetjük el, hogy „a haza minden előtt!” Nekünk Magyarország az első. Meg kell őriznünk a hazánkat olyannak, amilyennek szeretjük. Nemzeti ünnepünkön emlékezzünk hőseinkre, az ő bátor kiállásukra és legyen az ő kiállásuk örök példa előttünk.

Nekünk meg kell őriznünk a hazánkat olyannak, amilyennek szeretjük! Éljen a magyar szabadság, éljen a magyar haza!

A beszédet követően a Vörösberényi Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora következett majd a Fourtissimo zenekar az alkalomra összeállított dallamokat játszott. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!