Nő-Köz-Pont létesül Balatonalmádiban

balaton.vehir.hu 2018. 03. 08. 16:33

Csütörtökön sajtótájékoztató keretén belül mutatták be a „Nők, harmóniában a családban és a munkahelyen” című EFOP-os nyertes pályázatot, amely közel 200 millió forint értékben három év alatt valósul meg.

 Benedek Anna a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete elnöke röviden ismertette a projekt tartalmát, az együttműködő szervezeteket és önkormányzatokat. Reményei szerint a projekt áprilisban indulhat, jelenleg a program auditálása van folyamatban.

Kovács Zoltán (b.), Benedek Anna és Kontrát Károly

DrKovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormány eltökélt szándéka, hogy a család és a karriert különösen támogassa, benne a nők szerepével. Majd hozzátette. különösen itt a Balaton térségében a nyári hónapokban égető szükség van a jó munkaerőre. Arról is beszélt, hogy amíg 2010-ben 3,7 munkavállaló dolgozott hazánkban addig mára mintegy 4,450 millió aktív dolgozó van hazánkban, a cél természetesen a teljes foglalkoztatottság elérése.

Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő gratulált a nyertes pályázat érintettjeinek. Kiemelte, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a család édesanyját és a karrierjét egyeztetni tudja, ezért rengeteg családi kedvezményt vezetett be a kormány és tervez a jövőben is. 

A nyertes pályázat részletes ismertetése az alábbiakban olvasható:

 SAJTÓKÖZLEMÉNY
NŐK HARMÓNIÁBAN A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN
A „Nők a családban és a munkahelyen” című pályázati kiírás során „Nők harmóniában a családban és a munkahelyen” címmel, EFOP- 1.2.9- 17-2017-00118 azonosítószámmal vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete konzorciumi partnerével az Almádiért Közalapítvánnyal. A 100 % finanszírozású projekt támogatásának összege 199,88 millió forint.
A közel kétszáz millió forint összköltségvetésű projekt elsődleges célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása helyi megoldásokkal és együttműködésekkel.
A pályázat hozzájárul a nők és férfiak közti egyenlőség érvényesülésének elősegítéséhez, a kisgyermeket nevelő nőkkel szembeni foglalkoztatási diszkrimináció csökkentéséhez, továbbá lehetőség nyílik a munkahelyek családbaráttá tételére, atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok széleskörű megismertetésére és alkalmazására.
1. Kommunikációs aktivitások, szemléletformáló tevékenységek
1.1. Helyi munkaadók és szakmai szervezeteik tájékoztatása, érzékenyítése, együttműködések kialakítása a projektcélokkal összhangban
1.2. Szakmai helyi rendezvények, találkozók szervezése a célcsoport számára a női foglalkoztatásban kiemelt szereppel bíró helyi szervezetekkel, szakmai kamarákkal, vállalkozói szervezetekkel.
1.3. Atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok helyben való elterjesztésének ösztönzése, elfogadottságának erősítése
1.4. Nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásában rejlő lehetőségek és előnyök helyi bemutatása, valamint a társadalmi sztereotípiák lebontása, a nők és férfiak változó szerepeinek tudatosítása érdekében tájékoztató napok és/vagy előadások, és/vagy kampányok, események, akciók szervezése, online tartalmak készítése, helyben mintaként szolgáló nők és férfiak példájának közzétételével, a helyi és a közösségi média használatával
1.5. A nők vidékfejlesztésben, térségfejlesztésben, gazdaságfejlesztésben betölthető szerepének, új ill. hagyományos ágazatokban és szakterületeken
2. Női Információs és Szolgáltató Központ (Nő-Köz-Pont) létrehozása és működtetése, formális és nem-formális képzések, fejlesztések, felkészítések lebonyolítása a célcsoport számára.
A Nőközpont hozzájárul a területen élő nők, családok életminőségének javításához, hozzájárul a terület fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődéséhez. A projektnek köszönhetően Egyesületünk 9 db új munkahelyet teremt, akik a 36 hónapos megvalósítási időszak alatt segítik szervezetünk munkáját.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt a www.nbae.hu oldalon olvashatnak.
Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete
8220 Balatonalmádi, Mikszáth K. u. 8/A
e-mail: iroda@nbae.hu

NŐK HARMÓNIÁBAN, A CSALÁDBAN
ÉS A MUNKAHELYEN
Új pályázat megvalósítása indult el ez év elejétől városunkban. Az EFOP 1.2.9-17-2017. kódszámú, NŐK A CSALÁDBAN ÉS A MUNKAHELYEN elnevezésű projekt melynek fő pályázója a Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete, konzorciumi partner az Almádiért Közalapítvány. Különösen nagy elismerés ez, hiszen rengeteg pályázat közül került ki győztesként. A konstrukció célja a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a család és munka összeegyeztethetőségének előmozdítása helyi megoldásokkal és együttműködésekkel.
A projektben együttműködő partnerek Balatonalmádi Város Önkormányzata, Bakonybél és Pénzesgyőr Községek Önkormányzata, a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás, a Balatonalmádi Turisztikai Egyesület, a Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület, a KISOSZ Veszprém, valamint az AutiSpektrum Egyesület.
A projekten belül NŐ-KÖZ-PONT létesül és működik Balatonalmádiban és további két telephelyen Somlóvásárhelyen és Bakonybélben. Összesen 10 munkavállalót foglalkoztat atipikus foglalkoztatási formában. A NŐ-KÖZ-PONT segítő szolgáltatásokat, tanácsadásokat nyújt (adó és járulék, munkaerő-piaci információ, pszichológus), nagyi tábort szervez, online tudásmegosztót működtet, online tartalom létrehozásával jó példákat ad közre a médiák segítségével és workshopokat, jeles napokat és képzéseket szervez. Rendszeres csoportfoglalkozások keretein belül az atipikus foglalkoztatási formák és rugalmas munkaszervezési módok helyben való elterjesztését ösztönzi, valamint kommunikációs aktivitások, szemléletformáló tevékenységeket végez.
Munkáltatói fórumok - A munkáltatókkal való együttműködés célja a munkaerő piaci szereplők igényeinek és elvárásainak felmérése, egyeztetése és a jelen felhívásban szereplő célcsoportba tartozó munkavállalókat foglalkoztatók közötti tapasztalatcsere.
A megvalósítás alatt a munkáltatók tájékoztatására és érzékenyítő program kidolgozására, majd a munkáltatók megkeresésére kerül sor, hogy az atipikus foglalkoztatásról kapjanak tájékoztatást, érzékenyítő programon vegyenek részt.
Kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a munkáltatók tájékoztatást kapjanak az ezen személyek foglalkoztatásával igénybe vehető támogatásokról, előnyökről. (atipikus foglalkozatási formák, információk és gyakorlati tudnivalók) Cél az, hogy elérje a térség azon munkáltatóit, akik a későbbiekben befogadó környezetet, és hosszútávon fenntartható munkahelyet biztosítanak majd munkavállalóiknak atipikus foglalkoztatási formákban. A családi élet és a munkahelyi feladatok összeegyeztetése alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel, jóval hatékonyabbá válik a munka; a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabb, életük kiegyensúlyozottabb lesz; s közvetetten az egész társadalomnak - hiszen a gyarapodó családok és az értékteremtő munka a nemzet két legfontosabb erőforrása.
Programelem célja, hogy gyakorlati tudásokat és információkat átadva a munkáltatói oldal érzékenyítésével és bevonásával a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását közös megoldások és jó tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztásával közvetítse a munkáltatók felé.
A projekt megvalósítása során számos képzésen vehetnek részt a jelentkezők.(hiányszakmák, alapkompetenciák fejlesztése, mentálhigiéniás képzések, vállalkozási és marketing ismeretek, önismereti képzések, digitális kompetenciafejlesztési képzések).
Ezen kívül segítő szolgáltatások nyújtásának kialakítását is célul tűzte ki a projekt.
A program szakemberek részvételét biztosítja és együttműködik az EFOP 1.2.6 kiemelt konstrukció megvalósítója által szervezett képzésekre, fejlesztésekre, NŐ-KÖZ- Pontot hoz létre és működtet.
Együttműködik a GINOP 5.3.2 pályázat nyerteseivel jó gyakorlatok, stratégiájának ismertetésére.
A megvalósítás helyszínein a helyi esélyegyenlőségi tervekhez hozzájárul.
A programokon a részvétel ingyenes, bárki számára elérhető. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Alapadatok
Pályázó neve: Nagycsaládosok Balatonalmádi Egyesülete
Projekt megnevezése: Nők harmóniában a családban és munkahelyen
OP név: EFOP
Pályázati kiírás megnevezése: EFOP-1.2.9-17 - Nők a családban és a munkahelyen
Projekt helyszíne (régió): Közép-Dunántúl
Projekt helyszíne (megye): Veszprém
Projekt helyszíne (település): Balatonalmádi
Megítélt összeg: 199 882 860 .- HUF
Támogatás aránya: 100 %
Támogatási döntés dátuma: 2017.09.27
Forrás: ESZA
Ország: Magyarország
Beavatkozási kategória:
Uniós társfinanszírozási ráta: 84,999999 - ESZA
Projekt összköltség: 199 882 860 .- HUF

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!