Balatonalmádi: Pályázatot nyert a város a Wesselényi strand fejlesztésére

balaton.vehir.hu 2018. 02. 02. 13:04

Balatonalmádi Város Önkormányzata sikeresen pályázott Aktív sportos strandélet infrastrukturális feltételeinek megteremtése a balatonalmádi Wesselényi strandon címmel a TOP-1.2.1-15 kódszámú „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című pályázati felhívásra, melynek köszönhetően a balatonalmádi Wesselényi strand szolgáltatási színvonal emelkedése valósulhat meg.

 A projekt átfogó célja Balatonalmádi fürdővárosi rangjának emelése, ezáltal turisztikai-idegenforgalmi térségi szerepkörének megerősítéseA projekt célja a természetes fürdőhelyen a szabadtéri aktív strandolás újszerű, különlegeskomplex feltételeinek megteremtése.

A projekt tartalmának bemutatása:

A strand nyugati felében a terület teljes újragondolása történt meg. A Wesselényi strand területén megvalósítandó új vonzerőt növelő beruházás keretében hárompályás vízi csúszda, palánkkal határolt homokos sportpálya, vízi színpad, parti bár és vizesblokk építése valósul meg. 

A csúszda élménytorony a strand nyugati oldalán valósul meg. A torony három csúszdaelemet (turbó-, kamikáze- és családi csúszda) foglal magába. A legfelső szint indító magassága 15 m. Az élménytorony szerkezete a későbbiekben lehetőséget ad egy, a toronyra szerelt extrém mászófal, és vízre érkező drótkötél-pálya megépítésére is.

A parti bár egy vízre sikló hajóformát szimbolizáló, trópusi fából készült, árnyékolóval ellátott kiemelt faterasz, kiszolgáló pulttal a közepén és fix bárszékekkel a pult előtt, amely a jelenlegi szivattyúgépház alapjaira épül.

A homokos sportpálya palánkkal körülvett multifunkciós labdapálya, 22 x 32 m kerített játéktérrel. A pálya egyik oldalán két padsoros tribün jellegű ülőpad készül. A sportpálya kiszolgálására egy szertár faépület is megépül. 

A 240 m2-es vízi színpad (úszó sziget) a főbejárattal szemközt a Balaton vízfelületén helyezkedik el, - az animácós tevékenység, napozó funkciók mellett - elsősorban színházi előadások, hangversenyek megrendezésére alkalmas. 

A fejlesztési terület nyugati határán épül fel az új, akadálymentesített, napenergiát hasznosító vizes blokk, mely a szomszédos horgászterület felől is megközelíthető lesz, s így szolgálja a horgászok igényeit is. 

A fejlesztés koncepciójában formálja át és helyezi új alapokra a Wesselényi strandi fürdőzést, ahol megférnek egymás mellett az eddig megszokott, nyugalomban pihenni vágyó strandolók és az aktív pihenésre vágyók. A beruházás egy speciális, de több korosztályt érintő vendégköri igény kielégítését célozza meg. A turisztikai attrakcióval az aktív időtöltésre, a kulturális szórakozásra, sportolásra vágyóknak szeretne a város többet nyújtani.

 

A projekt címe: Aktív sportos strandélet infrastrukturális feltételeinek megteremtése a balatonalmádi Wesselényi strandon

A kedvezményezett neve: Balatonalmádi Város Önkormányzata

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00002

A szerződött támogatás összege: 150 138 778Ft

Kedvezményezett által vállalt önrész: 32 799 495 Ft

A projekt összköltsége: 182 938 273 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 82,07 %

 

Projekt tervezett befejezési dátuma: támogatási szerződés megkötésétől számított 36 hónap

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!