Megjelent Horváth Beáta (almádi lakos) új könyve Kint és bent címmel!

balaton.vehir.hu 2017. 12. 15. 17:24

Ha az életben minden egyszerű lenne, ha minden egyenesen menne előre, előre meghatározva, ok-okozat szerint, ha nem lenne szabad akaratunk, szabad választásunk a lehetőségek között, ha minden egyértelmű lenne, akkor nem is lenne értelme az életnek. Ha minden tulipán minden tavaszkor piros lenne, ha minden kedden esne az eső, ha mindennap előre tudnánk, hogy minden órában, minden percben mi történik.

Lehetőségek, részecskék, amelyek egyszerre több helyen is lehetnek, véletlenek, vezérlő, teremtő erő, Isten, egységes egész, a gondolatok teremtő ereje, angyalok, projekció? Hogyan jönnek elénk a véletlenek? Milyen a világ körülöttünk? Van-e olyan, hogy objektív valóság, vagy a világ különálló kis valóságokból és igazságokból áll? Vagy részei vagyunk egy kollektív tudatnak? Egy holografikus világegyetemnek? Tudat vagy anyag vagyok inkább?

A kvantumfizikában a részecskék valószínűségi hullámként vannak jelen, és az, hogy végül hol találom őket meg, mi lesz belőlük, az az én ráfigyelésem, döntésem, érzéseim, gondolataim által dől el. Ha minden dolog a tudatos megfigyelésből válik “valósággá”, akkor felmerül a kérdés, hogy ki volt az, aki először tudatosan megfigyelt?

Nem tudunk másképp gondolkodni, mint ahogy gondolkodunk, nem tudunk mást elképzelni, csak azt, amit ismerünk. Képtelenek vagyunk magunkat fejre állítani. Képtelenek vagyunk a lábujjunkkal lélegezni, mert úgy tudjuk, azt csak a tüdővel lehet. De az is lehet, hogy nem is kell lélegeznünk. Másképp, máshogyan. Ez talán a titok nyitja. Hogy továbblépjünk.

Talán az egyetlen értelem a saját képzeleted. Amikor becsukod a szemed, és elrepülsz oda, ahová vágysz. A képzelet szabad, mint a madár. Nem szab neki gátat semmi. A képzeletre nem illik az a szó, hogy ostoba, hogy lassú felfogású, hogy korlátozott. A képzeletre nem mondhatja senki, hogy buta, vagy tanulatlan, vagy logikátlan. A képzelet megengedő. A képzeletnek nincsenek szintjei. A képzelet az alkot és teremt.

Ezekre a mindannyiunkat foglalkoztató gondolatokra, kérdésekre keresi és igyekszik megadni a választ a Balatonalmádiban élő Horváth Beáta, aki második kötetével lép az olvasók elé.

A „Kint és bent” azoknak szól, akik keresnek. Akik keresnek, akik hisznek, akik érzik és tudják, hogy a világ nemcsak az és olyan, amit az öt érzékszervünkön keresztül érzékelünk. Akik az „igazságot” keresik az élet mibenlétével kapcsolatban. Az igazságot, az igazi valóságot. Ami nincs. A könyv talán segít kicsit többet megérteni a világból azok számára, akik az íróhoz hasonlóan semmilyen különleges képességgel nem rendelkeznek, mégis feszíti őket a világ működésének a megértése, az élet értelmének keresése.

A könyv kapható a Libri és a Líra könyvesboltokban, Balatonalmádiban a Hattyú ABC melletti Papír-Írószer és Könyvesboltban, valamint interneten megrendelhető a www.libri.hu, www.lira.hu, www.bookline.hu oldalakon.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!