Megkérdeztük: milyen beruházás zajlik Balatonalmádi Káptalanfüred városrészén?

balaton.vehir.hu 2017. 10. 26. 10:59

Kérdéseinkre a beruházással kapcsolatban a Józsefvárosi Sajtó Iroda válaszolt írásban.

Az alábbi kérdéseket tettük fel: Milyen csarnok épül Káptalanfüreden, kinek a területén és kinek a megbízásából? Milyen forrásból? Mikorra várható a létesítmény átadása? Milyen egyéb járulékos beruházás zajlik a területen? Az átadást követően kik használják, milyen egyéb funkciók lesznek elérhetők? A helyiek szerint a tereprendezéskor több, mint 100 fát vágtak ki, (esetleg ezeket felajánlották jótékonysági tüzelői akcióra?, hogyan pótolják a veszteséget?)

Kérem engedje meg, hogy kérdéseivel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztassuk:

Az 1960-ben épült gyermektábor komolyabb korszerűsítésére mindeddig nem került sor, ezért szükségessé vált a teljes körű megújítása. A több mint 50 éves tábor modernizálásával az önkormányzat célja, hogy évről évre sok száz józsefvárosi számára korszerű üdülőben, modern körülmények között tudja biztosítani a táborozást és az eddigiekkel szemben ne csak nyáron, hanem egész évben nyitva állhassanak a kapuk a látogatók előtt. A beruházás eredményeként egy minden elemében megújult, sportolási lehetőségekkel kibővített, modern tábor várja majd a kerületieket, mely funkció bővülésnek köszönhetően alkalmas lesz edzőtáborok lebonyolítására és utánpótlás-nevelési feladatok ellátására is.

A felújítás összköltsége rendkívüli mértékű terhet jelentett volna az önkormányzati költségvetés számára. Mivel a tábor fejlesztése során az egyik legfontosabb szempont a gyermekek sportolási lehetőségeinek bővítése és az egészséges életmódra nevelés biztosítása, így a Józsefvárosi Önkormányzat határozott szándéka volt a szükséges fedezet előteremtése érdekében a lehető legtöbb külső forrás felkutatása és igénybevétele. Az önkormányzat ezért megállapodást kötött a veszprémi kézilabda klubbal. Az együttműködési megállapodásnak köszönhetően lehetővé vált a teljes gyermektábor korszerűsítése, amelynek köszönhetően új lakó- és kiszolgálóegységek építése mellett, az edzőtáborozáshoz, valamint sportoláshoz szükséges sportlétesítmény is épülhessen. Így az üzemeltetési és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve a táborozás mellett lehetőség lesz a XXI. századi követelményeknek megfelelő körülmények között a magyar kézilabda utánpótlás sport fejlesztésére, és az együttműködésnek és a fejlesztésnek köszönhetően a józsefvárosi gyermekek számára is vonzóbbá tudjuk tenni a sportágat. A tervezés költségeit az önkormányzat fizette, a kivitelezést a veszprémi kézilabda klub finanszírozza.

Az üdülőtábor teljes zöldfelülete is megszépül, a kertészeti munkák során dendrológiai szakvélemény alapján járnak el a szakemberek, a ligetes környezet megőrzése mellett. A szakvélemények alapján az elöregedett, beteg fák helyére 409 lombhullató és 142 darab örökzöld fa, továbbá 1500 tő évelő és egynyári növény, valamint 1130 cserje lesz telepítve. A zöldfelület aránya 67,45 százalék lesz az előírt 50 százalékhoz képest.

A lebontott faházak faanyagát és a kivágott fákat a környéken élő rászoruló családoknak ajánlották fel.

Hírportálunk felvételei 2017. október 20-án készültek

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!