Tök jó Almádiban

balaton.vehir.hu 2017. 10. 07. 17:44

Immár XVII. alkalommal rendezte meg szombaton a Nők a Balatonért Egyesület Almádi Csoportja (NABE) a Tökfesztivált. Délutánra csurig megtelt tökfaragókkal, érdeklődőkkel a Pannónia Kulturális Központ előcsarnoka.

 

A színházteremben több, mint hatvan fajta tökből készült ételt lehetett kóstolni, felsorolni egyszerűen képtelenség annyi finomság várta a látogatókat. Volt mesesarok, tökmesékkel, óriás Balaton társasjátékkal, a faragni való tököt pedig Szentkirályszabadja határából hozták.
Volt is rá igény bőven mivel nagyon sokan keresték fel a rendezvényt, főleg kisgyermekes szülők. Valódi művészi alkotások is születtek, volt, aki linóleum metsző késsel távolította el a tök héját. Az épület előtt árusok kínálták portékáikat és különböző dísztökök közül lehetett válogatni.

Németh Jánosné Erzsébet az almádi csoport vezetője a környezettudatosságra hívta fel a figyelmet. Például a jelenlegi mosóporok helyet igen hatékonyan használhatunk mosószódát és mosószappant, kíméljük a környezetünket és bőrünket s nem utolsó sorban a mosógépünket, olcsó és hatékonyan távolítja el a foltot a ruhákról és ez csak egy praktikákból – fogalmazott.
Eősze Beáta a helyi csoport vezető-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a tököt a kukoricához és a burgonyához hasonlóan Kolombusnak köszönhetjük, Európába a spanyolok hozták be. Jó terméshozama van, igénytelen és magas a tápértéke. A tök az ember barátja, a kutya és a tök a legtöbb családi háznál megtalálható. A tököt étkezésre és takarmányozásra használják, a magjából olaj készül. Közel ezer féle tökfajtát ismerünk, többek között: főzni való tök, sütőtök, lopótök, dinnye, uborka, cukkini és patisszon. A töklámpás faragás Magyarországon is régi hagyomány, az 1080-as években László király a visegrádi toronyba töklámpásokat helyeztetett ki a rabok ellenőrzése miatt, de a dunai hajók közlekedését is segítette. A sütőtök kedvező élettani hatását már az indiánok is ismerték. Napjainkban kutatások támasztják alá, hogy egészségmegőrző és gyógyító hatása van. Jó gyulladás ellen, megfázásra, enyhíti az allergiát, serkenti a máj működését. Ízletes zöldség, sütve a legfinomabb, készíthető belőle leves, főzelék, sütemény, pogácsa, lekvár és ivólé.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

 <

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!