Balatonalmádi csodálatos emlékkúttal gazdagodott - képgalériával

balaton.vehir.hu 2017. 09. 30. 19:38

Szombaton délután az ünnepség eddig sosem látott látványos felvonulással kezdődött. Az emlékkút az Árpád-kori "Szárberény" halászfalunak állít emléket a Balaton-parti város Vörösberény városrészén.

A műalkotást körülvevő oldalakon a "berény" nevezetű települések címerei az összetartozást szimbolizálják. A felvonulás során láthattunk korhű jelmezekbe öltözött apácákat, halászokat, kajárokat, lovagokat, írnokokat és találkozhattunk Szent Istvánnal is, az akkori monostornak adományozott dokumentum átadási ceremóniáján.

Czuczor Sándor címzetes gimnáziumi igazgató a történelmi hátteret ismertette. Részletes történelemidéző előadásában a „Berény” nevű települések korabeli elterjedését ismertette az egész Kárpát-medencében.
Kajári Gyula a P-Art Alapítvány elnöke beszédében kiemelte, hogy ez a kút az összetartozás szimbóluma, majd név szerint köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek, önzetlenül segítettek és pénzadományokkal támogatták az ötlettől a megvalósításig a város, Vörösberény legújabb köztéri alkotását.
Keszey János polgármester üdvözölte hazánk  tizenhárom „Berény” nevet magában foglaló településekről érkezett küldöttségek tagjait. Rendhagyó a mai rendezvény, mert itt üdvözölhetjük a „berényi” településekről érkezettek és az is rendhagyó, hogy egy helyen szerepelnek a berényiek címere. Azért is különleges ez a mai nap, mert igen szép példája a kút az összefogásnak.
Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, hogy ezen a gyönyörű napon különleges élmény volt látni a korhű ruhában az 1020 évvel ezelőtti eseményeket, a felelevenített történelmi pillanatokat. Hazánknak csodálatos a történelmi múltja, az emberek összefogása, ami ma is igen aktuális, mert meg kell védeni hazánkat, azért is, hogy még nagyon sokáig magyarok élhessenek itt, és hallatsszon a magyar beszéd. Azt is elmondhatjuk, hogy Balatonalmádiban új lelki és szellemi központ alakul ki, hiszen a Magtár épülete kulturális rendezvények helyszíne csakúgy, mint a Kolostor épülete, kiegészítve ezzel a csodálatos kúttal.
A kutat Keszey János és Kontrát Károly avatták fel, levéve a halászhálót a műalkotásról.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

Ezt követően pedig a történelmi egyházi vezetők áldása következett, Szabó János plébános és Faust Gyula református lelkész személyében.
Az avatáson közreműködött Balatonalmádi Város Vegyeskara, Kovácsné Nagy Márta karnagy vezényletével és a Harmónia Énekegyüttes, Demel Eszter vezényletével. Majd a Vörösberényi Nyugdíjas Klub énekkara és néptáncosai léptek színpadra.
A szobor igényű alkotást a P-Art Alapítvány három évi szervező munkával, közadakozásból, munkafelajánlásokból és több önzetlen ember segítségével hozta létre. A kút elkészítését, annak csónakos ábrázolását a benne lévő domborművel Beretvás Csanád szobrászművész készítette.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!