Kulturális örökség napjai - Megnyílik a veszprémi óvóhely a látogatók előtt

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2017. 09. 12. 17:19

Megnyílik a veszprémi Benedek-hegy gyomrában található óvóhely az érdeklődők előtt és beléphetnek a színház, a könyvtár, valamint a helyi rádió máskor nem látogatható helyiségeibe is a hétvégi kulturális örökség napjain.

Káposztás Vivien, a polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta, hogy a megyeszékhelyen 12 helyszínen mintegy 30 program, köztük tárlatvezetés és filmvetítés várja az érdeklődőket.
Hozzátette: a Benedek-hegy gyomrában lévő óvóhelyet és a környéket is megismerhetik a látogatók szombaton, megelevenedik az óvóhelyet övező Séd-part középkori céhes élete, a séta résztvevői bepillanthatnak a tímárok, a molnárok és a tobakok mindennapjaiba.
Kizmus Szabolcs bunkerkutató Volt titkos katonai objektumok a Bakonyban címmel tart előadást szombaton délelőtt és kora délután. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállításain szombaton és vasárnap délelőtt 10 és 11 órától ingyenes tárlatvezetés indul - mondta a sajtóreferens.
Tárlatvezetés mellett ingyenesen nézhetik meg a látogatók a Kiegyezés és koronázás - 1867 című tárlatot az érseki palotában. A Boldog Gizella királyné, a veszprémi székesegyház alapítója című kiállítás a székesegyház altemplomában, az Idvezlégy, kegyelmes Szent László király! című tárlat a piarista templomban, A Test és lélek című kiállítás az első világháborús tábori lelkészetet, katonai kórházakat és orvoslást bemutató kiállítás pedig a Tejfalussy-házban, a veszprémi várban látható majd.
Kulisszajáráson és az épületet bemutató sétán vehetnek részt a vállalkozó kedvűek a Petőfi Színházban, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, valamint a Méz Rádióban. Ezen kívül a városban található szobrokat bemutató sétára várják az érdeklődőket szombaton és vasárnap - közölte a sajtóreferens.
A Laczkó Dezső Múzeumban szombaton délután tárlatvezetést tart Fogl Krisztián Sándor történész, aki a Kiegyezés korabeli tárgyakat, dokumentumokat ismerteti meg a látogatókkal. Sára Sándor 80 huszár című filmjét vetítik szombaton délután a piarista templomban, ezt követően a nézők beszélgetést hallhatnak a rendezővel. A rendezvény napjain ingyenesen látogatható a Bakonyi Ház, a tűztorony, a Hősök Kapuja Látogatóközpont, a Dubniczay-palota, a Tegulárium-téglagyűjtemény, a Modern Képtár-Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria - fűzte hozzá. A vörösberényi jezsuita kolostorban Kiss-Domonkos Judit csellóművész és Line Ildikó hegedűművész koncertjét hallhatja a közönség szombat délután. Ezt követően Kovács István helytörténeti kutató tart előadást a jezsuita kolostorról. Töltési Erzsébet, a balatonalmádi Honismereti és Városszépítő Kör titkára elmondta, hogy a belváros templomait érintő sétát szerveznek szombaton este, melynek során a lelkipásztorok bemutatják templomaikat, a séta résztvevői hallhatják majd Káplán György énekművész, valamint Balatonalmádi Város Vegyeskarának műsorát. Csővári Zsófia, a várpalotai Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy vasárnap megnyitják Udvardi Erzsébet, Arany-balladák című festménysorozatának kiállítását a várban, mely egész nap ingyenesen látogatható. A kulturális örökség napjai az Európa Tanács védnökségével 1984 óta már 50 országban az épített örökség ünnepe, melynek Magyarországon hagyományossá vált időpontja minden év szeptember harmadik hétvégéje. A programsorozaton megnyílnak és bejárhatók olyan épületek, építmények és régészeti lelőhelyek is, amelyek az év többi napján nem látogathatók.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!