„Nyáresti gondolatok és dallamok a káptalani fák alatt” - Káptalani Toldi estéje

balaton.vehir.hu 2017. 08. 13. 18:23

A rekkenő hőséget augusztus 12-én este elsöpörte az erős lökésekkel tarkított szél. Szerencsére ez sem zavarta azt a 130 érdeklődőt, aki a káptalani Angyalos Boldogasszony kápolna kertjében gyűlt össze, hogy leggazdagabb nyelvű költőnk Arany János születésének 200 évfordulója alkalmából egy bő órát szenteljen emlékezetére.

 

Az évek óta már hagyománnyá vált „Nyáresti gondolatok és dallamok a káptalani fák alatt” mottójú rendezvénysorozat keretében a Káptalanfüredi Fürdőegyesület a Szent Imre Plébániával közös szervezésében idén Sudár Annamária és Heinczinger Mika előadásában “Toldi estéjéből” hangzottak el részletek. Az idézeteket Sudár Annamária összekötő szövegei fűzték egymáshoz, az instrumentális zenei aláfestések furulyákon, gitáron, dorombon, magyar dudán és éneklőedényen hangzottak el. Különös értéket adott az estnek, hogy a Szent László év tiszteletére az ötödik énekben szereplő Szt. László ballada énekelve hangzott el.

 

A Plébánia az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt közösségépítő pályázaton elnyert pénzből fedezte az előadók tiszteletdíját. A könnyeket előcsaló irodalmi és zenei élményt követően a pogácsával, házi készítésű süteményekkel, a szervezéssel és az ünnep hangulatát emelő virágdíszítéssel az egyesület járult hozzá a kellemes hangulathoz. Nem is lehet szebb program egy nyári estre, mint Arany János gyönyörű magyar nyelvén a Toldi mai napig időszerű gondolatsorát hallgatni a káptalani kápolna kertjében barátok között, egy jó pohár balatoni borral koccintva.
Kacskovics Fruzsina

 

Fotók: Töltési Erzsébet

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!