Böjte Csaba és a gyermekkórus Almádiban

balaton.vehir.hu Forrás: Töltési Erzsébet 2017. 07. 26. 22:58

Az V. Balatoni Csillagösvény missziós körút keretében Böjte Csaba ferences szerzetes, a Magyar Örökség-díjas Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar és újdonságképpen a Dévai Gyerekek látogattak el július végén immár ötödször Balatonalmádiba. Töltési Erzsébet beszámolója.

A plébániai pályázatból vett "Tündérkert"-es pólóban és sapkával a gyerek

Előző nap Csaba testvér Balatonfüreden a Koloska-völgyben szentmise keretében felszentelte a Gyermek Jézus - kegyhelyet. Ahogy korábban fogalmazott: „Szeretném a magyarság figyelmét az élet felé fordítani. A gyermeki élet pedig maga a csoda. Minden gyermek üzenet az emberiség számára: Isten szeret bennünket. Gyermeket nevelni – Istennel való találkozás. Jézus azt mondta: aki egyetlent is befogad a legkisebbek közül, engem fogad be.”
Pénteken délben a hatvantagú gyermekkórus Vera és Gabi nővérrel érkezett a Pannónia Művelődési Központ és Könyvtár elé, ahol Bálint Sándor alpolgármester úr, valamint a Honismereti és Városszépítő Kör, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, illetve más közösségek önkéntesei köszöntötték őket. Erre ők azonnal egy szép énekkel válaszoltak. A Zóna Étterem finom ebédje után az almádiak által felajánlott finom dinnyét, szilvát, almát, szedret falatozhatták a gyerekek, köszönet érte a jólelkű adományozóknak. A Pannónia lépcsőjén megálltak egy csoportképre, hisz idén az EFOP-1.3.5-16-2016-00503 számú Római Katolikus Plébánia Közösségi szerepvállalás erősítése című pályázat keretében minden gyermek „TÜNDÉRKERT” feliratú egyensapkát és pólót kapott ajándékul.
A következő ajándék a szökőkútnál kapható híresen finom almádi fagyi volt, melyet boldogan nyalogattak el a gyerekek. Ezután végre a Balaton, a Wesselényi strand következett! A Strandkönyvtárnál találtak árnyékot a gondos nővérek. A gyerekek egy része azonnal fürödni indult, Hidasi Ferenc ismét úszóleckéket tartott az érdeklődőknek. Akadt, aki a Balaton Játékpontnál ügyeskedett, mások a Nők a Balatonért Egyesület óriási környezetvédelmi játékán „hajózták körbe” a Balatont. Nagyon tetszett mindenkinek az idén újra kiadott játék, a nővérek feltett szándéka Erdélyről is egy hasonlót csinálni.
Csaba testvér a Dévai Gyerekekkel csak később, fél négy körül lépett a Szaturnusz vitorlás hajóról az almádi mólóra, ahonnan gyalog követték a strandra a többieket. Már útközben kiderült, hogy az egyik fiatalembernek a sok táncolástól váratlanul kettévált a bőrcsizmája. Hiába próbáltak az almádiak telefonon cipészt találni, nem sikerült. Ekkor szerencsére megjelent a Polgárőrség elnöke, Balogh Csaba, aki azonnal intézkedett, és egy óra múlva már örömmel hozta az elkészült cipőt.
Csaba testvér a Vitorlás Büfénél telepedett le a tíz gyerekkel, ahol finom halakat ettek. A tó partján halat illik enni!
A strandolás után a Hungarikum Fesztiválon Keszey János polgármester úr köszöntője után a Dévai gyerekek táncoltak, a kórus szebbnél szebb dalokat énekelt, Csaba testvér pedig szentmisére hívta a jelenlevőket a Zenepavilonhoz.
Ahogy később írta: „Dévai gyermekeink Szent László zászlaja alatt, tánccal, énekkel hívták a fesztiválra összegyűlt Balatonalmádi testvéreinket szentmisére!!Legnagyobb ámulatomra az emberek valóban otthagyták a fesztivált, a sok finom sült kacsát, kolbászt, halat és eljöttek mind, a szentmisére, hogy találkozzanak az emberiség legnagyobb barátjával, Jézus Krisztussal! Megszeppentem egy picit, mikor láttam, hogy kiürül a tér, és mindenki elindul a távolban lévő oltár felé, de aztán a misén imádkoztunk a sok finomságot áruló kereskedőkért is, hogy a nagy melegben minden portékájuk találjon vevőre!
Hálás szeretettel gondolok a Balatonalmádi testvéreinkre - Csaba testvér.
A kórus az előző években szovátai kulturális központjuk a Marianum Tündérkert Kolostor felépítésére, berendezésére, most a fenntartási költségekre gyűjtött.
A Zenepavilonnál kezdődő szentmisét Csaba testvér mutatta be Szabó János helyi plébános és Paál Sándor Ede káplán koncelebrálásával. Szentbeszédében arról is beszélt, Szent László példáján merjünk tenni egymásért, hazánkért, legyünk jókedvűek, vidámak, egy jó vicc sokszor megoldja a problémát.

Csaba testvérnek ízlett a hal és a sör is a Vitorlás Büfében

Szentmise a Zenepavilonnál

A Marosszéki Kodály Zoltán gyermekkórus a liget fái alatt

A Szent Erzsébet liget ideális helyszínnek bizonyult

Fotók: Kishegyi Elek és Molnár Jánosné Éva

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!