Balatonalmádi: Akkor lesz hiteles a közélet, ha mi is hitelesek vagyunk

balaton.vehir.hu 2017. 01. 07. 20:36

Fogalmazott Keszey János, Balatonalmádi polgármestere szombaton este a város hagyományos újévi köszöntőjében a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár színháztermében.

 

A megjelenteket Bati János intézményigazgató köszöntötte, aki Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén című versét olvasta fel.

Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog,
érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre.
Tiszta szívből ezt kívánom!
Szaporodjon ez az ország
emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött,
soha-soha ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke,
gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!

A verset követően Pató Bálint Máté Péter dalait énekelte, majd Teleki Gergő zongoraművész Liszt Ferenc VI. rapszódiájával varázsolta el a hallgatóságot.
Keszey János beszédében megemlítette Kovács Pista bácsi helytörténészt, akinek sorra jelentek meg a település történetét, fejlődését képekben elmesélő, bemutató kiadványai. Nehéz időben – vesztes háborúk között és után készültek a fotók. Nem csodálkozhatnánk azon, ha a reményvesztettséget, kétségbeesést, megalázottságot közvetítenék. Ezzel szemben büszkeséget és tartást, soha ki nem hunyó reményt, hitet, bizakodást és derűt sugároznak a legnagyobb nehézségek kellős közepén is. A hétköznapi feladatokkal, élethelyzetekkel, nehézségekkel megküzdő, egy jól működő település, áldozatot vállalni is képes közösség képe bontakozik ki belőle. Azonban a fotók mögött azt is láthatjuk, hogy ez nem önmagától alakult így. Ez a rend nem különleges kegy és még csak nem is a természet adománya. Mert ez a rend belülről fakadt: a hagyományainkat tisztelő, dolgos és tisztességes emberek jelleméből. Abból a tudásukból, ami ritmust adott az életüknek, a szellemiségből, aminek köszönhetően egy felfordult és megbolydult világban is önmaguk tudtak maradni.

 

Keszey János

Mert évtizedekkel később, a mi korunkban is ez a lelkület szükséges ahhoz, hogy településünkön egészséges közélet, jól működő önkormányzatiság legyen. Hiszen a közélet belőlünk épül, éppen olyanná válik, amilyenek mi magunk is vagyunk. Elvárni is csak azt lehet tőle, amit magunktól is elvárunk. Akkor lesz hiteles a közélet, ha mi is hitelesek vagyunk – fogalmazott.
Beszédében szólt a 2016-os idegenforgalmi évről, amikor is az elmaradt a 2015-től a strandforgalmat illetően, de ugyanakkor örvendetes a vendégéjszakák emelkedése. A tavalyelőtti 9,8%-os növekedéshez képest a 2016-os újabb 9,6%-os, két év alatt összesen több, mint 19%-os fizető vendégéjszakát könyvelhetett el a város. Komfortérzetet növelő beruházások is voltak a városban, járdák, közutak, az önkormányzat tulajdonában lévő támfalak is megújultak. Tovább folytatódott a parkok felújítása, parképítések. A város további szennyvízhálózatának kiépítése, mintegy 10 kilométer hosszan félmilliárd forintot is meghaladó kivitelezési munkálatait csak európai uniós forrásból tudják megvalósítani. Keszey János kitért arra is, hogy 2016-ban külön hangsúlyt kapott a testvérvárosi kapcsolatok ápolása.  Júniusban Eggenfeldenben ünnepelték meg a 15 éves testvérvárosi jubileumot, de jártak az őszi nyitragerencséri Rózsák Napján és a horvátországi Vörösmartonon is.
Arról is szólt, hogy az önkormányzat az elmúlt évben a 2014-2020-as fejlesztési időszakra megjelent európai uniós pályázati felhívásokra, valamint a hazai forrású fejlesztési kiírásokra 15 db projekttervet készített. Összesen 1,7 milliárd forintot meghaladó értékben nyújtott be pályázatokat, melyek elsősorban a város élhetőbbé tételét, környezeti állapotának javítását, turizmusfejlesztését tűzte ki célul.
Karácsonyi ajándékként is felfogható a Belügyminisztérium maradványkeretéből az év végén megítélt 120 millió forint ingatlan vásárlásra, illetve kisebb átalakításra, amely a Magtár épület megvételét érinti.
Majd köszönetet mondott dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek egész éves munkájáért, segítségéért, mellyel hozzájárult a település gyarapodásához. Ugyanígy köszönetet mondott az önkormányzat és intézmények vezetőinek, munkatársainak, vállalkozóknak, családoknak és magánszemélyeknek a kitartó, áldozatos munkáért, a sportegyesületeknek, civil szervezeteknek és egyházi közösségeknek, akik lelket adtak, közösséget alkottak és eredményesen képviselték Balatonalmádit a település határain kívül is.
„Összejönni – kezdés. Együtt maradni – haladás. Együtt is dolgozni – siker.” Hiszem, hogy Henry Ford szavainak szellemében fogunk haladni, és közös dolgainkat siker koronázza majd. Bízom abban, hogy 2017 egy olyan év lesz, amelyet városunk históriáskönyvében a bő esztendők között fognak jegyezni – zárta gondolatait.

 

Kontrát Károly

Dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő gratulált a város sikereihez, aki békességet és egészséget kívánt, mert nagyon fontos, hogy békesség legyen az országban. Majd hozzátette, hogy eddig hazánknak a déli határ védelme mintegy 150 milliárd forintba került, egyúttal külön megköszönte a hivatásos katonaság és rendőrség tagjainak a határnál tanúsított helytállást. A 2017-es év az adócsökkentés, a béremelés és a családok éve. Magyarország erős ország, tekintélyes vezetővel. Orbán Viktor szavainak súlya van, amire Európán kívül a nagyvilágban is odafigyelnek. Ezekkel a gondolatokkal kívánt boldog új évet a képviselő.

A rendezvényen számos közéleti személy vett részt.

 

Pató Bálint

 

Teleki Gergő

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!