25 éves Balatonalmádi Város Vegyeskara - képgalériával

balaton.vehir.hu 2015. 04. 19. 19:09

A vasárnap délutáni gálaműsoron fellépett még Balatonfüred és siófok városok vegyeskarai. A kórus alapításának 25. évfordulója alkalmából Balatonalmádi Városért érdemérmet adományozott a kórusnak Keszey János polgármester.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg

A vasárnapi gálaműsor alkalmából teljesen megtelt a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár színházterme. Keszey János Balatonalmádi polgármestere köszöntőjét Maczkó Mária népdalénekes gondolataival kezdte: „Az ének hűség otthonunkhoz, hűség múltunkhoz, édesapánkhoz, édesanyánkhoz, történelmünkhöz. Hűség az anyanyelvhez, hűség önmagunkhoz. Fontos éltető erő sok gonddal, bajjal küszködő világunkban, erőt ad a jövőért vívott kemény harcainkban. Aki énekel, nem magára gondol elsősorban. Azért énekel, mert az ének kitárulkozás, az ének vallomás, az ének vigasz, eszköz a másik emberhez, egy nagyobb közösséghez. Az ének a lélek megtartó ereje, azért van, hogy a szív el ne hervadjon.”

Majd folytatta: Maczkó Mária népdalénekes gondolataival köszöntök mindenkit a 25. születésnapját ünneplő Balatonalmádi Vegyeskar ünnepi koncertjén. Külön szeretettel köszöntöm az ünneplő kórust, élén Kovácsné Nagy Márta karvezetővel, a kórus korábbi karnagyait és tagjait, Balatonfüred Város Vegyeskarát, a Siófoki Férfi Dalkört, Pileczky Erzsébet és Lovrek Károly karnagyokat!
Balatonalmádi Város Vegyeskarát 1990-ben Szelényi Pál zenetanár hozta létre egy téli estén a Kéttannyelvű Gimnázium egyik termében az alapító tagokkal, Cziráki Erzsébettel, Hansági Mariannával, Holló Miklóssal, Kirchkeszner Ildikóval, Német Andrással, Tass Katalinnal, Tóth Csillával és Varga Józseffel. A próbáknak kezdetben a gimnázium, majd a Baross utcai közösségi ház, megnyitása után a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár adott helyet.
A vegyeskart 1996-ig Szelényi Pál karnagy úr vezette. 1997-től 14 éven át Demel Eszter karnagy irányította a kórust, ezen időszak alatt „fesztivál kórus minősítést” értek el. 2011 – 2014 júniusa között Pethő Balázsné volt a karnagy, akit a jelenlegi vegyeskar vezető, Kovácsné Nagy Márta követett az énekkar élén.
A vegyeskar rövid idő alatt a város népszerű és elismert együttesévé vált. 2005-ben létszámuk elérte a 40 főt, a város legnagyobb létszámú művészeti csoportja lett. A próbák aprólékos műhelymunkája meghozta gyümölcsét. A helyi fellépések után és mellett egyre többször kaptak meghívást a környező majd megyei településekre, az ország más városaiba is. A külföldi fellépések sora a németországi Ennepetálban indult 1994-ben, de sikerrel szerepeltek Eggenfeldenben, a lengyelországi Ustronban, és Bécsben többször is.
Hamarosan a kórusmuzsika szeretetén alapuló szakmai és baráti kapcsolatok alakultak más kórusokkal a határon belül és azon túl. Ösztönzőek és örömteliek voltak a közös fellépések - többek között - Balatonfüred Város Vegyeskarával, a Siófoki Férfi Dalkörrel, az ustroni lengyel kórussal.
A helyi szerepléseik közül kiemelendő az általuk elindított, évente várt nagysikerű karácsonyi koncert, de énekükkel megörvendeztették a közönséget a várossá válás 5 évente ismétlődő jubileumi ünnepségein, a Pannónia avató ünnepségén, a megyei közgyűlés ünnepi ülésén, vagy egy-egy kiállítás megnyitón is. Szívesen énekeltek egyházi rendezvényeken is, mint a helyi református templom felújítás utáni átadása, vagy az M1 csatorna által Almádiból közvetített ünnepi istentisztelet, de erre példa közreműködésük is a veszprémi Szent Mihály Székesegyházban a húsvéti hangversenyen.
A vegyeskar elsősorban magyar szerzők (Bárdos, Bartók, Jádányi, Karai, Kodály) kórusműveit tűzte műsorára, de szívesen éneklik a régi zene (Palestrina, Pitoni), a bécsi klasszika (Beethoven, Mozart) és a romantika (Bruckner, Dvorák, Liszt) darabjait is.
Nem kevés szakmai kihívást és ösztönző erőt jelentett a Vegyeskarnak a különböző kórustalálkozókon való szereplés. Ilyen volt a Balaton parti kórusok találkozója Siófokon, vagy a X. Nemzetközi Romantikus Kóruszenei Találkozó Veszprémben 2005-ben, a megyei kórustalálkozó Ajkán, vagy a 25. Füredi Kórushangverseny, a Fonyód Kórustalálkozó, és különleges élmény a Mária Rádió I. kórustalálkozója.
Nagy izgalommal készült a kórus Demel Eszter karnagyi diplomakoncertjére, amit 2001. januárjában tartottak a Zeneakadémián. Kiemelkedő szakmai sikerük volt, amikor 2001. április 26-án a veszprémi Megyeházán tartott bemutatón a Vegyeskar a rangos „Fesztivál Kórus” minősítést kapta meg.
A kóruséneklés örömforrás, amely egymásra figyelő, együtt lélegző, igényességre törekvő közösséget hoz létre, hogy általuk felhangozzék és szétáradjon a Zene.
Köszönet a kórustagoknak, akiknek szorgalma, önfegyelme és mindenekelőtt zeneszeretete fenntartotta ezt a kórust 25 éven át, köszönet a kórus-titkároknak áldozatos szervező tevékenységükért és köszönet a karnagyoknak kitartó művészeti munkájukért!
A felcsendülő dal, az emberi énekhang - mint az egyik legősibb hangszer - által kiváltott szépség és harmónia, amit az elmúlt 25 évben Balatonalmádi Város Vegyeskara nyújtott, sok örömöt okozott a kórusnak és népes hallgatótáboruknak egyaránt.
Balatonalmádi Város Önkormányzata a 92/2015. (III. 26.) Öh. sz. önkormányzati határozatával Balatonalmádi Város Vegyeskarának a kórusmuzsika ápolása, a zenei értékek megőrzése és népszerűsítése, a helyi kulturális életet gazdagító több évtizedes tevékenysége elismeréseként, a kórus alapításának 25. évfordulója alkalmából Balatonalmádi Városért érdemérmet adományozott.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!