Balatonalmádi ünnepel (Képgalériával)

balaton.vehir.hu 2014. 04. 12. 14:03

Szombaton délelőtt tartották a város hivatalos megnyitóünnepségét a várossá válás 25. évfordulóján.

A meghívott vendégeket Keszey János polgármester köszöntötte, aki beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik az elmúlt 25 év alatt hozzájárultak a település fejlődőséhez. 25 év egy generáció, és ha visszatekintünk 1989. április elsejére, amikor is az akkori államminiszter Pozsgay Imre átadta a város kulcsát a településnek, így lettünk nagyközségből város. Az biztos, hogy mi mindannyian szeretjük a várost, ahol a legnagyobb érték az itt élők tenni akarása a településért, ezekből lesznek a megtartó gyökerek. Ez a három napos ünnep is a köszönetért született – zárta gondolatait a polgármester.
Pozsgay Imre volt államminiszter elmondta, hogy ehhez a tájhoz és Balatonalmádihoz ezer szállal kötődik. Almádi olyan település, amely folyamatosan emelkedő pályán mozog, olyan város, ahol minden intézmény rendelkezésre áll a polgároknak. Almádi az elmúlt 25 évben kiteljesedett, várossá vált. A település páratlan természeti környezetben helyezkedik el, ezért az egész világról idevonzza az embereket és nem utolsó sorban jó magyarnak lenni itt – fogalmazott.
Dr. Kontráth Károly a térség országgyűlési képviselője megköszönte a rá leadott szavazatokat. Ünnepelni jó, ünnepelni nagyszerű élmény, hiszen nagy utat tett meg a város 25 év alatt. Jó itt élni, az emberek szeretnek itt élni, ez egy emberi hely ahol még számítanak az emberi és közösségi kapcsolatok – fogalmazott.

Képgaléria: ITT

Az ünnepi beszédeket követően Érdi Tamás Prima Primissima-díjas zongoraművész kápráztatta el játékával a nézősereget a Pannónia Kulturális Központ színháztermében Liszt és Chopin darabokat játszott. Az előadóművész tegnap érkezett haza Londonból, első útja Balatonalmádiba vezetett.
A csodálatos zongorajátékot követően Balatonalmádi testvértelepüléseinek (Eggenfelden, Nyitragerencsér, Kalajoki és Tusnádfürdő) vezetői szólaltak fel, akik kivétel nélkül a hatékony kulturális, emberi és közösségi sikeres együttműködést emelték ki.
A rendezvény során Keszey János polgármester átadta Schildmayer Ferencnek Balatonalmádi Díszpolgára, Steinbach József református püspöknek és Szabó János plébánosnak a Balatonalmádi Városért Érdemérmeket. Majd a díjazottak életútját méltatták.
Mivel a város ezen a hétvégén ünnepli 25 éves születésnapját, ezen alkalomból a városban élő körülbelül száz 25 éves nevében Járó Lille és Bodaghalmi Fruzsina vehették át az emlékoklevelet és könyvet. Ezt követően az előcsarnokban felszeletelték a háromemeletes születésnapi tortát.
A hétvége további rendezvényi: ITT

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!