Lappangó balatoni értékeink

balaton.vehir.hu 2014. 01. 29. 14:43

Hírportálunk elsőként az 1911-ben, Felső-Ausztriában, a Ratz családi műhelyben készített hajóra hívja fel a figyelmet, amelynek érdekessége, hogy vízre bocsátása óta a Balatonon szeli a habokat.

-Annyit tudunk a hajó történetéről, hogy egy pécsi pezsgőgyáros rendelte meg az ausztriai műhelytől, egyszerre kettőt. Az egyiket kajüttel – mondja Vámos László, a hajó tulajdonosa. Majd hozzátette: az Öregúr az óta a Balatonon van. Legjobb ismereteink szerint a harmadik „legöregebb” hajó a Balatonon, a legidősebb a Kishamis, amely 1896-ban készült Balatonfüreden, a „Szemtelen” jolle típusú hajó pedig 1910-ben készült. Családunk 1967-ben vásárolta meg, az addig többször tulajdonost váltott vitorlást, igaz előtte „Örökifjúra” keresztelték.
A hajó típusa osztályon kívüli Sonderklasse, úgynevezett 22 Schärenkreuzer, hossza 8 méter.
A kajütöt a hajóra utólag 1975-ben építették rá.

Az időközben előkerült fényképalbumok nézegetése közben Vámos László rengeteg papírost: formanyomtatványok, engedélyek, korabeli hajófelszereléseket igazoló blokkot mutat. Érdekességként megemlítjük, hogy 1976-ban például 2400 forint hajóadót kellett fizetni egy évre, amit később emeltek, majd végleg eltöröltek. Elmesélte, hogy a legtöbben azért nem fizettek adót, mert rajthoz álltak a versenyen, a kapott igazolással, hogy versenyzők, a legtöbben így „úszták” meg az adó megfizetését. A hajóval kapcsolatos rengeteg dokumentumot mind-mind digitalizálni kellene.

 

Vámos László

-Mivel a hajó elmúlt száz éves, így kezdeményezni lehet műemlékké nyilváníttatását a Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Főosztályán. Ahhoz, hogy a cédrusból készült Örökifjút teljesen fel tudjuk újítani, restaurálni, ahhoz, hogy újra eredeti pompájában szelje a habokat, de ehhez pályáznunk kell, mert ez nagyon sokba kerül, önerőből esélyünk sem lenne – fogalmazott Vámos László.

Az „Örökifjú” részletes bemutatását az esetleges felújítási munkálatok megkezdésekor pótoljuk.
Amennyiben Olvasóink ismernek egészen különleges történetű, készítésű, „öreg”, balatoni vitorlásokat, osszák meg velünk a balaton@vehir.hu e-mail címen, hogy még szélesebb körben bemutathassuk!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!