Asszonyok, ha buliznak a Balatonnál

balaton.vehir.hu Forrás: Zatkalik Fotó: Zatkalik 2012. 02. 18. 20:44

Jókedv és kreativitás jellemezte az almádi asszonyfarsangot.

A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) almádi csoportja tavaly határozta el, hogy megrendezi azt az asszonyfarsangot, amelynek elsősorban Németországban, de Magyarországon is szép hagyományai vannak.

Erről Dallos Zsuzsa újságíró egy kis előadást is tartott a népes hallgatóságnak. A hagyomány szerint a farsang végét megelőző csütörtökön összejöttek az asszonyok, lányok, akik „elengedték” magukat. Kivonultak a szőlőbe, a pincében, présházban vertek tanyát, s szórakoztak rendesen. Ha pedig netán egy férfi vetemedett volna arra, hogy megzavarja az asszonyi együttlétet, az bizony megjárta, mert arra sem voltak restek, hogy levetkőztessék szegény párát. Persze előfordult, hogy éppen a férfiak küldtek ki maguk közül egy fiatal, tapasztalatlan legényt, aki bizony egy életre megtanulta, mikor ne nézzen a lányok, asszonyok táborára.

A hagyomány ma Németországban, Svájcban is él, de igazítva a XXI. századhoz: a munkahelyükre betérő hölgyek ezen a napon akár föl is ülhettek a nagyfőnök íróasztalára, kicsit (olykor sokat is) kacérkodhattak, akár erotikusak is lehettek. Hm., csakúgy, mint a férfiak 364 napon át…

Az almádi mulatság vendégeit és résztvevőit a NABE helyi csoportjának vezetője, Németh Jánosné (Erzsike) és Bati János, a Pannónia Kulturális Központ igazgatója köszöntötte, majd felléptek a hölgyek, akik ezúttal (tavaly Petőfi A helység kalapácsát „vitték színre”) countryzenére koreografáltak (Ficsurné Grósz Mónika betanításában) egy pergős bemutatót.

A műsorban fellépett a tihanyi Musical Táncstúdió is.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!