Osztálybeszámolók 2020: Folkboat

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2021. 01. 11. 18:46

Bár kis késéssel indult a 2020-as vitorlás szezon mégis szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hiszen a koronavírus világjárvány ellenére volt lehetőség vitorlázni, lehetett versenyeket rendezni, tulajdonképpen gördülékenyen zajlott le ez a rendkívül speciális esztendő.

 

Az év végén – a nemzetközi versenyek, edzőtáborok mellett - már kevesebb olyan esemény van, amely kimozdíthat minket a szürke mindennapokból, de szerencsére vannak olyan osztálykapitányok, vitorlázók, kollégák a sportágunkban, akik örömmel foglalták össze, hogy mi is történt hajóosztályukban 2020-ban. Sorozatunk folytatásában a Folkboat osztály beszámolóját ajánljuk nektek. Az összefoglalóért köszönet Szutor Ferenc osztálytitkárnak és Ágostházy Imre osztálykapitánynak.

Az idei évre már tavasszal rányomta a bélyegét a COVID-19, mint ahogyan, minden bizonnyal, az összes osztály életét is nagyban befolyásolta. A vírus első hulláma éppen a tavaszi munkálatok és hajók vízre tételének időszakában tetőzött, így sokan késtek a szezon elkezdésével, ahogy a tavaszi versenyek is rendre elmaradtak, vagy más időpontokban rendezték meg őket. Ezzel együtt (legalább) 8 versenyen képviseltette magát az Folkboat Osztály, ami még gyarapodni is tudott 2020-ban, ugyanis két új egység, a Kolibri és az Északi fény regisztrált az MVSZ rendszerében. A balatoni folkboatok közül 6 nordic, és 6 international versenyez, rajtuk kívül még két international vesz részt rendszeresen a Folkboat Osztály eseményein.

A szezonkezdés előtt komoly feladata volt a Folkboat Osztálynak, hogy a szerintük több ponton nehezen magyarázható YS szám változásokat úgy „alakítsák”, hogy az mindenki számára elfogadható legyen, ugyanis a nordic és international folkboatok YS alapján kerülnek értékelésre. Végül, sikerült egyenesbe tenni a számokat, az első hivatalos verseny kezdetéig.

A szezont a hagyományos „tavaszi” kormányosi értekezlettel kezdte az osztály, február 13-án. Itt adtuk át a 2019-es ranglista győztesnek járó vándordíjat, amit Ambrózy György a Cinquecento kormányosa érdemelt ki. Kiosztottuk az éves naptárakat, amiben a közös eseményeink, versenyeink lettek kiemelve, az előző év versenyein készült képekkel díszítve, a Szamódy Zsolttól megszokott színvonalas szerkesztésben. Azután az élet átírta a terveinket. A találkozón (mit sem sejtve a közelgő vírushelyzetről) véglegesítettük a ranglistaversenyeket, illetve készültünk az évi szokásos Folkboat Síelésre. 

A Folkboat Síelés már hagyomány, hiszen idén 4. alkalommal látogatott el az Osztály javarésze Ramsauba, hogy családjainkkal közösen készüljünk a szezonra. Ahogy korábban mindig, most is, remek hangulatban töltöttük el ezt az 5 napot. Az összetartást jól példázza, hogy többen úgy jöttek el, hogy nem is síeltek, csak pusztán a jó társaság kedvéért csatlakoztak.

Az idei első eseményünk, a szintén már hagyományosnak mondható, „Egykezes túra”, amin dacára az igen erős szélnek, 3 Folkboat is elindult, és mindhárom hajó, rekordidő alatt, teljesítette a túra távját, nem kis küzdelem árán. A leggyorsabb Folkboatnak járó vándordíjat Szamódy Zsolt a Mormota kormányosa vihette haza. 

Ezután elkezdődött a „valódi” versenyszezon az alábbi részvételekkel:

  • Ripka László emlékverseny: 6 egység
  • Tramontana Kupa: 2 egység
  • Kereked Klasszikus kupa: 3 egység
  • Fehér Szalag: 4 egység
  • Kékszalag: 5 egység
  • Félszigetkerülő: 4 egység
  • MET Klasszikus Kupa: 3 egység
  • Országos Bajnokság: 9 egység

A Kereked Klasszikus Kupán adtuk át a Klasszikus Vándorkupát, amit a 2019-es kupasorozaton elért teljesítményéért Ambrózy György vehetett át.

A síeléshez hasonló, éves közösségi eseményünket, a Folkboat Találkozót, augusztus 6-9-ig Révfülöpön, illetve Balatonmáriafürdőn tartottuk, melybe, már szintén hagyományosan illeszkedett a Mária Kupán való részvételünk. Az eseményen kilenc hajó vett részt az osztályból. Jó időben, jó hangulatban töltöttük együtt az időt.

A versenyszezont a Hungária Yacht Clubban - a Dragon Osztállyal közösen - rendezett Magyar Bajnoksággal zártuk, ahol a COVID-19 rendelkezések betartása mellett igyekeztünk újra összehozni a flottát, ha már a szezonban erre kevés lehetőségünk volt. A szabadban tartott nagysikerű halászlét szinte a teljes flotta megkóstolta, azok is, akik a bajnokságra nem tudtak eljönni. 

A Bajnokság kilenc sikeres futama alapján az eredmények:

  1. A Zarándok (nordic folkboat) Sárközi András kormányzásával, Gyapjas Zsombor és Wlasitsch Tamás legénységgel.
  2. Natalie (nordic folkboat) Kovács János Balázs kormányzásával, Faragó Gábor és Mészáros Ákos legénységgel.
  3. A Mormota (internacional folkboat) Szamódy Zsolt kormányzásával, Győry Magdolna és Fazekas János legénységgel.

Az idei hiányos versenyeink miatt, sajnos ranglistát nem tudunk hirdetni.  Ezt a csonka évet a „Szezonzáró kormányosi értekezlettel” fejeztük be október 28-án, fehér asztal mellett, ahol értékeltük az évet és terveztük a jövőt.

A beszámolót összeállította:
Szutor Ferenc osztálytitkár és Ágostházy Imre osztálykapitány

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!