Augusztus az NTAK adatai alapján: csúcson a vidéki egyéb és magánszálláshelyek

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség 2020. 09. 17. 17:25

2020 nyara az elmúlt évekhez képest történelmi számokkal vonul majd be a turisztikai ágazat emlékezetébe. Soha nem látott csúcson a belföldi utazók száma, akár csak az általuk eltöltött vendégéjszakák mennyisége, míg a zömében külföldieknek kitett fővárosi szálláshelyek továbbra is mélyrepülésben voltak.

  A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) nem csak a kereskedelmi szálláshelyek, hanem az egyéb és magánszálláshelyekkel kiegészülő, teljes szolgáltatói szektor küld naponta adatot. Így az NTAK-ban már látható, hogy az idei nyár gyökeres változást hozott az utazási szokásokban, s a világjárvány által írt kottában még az is elképzelhető, hogy hosszú távon is a belföldi utazások fogják megmenteni az átrendeződő hazai szálláshelypiacot.

Az NTAK legfrissebb adatai alapján 2020 augusztusában jelentősen meghaladtuk a tavaly augusztusi belföldi vendégszámot. Idén augusztusban 1,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 1,5 millió volt hazai. Ezzel a belföldi vendégek száma a nyolcadik hónapban 300 ezerrel haladta meg a tavaly augusztusi számot. A szálláshelyek mindösszesen 5,4 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 4,4 milliót belföldi utazók töltöttek el.

Az 1,8 millió vendég többsége – 93%-a – ebben a hónapban is vidéki szálláshelyekre utazott, és ott 5,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vidéken nyaraló vendégek 85%-a volt hazai, ők a vendégéjszakák 87%-át adták. A vidéki szálláshelyek közül a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legnépszerűbbek. Az összes vendégéjszaka 46%-át töltötték el itt az utazók, további 32%-ot szállodákban, 10%-ot kempingekben, 7%-ot pedig panziókban.

Országos áttekintés

A Balaton régió mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszaka szám 41%-a került eltöltésre, a hazai vendégek körében a Mátra—Bükk, valamint a Debrecen—Hajdúszoboszló—Hortobágy—Tisza-tó kiemelt térségek is népszerűek voltak.

A külföldiek körében szintén a Balaton volt a legnépszerűbb, ezt követően pedig Budapest, valamint a Debrecen—Hajdúszoboszló—Hortobágy—Tisza-tó, a Mátra—Bükk és a Sopron—Fertő térségek voltak a leglátogatottabbak. A TOP 5 küldőország – vendégéjszaka szám szerinti sorrendben – Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Ausztria volt.

Az egészségturizmus hazánkban is az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai ágazat, amelyben Magyarország különleges adottságokkal és hagyományokkal rendelkezik. Augusztus hónap 5,4 millió vendégéjszakájának 30%-a, összesen 1,6 millió nemzetközi jelentőségű fürdőhellyel rendelkező vidéki fürdővárosokban, valamint a fővárosban realizálódott. Az elmúlt hónap vendégéjszaka számai alapján a TOP 5 településből négy – Budapest, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz – is a fürdővárosok közé tartozik. A főváros kivételével az összes vizsgált fürdővárosban a belföldi vendégéjszakák domináltak (82%), a legmagasabb belföldi arányt Egerszalók és Gyula (95 és 98%) szálláshelyein látható, míg a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák aránya Bük és Sárvár esetében volt a legmagasabb (33 és 31%). Augusztus hónapban minden vizsgált városban több vendégéjszaka került eltöltésre, mint júliusban, a legnagyobb arányú, 40% feletti bővülés Debrecenben és Hajdúszoboszlón volt tapasztalható.

Balaton

Augusztusban még többen választották úticélul legnagyobb tavunkat, ahol a belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszaka szám szerinti sorrendben Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Zalakaros voltak. A Balaton kiemelt térség szálláshelyeire 645 ezer vendég érkezett augusztusban, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ezek 52%-a magán- és egyéb szálláshelyeken, míg 26%-a szállodákban, további 13%-a kempingekben realizálódott. A térségben az elmúlt hónapban is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka szám 82%-át ők adták. A TOP 5 küldőország – szintén a vendégéjszakák száma alapján – Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Ausztria volt.

2020 nyara

Főként a külföldi vendégek számának jelentős visszaesése miatt a júniusi vendégszám még jelentősen elmaradt a tavalyi értékektől, július-augusztusra azonban erőteljes növekedés indult el. Az idei és a tavalyi nyári hónapok vendégszámainak összehasonlításakor júniusban még megmutatkozik a  járvány okozta visszaesés hatása, ugyanakkor a júliusi és az augusztusi belföldi vendégszám jelentősen meghaladta a tavalyi értékeket.

Míg 2019-ben a belföldi vendégforgalom mindhárom nyári hónapban kiegyen-súlyozottnak mondható, addig 2020-ban augusztusra mind többen döntöttek úgy, itthon töltik el nyári pihenésüket.

A határzárak miatt elmaradt külföldi vendégek jelentős kiesést okoztak elsősorban a főváros látogatottságában. Mivel Budapest kitettsége a külföldi turistáknak mintegy 90%-os, így a tavaly nyáron regisztrált 2,6 millió külföldi vendég 60%-a a fővárosi szálláshelyekről maradt el idén nyáron.

 

 

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!