Menyhal fogás Badacsonyban!

balaton.vehir.hu Forrás: balatonihal.hu 2020. 01. 10. 11:28

Kitűnő hírrel indul az új évünk: ma hajnalban a badacsonyi mólón egy gyönyörű mintázatú balatoni menyhalat fogott Hermann Tamás horgásztársunk! Tájékoztat honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Tamás és horgásztársa, Györkös Attila gyakran járnak a Balatonra, elsősorban ragadozó halakra horgászni. Mindketten ajkai horgászok, a Széki-tavi HE tagjai. Tegnap este a badacsonyi mólóra süllőzni szerettek volna kiülni, de a hártyásodó jég miatt várniuk kellett. A megforduló szél 23:00 óra körül tisztította ki a terepet, a kitartó horgászok ekkor tudták bevetni készségeiket, amelyeken fagyasztott fűzött csalihalat kínáltak fel. Az éjszaka során Tamás és Attila is fogott 1-1 méretes süllőt, majd 04:20-kor Tamás ismét húzós kapásra vágott be. A horgász elmondása szerint soha nem nyelet, ezúttal is mintegy  30 cm-es "lógót" hagyott a karika kapásjelzőnek. Mivel ismételt süllő fogásban reménykedtek, mindkét horgász nagyon meglepődött a felszínre bukkanó tarka zsákmány láttán. A horog szerencsére szájszélbe akadt, így a gyönyörű mintájú menyhal gyors fotózás és mérést követően egészségesen úszhatott vissza élőhelyére. A hal minden bizonnyal jól érezi magát a Balatonban: a 44 cm-es és 0,91 kg-os testméret legalábbis erre enged következtetni. Tamás elmondása szerint úgy érezte, hogy örömében "mennybe vitte a menyhal", mivel életében először fogott ilyen halat.
Horgásztársainknak ez úton is gratulálunk, továbbá köszönjük szépen a fotókat és a pontos dokumentációt!
 

 

Lehetséges, hogy nem minden olvasónk tud a menyhal újrahonosítási programunkról, ezért közlünk egy kis visszatekintést a témában.

A menyhal a Balatonban őshonos, természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a tóba. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Számos egyéb utalás mellett az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből is tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük nagyon hasonló. Mára az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhatunk a menyhal túlélésében.
2015. júniusban indult el a menyhal újrahonosító programunk Tihanyban, ahol Tósoki Imre, a település polgármestere és Szári Zsolt, Társaságunk vezérigazgatója öntötte az első kosárnyi kétnyaras példányt a tóba. 2015-2016-2017-ben összesen 650 db kétnyaras, 2.550 db egynyaras, 7.000 db előnevelt és 40.000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba.

Ezek a telepítések a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékével való együttműködésünk keretében valósultak meg. A projektet a Földművelésügyi Minisztérium két éven át támogatta.

 

2018-ban sajnos nem  sikerült szaporításuk a hazai termelőknek. 2019-ben viszont sikerrel jártak, így újabb 5000 db egynyaras példányt telepíthettünk a Balatonba.

 

A további telepítéseket tervezzük a jövőben is. Amíg az állománya nem erősödik meg, a Balatoni Horgászrend tiltja elvitelét!
A fenti eset máig a 4. híradás, amely balatoni menyhal fogásról szól a visszatelepítési program elindulása óta. Ebből két eset közvetlenül a telepítések után történt, és fotót nem kaptunk róluk. Az első fényképes tudósításról itt írtunk: https://www.facebook.com/balatonihal/posts/2339849312771226/

Forrás: balatonihal.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!