Véradók napja - 1 millió forint Badacsonyból a véradás kampányra

balaton.vehir.hu Forrás: Budavári Dóra 2019. 12. 02. 10:24

10735 - ennyi palack Laposa Kéknyelű fogyott el a Laposa Birtok és a Magyar Vöröskereszt közös kampányában.

 

November 27. hagyományosan a véradók napja az országban. Idén összesen 69-en vehettek át elismerést a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat által az emléknapra szervezett központi díjátadón, a Gerbeaud Kávéházban és több mint 10.000 véradót díjaztak, az egyes megyei és regionális rendezvényeken.

A rendezvény zárásaként a badacsonyi Laposa Birtoktól Laposa Zsófia és Laposa Lilla átadták a Magyar Vöröskeresztnek azt a 1.073.500, forint összegű adományt, mely a kampányban résztvevő 2017-es Laposa Kéknyelű értékesítéséből folyt be. A társadalmi célú kampányban minden palack 2017-es Laposa Kéknyelű eladásából a Laposa Birtok 100 forinttal támogatja a Magyar Vöröskereszt véradás kampányát a 2018-as és a 2019-es év során.

 
A Laposa Birtok és a Magyar Vöröskereszt együttműködése 2018-ban kezdődött. "Családi részről is fontosnak tartjuk a váradás ügyének támogatását, hogy minél többeknek adjuk meg a gyógyulás esélyét" - mondja Laposa Zsófia ötletgazda. Először a 2017-es Laposa Kéknyelű vett részt a társadalmi célú kampányban, minden palack eladásából a Laposa Birtok 100 forinttal támogatta a Magyar Vöröskereszt véradás kampányát.
 
"Több oka is van annak, hogy a Magyar Vöröskereszttel fennálló partneri kapcsolatunk sarokkövének miért éppen a Kéknyelűt választottuk. Az egyik, hogy egy tősgyökeres badacsonyi, nemcsak aromáját, hanem növényélettani tulajdonságait tekintve is egyedülálló – beporzását a szél végzi – fajtáról van szó, amely különlegessége okán talán még alkalmasabb a figyelem felhívására. A másik: a viszonylag alacsony terméshozamú Kéknyelűt a badacsonyi és a környékbeli, jobb módú gazdák jellemzően hobbiból, nem megélhetési okokból termesztették. Akinek pedig több jutott, szívesen áldozott a sajátjából közösségi célokra. Mi tovább folytatjuk ezt helyi a hagyományt – és erre biztatunk másokat is" - mondja Laposa Zsófia. 
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!