A Balaton az egyik legizgalmasabb turisztikai terület

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu/Bertalan Melinda Fotó: vehir.hu/Domján Attila 2019. 11. 11. 21:27

Ötödik alkalommal rendezték meg hétfőn a Pannon Egyetemen a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet szakmai konferenciáját a régiót érintő legújabb kutatások kapcsán. A téma az EKF érintettség kapcsán különösen érdekes - olvasható a vehir.hu oldalon.

 Igaz, öt évvel ezelőtt, amikor a Gazdaságtudományi Kar létrehozta a Balatoni Turisztikai Kutatóintézetet, még voltak kételyek azt illetően, valóban van-e szükség egy a Balaton idegenforgalmát kutató szervezetre – idézte fel a kezdeteket dr. Gelencsér András rektor köszöntő beszédében. Azóta az idő bebizonyította, hogy nemcsak önmagában a turizmusra helyeződik egyre nagyobb hangsúly itthon (és világszinten is), de a Balatonra is, amely mára az ország egyik legizgalmasabb és legbőségesebb kínálattal rendelkező turisztikai egysége.

Kutatnivaló tehát akad bőven, ráadásul a nemzetközi porondon is elismert kutatások az intézmény kevésbé nyilvánvaló, harmadik misszióját is teljesítik: azt, hogy meglehetős komoly társadalmi haszonnal bírnak, hiszen a turizmus mára a gazdaság egyik legfontosabb felhajtó ereje lett. Az Európa Kulturális Fővárosa cím révén pedig Európa figyelme is ránk irányul most, így egy-egy pályázat vagy a maihoz hasonló szakmai program a térség turisztikai erejének maximális kihasználtságához is hozzájárul – fejtette ki véleményét az intézményvezető.

Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja szerint a Balatoni Turisztikai Kutatóintézet munkája nem csupán arról szól, hogyan tud az egyetem és a térség együtt hasznosat tenni, de arról is, miként lehetne minél inkább kihúzni a szezont, vagy átalakítani a rendszert úgy, hogy ne csak egy szezonra korlátozódjon a Balaton. Ebben szívesen együtt gondolkodnak másokkal – éppen aktuális pályázatuk pont arról szól, hogyan lehetne a világörökségi listán is szereplő térséget tovább fejleszteni, illetve a jövőben a fenntartható turizmusnak is több figyelmet szeretnének szentelni.

A Balaton helyzetéről számos érdekes előadás született már az elmúlt évek konferenciáin, ezek most egy tanulmánykötetbe szedve is elérhetőek lesznek, de az egyetem honlapján hamarosan a jubileumi konferencia témái is olvashatók lesznek majd. Érdekes felvetésekből most sem volt hiány: a szakmai programon szó esett többek között a balatoni tömegközlekedésről, a társadalmi-gazdasági különbségekről, környezettudatos turizmusról, a helyi életminőségről és a turisztikai céllal érkezők jellemző tevékenységeiről is.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!