Csodás ősz Badacsonyban • Újbor sétáló kóstoló, Gasztrohegy NemHEKK, Offline túra

balaton.vehir.hu Forrás: Budavári Dóra 2019. 10. 17. 09:06

Tudjátok mikor a legszebb a Badacsony? Most.

Október végén egy pillanat alatt lesz minden ezer színű, sárga, bordó, vörös, lila, arany.

Már vége a szüretnek, végre nyugalom van, van idő az új étlapokra, a szezonális alapanyagok beszerzésére, a gasztro túrákra, nagy sétákra. A levegőben ősz-illat, szellő van, újborok vannak. 
Lássuk, mit tartogat az ősz!
››› Medvecukros posírozott tonhal, balatoni sushi, fogas tatár, leső harcsa: így indul a Gasztrohegy első hétvégéje
››› I. Badacsonyi Újbor Kóstoló - November 16-án 12 pince hozza el izgalmas újdonságait a Hableányba
››› Újra Offline túra Badacsonyban: ezek a lányok elveszik a telefonodat, felvisznek a hegyre, borokat kóstoltatnak és panorámát mutatnak. A novemberi offline túra a Badacsonyi Újbor kóstolóban végződik majd.

•• I. Badacsonyi Újbor Kóstoló - November 16. Badacsony, Hableány / 15:00-20:00
// Jegyek kaphatók már korlátozott számban.

November végén az ősz legizgalmasabb balatoni kóstolója várható 12 pincészet részvételével! A Hableány, Badacsony egyik ikonikus központi épülete mindig is találkozópont volt: 2019 nyarától megújulva várja a látogatókat a Laposa Birtok központjaként, de közösségi térként is egyre több rendezvényt fogad be. 
Ilyen lesz a novemberi kóstoló. Ez már az újborok időszaka: kicsit fellélegzünk, már túl vagyunk a szüreten, és végre kóstolhatjuk munkánk első "gyümölcseit", az izgalmas, friss újborokat borász barátokkal, a régió legjobb pincészeteivel.
November 16-án újborokat kóstolni gyűlünk össze, de ez csak egy apropó a találkozásra. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. Így a résztvevő borászok nem csak egy újbort hoznak, hanem 2 izgalmas, régebbi tételt is.
Milyen volt és lesz az évjárat? Mennyire volt küzdelmes a szüret? Miben segítenek egymásnak a régió borászai? Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapunk majd kóstolás közben.
12 borvidéki borászat • Több mint 30 kóstolható bor • Egy egyedülálló helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló az őszi Badacsonyban •
Akik biztosan velünk lesznek boraikkal, és személyesen is:
1. Istvándy Birtok
2. Gilvesy Pincészet
3. Skizo Borház
4. Villa Pátzay
5. Villa Tolnay
6. Válibor
7. Laposa Birtok
8. Fata Pince
9. Büttner Borbirtok
10. Málik Pince
11. Szeremley Birtok
12. Borbély Családi Pincészet
A sétálókóstoló ára 4900 Ft, mely feljogosít az összes bor kóstolására.
 
•• Gasztrohegy új évad első felvonás - Nem HEKK - Október 26-27.

Badacsonyban októbertől áprilisig csúcsra járatják a szőlőhegyi gasztronómiát: 10 vendéglátóhely, 7 tematikus gasztrohétvége és a Badacsony egy olyan arca, amit csak ilyenkor, a nyugodtabb, alaposabb kóstolgatásra alkalmasabb évszakokban lehet igazán felfedezni. A vulkanikus borokhoz izgalmas ételeket álmodnak a hegy vendéglátói és mindenkit arra invitálnak, hogy ismerje meg fogásról fogásra, lépésről lépésre Badacsonyt. Októberben indul a Gasztrohegy új évada sok-sok hallal: lesz pisztráng, lazackaviár, oroszos vonal, balatoni sushi, fogas tatár, pontyfilé.

 

A Gasztrohegy vendéglátói minden évben szeretettel látnak egy új tagot, de a bővülés nem kötelező jelelgű. Idén tizedikként csatlakozott a badacsonyörsi Vánkos, mely panziónként kezdte, mára azonban melegkonyhás bisztróval bővültek. A Gasztrohegyre a Bonvinoban felállított INFO ponton és elővételben is lehet vásárolni kedvezményes, 5 kóstolós gasztrobérletet, lehet jelentkezni a bennfentes, helyi idegenvezető által kísért Gasztrokalandra, vagy lehet a busz ingyenes hasznlatára feljogosító karszalag+pohár kombinációt megvásárolni, szintén a Gasztrohegy info pontban.

Az októberi Nem HEKK hétvége fogásai:

Tölgyes Kúria            ›› Füstölt fogas kocsonya, marinált kerti zöldségekkel kapor habbal / Vaslapon sült keszthelyi tokhal kolbász, konfitált paradicsomos, hagymás sült burgonyával, citrus mártással

Bonvino Borbár ›› Füstölt leső harcsa cékla-alma-zeller szalma

Borbarátok Vendéglő ›› Fogas tatár, ananász, chili, koriander / Rácponty, füstölt burgonyapüré, kolbász morzsa, lecsós jus

Istvándy Birtok és Borműhely ›› Lazac pisztráng grill zöldséggel, kéknyelű mártással

Tilia Borvendéglő ›› Füstölt pisztrángos quiche, mángold / Pontyfilé karsztvizes kultúrából, házi derelye, paradicsom, Ranolder sajt.

Pláne Badacsony borterasz ›› Balatoni sushi

Hableány ›› Fogaspofa- savanyúkáposzta- kaviár / Ponty- harcsamártás- hajdina- haltej

Kisfaludy-ház ›› H.E.K.K. - Harcsa, endívia, tök, Kapor

Vánkos ›› Orosz blini, füstölt lazac, lazackaviár, tejföl, tojás, beluga vodka

Laposa Birtok ›› Medvecukros posírozott tokhal / Kárász Gin tonic


•• OFFLINE TÚRA BADACSONY - Az újborok jegyében - November 16.

Kapcsold ki, kapcsolj ki, kapcsolódj ki!
KAPCSOLÓDJ!
Gyere és felejtsd el a külvilágot egy pár órára, kapcsolj offline üzemmódba, legyél jelen! Felejtsd el a telefonodat és a virtuális világot és engedd magad belefeledkezni abba, ami van
>> őszi erdő, roppanó avar illata, elcsendesedő tó és a kopaszodó, de színes hegyek látványa, friss levegő, Badacsony régió borai, új emberek, vulkanizmus, elcsendesedés, meglepetés móka, itt&most.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!