Körbeért a 3. Balaton Camino!

balaton.vehir.hu Forrás: Budavári Dóra 2019. 10. 16. 09:56

Idén október 5-14-ig zajlott a harmadik Balaton Camino: Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna először 2017-ben gyalogolták körbe a Balatont. Akkor még hárman indultak neki, de a program azóta nagyot nőtt és egyre több csatlakozót vonz. A téli, majd a tavaszi gyaloglás után idén az őszi Balaton megismerése volt a cél, Balatonfűzfőről indultak és október 14-én ide értek körbe.

 2018-ban már a Nagyon Balaton programsorozat részeként került sor a gyaloglásra, mondván, bárki csatlakozhat a menethez: akkor 30-40 gyalogló gyűlt össze egy-egy nap. Idén tavasszal lett publikus az őszi időpont, és egyértelműen nagyot ugrott a csatlakozók száma: voltak olyan napok, amiken 150-200 csatlakozó is összegyűlt a reggeli indulásokra.

A Balaton Camino lényege, hogy a 200-220 kilométeres távot a résztvevők 10 napra osztva gyalogolják le, közben megismerve a tó természeti, kulturális és gasztronómiai értékeit. Egy napra átlagosan 20 kilométeres távok jutnak, de a szervezők minden napra ajánlottak egy-egy érdekességet, kitérőt – múzeumot, kilátót, templomot – melyek kicsit távolabb estek a szűken vett útvonaltól. Finom ételekben, italokban sem volt hiány. Minden napra jutott legalább egy, kifejezetten a Balaton Camino résztvevőinek tervezett ajánlat a régió legjobb éttermeivel együttműködve: a Balaton Camino menüknek köszönhetően jó áron lehetett izgalmas, minőségi ételeket kóstolni, így aki a napi gasztro-kitérőkre is  a csapattal tartott, az körbekóstolhatta a balatoni gasztronómia legjavát.

 

"Talán még minket is meglepett, mennyi csillogó szempárral és mennyi kitartással találkoztunk nap, mint nap a Balaton Camino során, mindegy volt, hogy fúj-e a szél, tör-e a bakancs, ide mindenki szilárd elhatározással érkezett - legyen szó egy napos gyaloglásról vagy akár mind a 10 napról. Az őszi táj beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és megkaptuk azt a csendet, teret is, ami a nyár után ilyenkor a Balatonra jellemző, és tökéletes a gyalogláshoz. Mivel ilyenkor már kevesebb vendéglátóhely van nyitva, igyekeztünk előre leszervezni a gasztropartnereket, hogy minden napra jusson minőségi meleg étel, és pár plusz programmal is kedveskedtünk a velünk gyaloglóknak. Ilyen volt a Balatonlellén a karszalaggal ingyenesen igénybe vihető wellness, vagy a pénteki tábortűz és buli Badacsonyörsön. Fantasztikus közösség jött össze, nem is gyaloglás volt ez, hanem szinte már mozgalom" - fogalmazott Budavári Dóra.

 

Hirtelen nőtt nagyot a útitársak tábora, de a kirándulók között gyorsan egy összetartó, nyitott közösség alakult ki: a Balaton Camino Facebook csoportjában a csapat tagjai segítették egymást a szállásfoglalásban, az utazáshoz telekocsik szerveződtek. A segítőkészség és a jó hangulat kitartott aztán út közben is: sportkrémek és pótzoknik váltottak gazdát, a csüggedteket biztatták a többiek, ha egy kis segítségre volt szükség, az is mindig megoldódott. Nagyon jó volt látni a kortalanul, spontán szerveződő társaságokat: itt tényleg csak az gyalogol egyedül, aki arra vágyik” – mondta Rákász-Losonczy Judit a közösségről.

 

"A külön-külön 20-20 kilométeres távokra sokan legyintenek, mivel egy gyakorlott túrázónak valóban nem jelenthet kihívást ekkora gyaloglás, viszont a 10 napos folyamatos túrázás már komoly megerőltetést jelent. Ettől is jön meg a határok feszegetése, az elcsendesedés, az együttérzőn és büszkén egymásra biccentés, amit a Balaton Camino többnapos gyaloglói között láttunk, és idén mi már harmadszor is átéltünk. Kell idő kiszakadni a hétköznapokból, hogy tényleg belegyalogolhassunk valami másba, újba, erre is tökéletes a Balaton körbekerülése" - - mondta Scherer Anna.

 

Fotók: Chripko Lili, Heim Alexandra, Orbán Péter

A 10 napos túra nem titkolt szándéka a szűken vett szezonon kívüli turizmus fellendítése, az októberi gyaloglás hatásai egyértelműen érezhetőek voltak a vendéglátóhelyeken és a szállásokon. Több mint 500-an vettek részt a 10 napos programon, ez nem kevés plusz vendégéjszakát és fizetőképes keresletet jelent a régiónak október közepén.

 A Balaton Camino számokban:

 

-       50+: ennyien gyalogolták végig mind a 10 napot a 3 szervezővel, a legkisebb –babakocsiban utazó csatlakozó – még 1 éves sincs

-       500+: ennyien csatlakoztak összesen a 10 nap alatt a menethez

-       20: ennyi gasztronómiai partnere volt az idei túrának

-       300 ezer lépés: ennyi körülbelül körbekerülni a Balatont

-       10 nap, 2 hétvége: eddig tart a Balaton Camino

-    30-50: átlagosan ennyien fogyasztottak a gasztro-partnereknél Balaton Camino menüt alkalmanként

-       6: ennyi TV stáb tartott a gyaloglókkal a 10 nap alatt

-       Körülbelül 1000: napi 100 ott alvóval számolva - figyelembe véve, hogy sokan előbb érkeztek, vagy tovább maradtak - ennyi vendégéjszaka köszönhető a Balaton Camino gyaloglóinak a régióban

Természetesen folytatás várható, az információkért érdemes figyelni a Balaton Camino facebook oldalát illetve honlapját.

Facebook.com/balatoncamino

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!