Megújult és sikeresen zárt a BAHART Regatta vitorlásverseny-sorozat 2019-ben!

balaton.vehir.hu Forrás: PR - BH Zrt. Fotó: PR - BH Zrt. 2019. 09. 30. 15:42

A résztvevők igényeihez igazított klasszikus túrabajnokság lett a 2019-es BAHART Regatta kupasorozat. Öt, egynapos túrafutam a BAHART kikötőiből rajtolva, május és szeptember között lebonyolítva. Erre a receptre építve lett sikeres és népszerű a Balaton túrabajnoksága.

 A Balaton legnépszerűbb amatőr vitorlás kupasorozata, az idén 16 éves BAHART Regatta számos újdonsággal várta a résztvevőket. Az öt túrafutamból álló versenysorozat júniustól szeptemberig tartó élménydús küzdelmet kínált a benevezett vitorlázóknak. A versenysorozat vízi és parti rendezése átalakult, megújult. Elmaradtak a vasárnapi pályafutamok, ellenben szombaton, teljes értékű túrafutamok töltötték ki a napot. Májustól havonta egy verseny, öt hónapon át, öt különböző helyszínen, vízterületen, a Balaton más-más BAHART kikötőiből. Az idei évben a Balatoni Hajózási Zrt. önálló szervezésében zajlottak a versenyek. A vízi és parti rendezéssel járó feladatokat a hajózási vállalat koordinálta, új elképzelések szerint rendezte meg a versenyeket, kedvezményekkel csábította online előnevezésre a csapatokat és a szombati napokon egy napos túraversenyt hirdetett.

A versenysorozatban összesen 361 hajó nevezett, 1.411 versenyző rajtolt el az 5 túrafutam során, ami rangot és tekintélyt is adott az átszabott BAHART Regattának. A balatonlellei és az utolsó balatonboglári futamon is 79 hajó nevezett, melyre az utóbbi hét évben nem volt példa. A versenysorozat különböző futamai alatt mindenki megtalálhatta a számítását. A kevesebb helyismerettel vagy versenytapasztalattal rendelkező vitorlázók szervezett és biztonságos keretek között ismerhettek meg egy újabb vízterületet, kóstolhattak bele a túraversenyzés világába, a gyakorlottabb csapatok késhegyre menő csatákban, küzdhettek a dobogós helyezésekért.

 

A hagyományokhoz híven Badacsonyban indult a szezon, melyet júniusban egy siófoki futam követett, majd ismét következtek a nyugati medence déli parti vitorláskikötői. Júliusban, augusztusban és szeptemberben Balatonszemes, Balatonlelle és Balatonboglár kikötői látták vendégül a BAHART Regatta sorozat mezőnyét. A szezonzáró boglári regatta Eurakvilo Jótékonysági Regattával, Karsai Lajos emlékére a XXIV. International Kupával és az évad eredményhirdetésével és díjkiosztójával zárta a 2019-es versenysorozatot. A 2019. évi BAHART Regatta versenysorozat első fordulója egy régi jól bevált helyszínen, Badacsonyban kezdődött május 18-án, ahol egy túraversenyt kellett teljesítenie a résztvevőknek. Badacsonyban 67 hajó nevezett 255 fő részvételével. A BAHART Regatta második fordulójára Siófokon került sor június második felében, június 22-én. A siófoki regattán 68 hajó indult, 274 fő vitorlázóval, ahol változatos versenyen bizonyítottak a távot teljesítő résztvevők. A sorozat következő állomása július 6-án, Balatonszemes volt, ahol 68 hajó indult 277 fővel a fedélzetén. Kellemes családi regatta volt a Balaton középső medencéjében, ahol remek időben nagyot vitorlázott a mezőny és kis csapatok, családok kerültek a dobogóra. Ez volt egyben az egyik legértékesebb futam, a nyár közepén, a Kékszalag előtti. Több mint 20 NM (közel 40 km) volt a táv, ezzel a Kékszalag utáni három leghosszabb túraverseny egyike lett 2019-ben a balatonszemesi BAHART Regatta forduló. Augusztus 10-én rendezték meg a sorozat 4. fordulóját Balatonlellén. A szombati túraversenyen új nevezési csúccsal 79 hajó rajtolt el, 309 résztvevővel a Balatonlelle előtti vízterületen és egy hosszú körön versenghettek a hajók. A BAHART Regatta zárófutamának a korábbi években megszokottaknak megfelelően ismét Balatonboglár adott helyszínt, szeptember 14-én. A XXIV. International kupa Karsai Lajos emlékére elnevezésű boglári versenyen újra 79 hajó nevezett, 296 vitorlázó részvételével. Hagyományosan a boglári zárófutamon került sor az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány jótékonysági Regattájára, ahol sok kis boldog gyermek és családja versenyezhetett.

 

A boglári zárófutam után a versenysorozat győztesei és dobogósai értékes nyereményeket kaptak a szervező Balatoni Hajózási Zrt. jóvoltából és természetesen a szokásos kikötőhelyi díjkedvezmények is gazdára leltek a balatonboglári díjátadó alkalmával. Az érdeklődés több mint másfél évtizede lankadatlan a Balaton legnépszerűbb versenysorozata iránt olyannyira, hogy sokan már a záró forduló estéjén tervezgetni kezdték a 2020-as szezont, a hajó átalakításokat és a csapatösszeállításokat. A következő szezonra a verseny szervezői is további újítások bevezetésével szeretnék a rendezvény színvonalát és a verseny értékét, népszerűségét növelni.

A BAHART Regatta egy örökzöld téma, ami szinte soha nem ér véget, télen kicsit megpihen, de májusban ott folytatódik tovább, ahol szeptemberben abbamaradt.

 

Támogatók, akik hozzájárultak a verseny sikeréhez!

Magyar Suzuki Zrt., Generali Biztosító Zrt., Yacht Charter Guru, Schuller Eh’klar, RickySport, International Hajófestékek, Westport Hungária Kft., Seajet, Elvström sails, mentomellenyek.hu, Hell Energy Magyarország Kft., Naturaqua Kft., Nestlé Hungária Kft., La Roche-Posay, Christin’s Art, Burda Anna, Zimek Pálinka Manufaktúra, Fáncsi Hegyi Pincészet, Katica Tanya, Dentsana Dental Clinic, Krek Zoltán ajándéktárgyak

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!