KLASSZ a pARTon ! 2019 fesztivál

balaton.vehir.hu 2019. 06. 19. 15:44

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival.

 

2019. július 12. - 2019. augusztus 30.

BALATONALMÁDI, BALATONFÜRED, KESZTHELY, TIHANY

      Budapest, Dörgicse, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Felsőörs, Paloznak, Siófok, Vászoly 

A KLASSZ a pARTon! klasszikus zenei fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki emberi és művészi példát mutat a fiataloknak, hiszen látáshiánya ellenére az élvonalbeli zongoristák között tartják számon.

A fesztivál rendezője a Cimbora Alapítvány, az Egészséges és Kulturált Gyermekekért. Az Alapítvány munkatársai az elmúlt közel 30 évben számtalan kulturális gyerekprogramot  és fesztivált szerveztek a hajdani televíziós Cimbora műsor szellemében.

KLASSZ a pARTon! fesztivál megrendezésével több célt tűztek ki maguk elé

-      a klasszikus zene népszerűsítését,

-      több generáció megszólítását,

-      fiatal tehetségek bemutatását,

-      az ingyenesség biztosításával a kultúrához való széleskörű hozzáférés lehetőségét,

-      a minőségi turizmus fejlesztését.

Az ország turisztikai fejlesztését hosszútávra meghatározó program, a „Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030”, a Balaton Régió egyik kulturális vonzerejeként említi fesztiválunkat. 2017-től programunk a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat része, koncertsorozatunk egyik fontos pillére a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatnak.

2019-ben öt éves lett a KLASSZ a pARTon! fesztivál. Négy év alatt megduplázódott koncertjeink száma, a települések és a közönség lelkes támogatása, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően. Tavaly már külföldön is, Pozsonyban - és Európa jövő évi kulturális fővárosában - Rijekában is rendeztünk koncerteket.

ADATOK (2019) :

62 program

40 koncert

11 ifjúsági koncert

11 egyéb művészeti foglalkozás és játékos ismeretterjesztő program gyerekeknek

12 településen, 18 helyszínen

Új fejezet lesz fesztiválunk történetében, hogy a Cadenza Művészeti Menedzsment segítségével európai fesztiválokhoz kapcsolódunk. Jelenleg szlovén, olasz, szerb és román kapcsolatokkal rendelkezünk. Első lépésként Darko Brlek szlovén klarinétművész, a Ljubjanai Fesztivál igazgatója és művészeti vezetője és az olasz Massimo Mercelli fuvolaművész az Emilia Romagna Fesztivál alapítója és művészeti vezetője a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral ad koncertet Balatonfüreden.

Török kapcsolatunkat a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítványnak köszönhetjük, amely az isztambuli Németh Quartet turnéját támogatja.

Fesztiválunkon fellépő művészek:

Anneke Boeke blockflöteművész, Lakatos György fagottművész, Ittzés Gergely fuvolaművész, Rohmann Ditta, Jávorkai Ádám, Onczay Zoltán, Szabó Péter gordonkaművészek, Korcsolán Orsolya, Gazda Bence, Jávorkai Sándor, hegedűművészek, Szepesi Bence klarinétművész, Fassang László orgonaművész, Hiroko Sasaki, Balog József, Érdi Tamás, Zsoldos Bálint, zongoraművészek, Alpaslan Ertüngealp, Ayyub Guliyev, Felix Mayer karmesterek.

Kertesi Ingrid és Kolonits Klára operaénekesek dalestje mellett Operabeavató program is lesz, Dinyés Dániel, Bordás Barbara, Kovács István Cseh Antal közreműködésével.

A fiatal generáció képviselői: Tóth-Vajna Gergely, Tóth-Vajna Zsombor, Szedmák , Virág Mátyás csembalóművészek, Szabó Ildikó, Csőke Flóra gordonkaművészek, Illés Eszter, Nemes Réka fuvolaművészek, Stark János Mátyás hegedűművész, Szűcs Attila, Tatai Nóra, Tötös Roland operaénekesek, Bánfi Barna szaxofonművész, Hotzi Panni, Kocsis Krisztián, Ránki Fülöp zongoraművészek, a Solti György Zeneiskola Vonószenekara, Bolla Milán vezetésével, a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság Együttese és a Trio Energico.

Fesztiválunkon négy mesterkurzus résztvevői is bemutatkoznak, az Óbudai Danubia Zenekar Masterclass Budapest Szólista Akadémia nemzetközi mesterkurzusának koncertjét  Hollókői Huba (Finnország) vezényli.

A BalatonSax Mesterkurzus tanárai, David Brutti, Paul Cohen, Yehuda Gilad, Markus Holzer, Milan Reriha és Szepesi Bence a világ különböző részeiből érkeznek. Demel Eszter tanítványait Felsőörsön, Ácsné Szily Éva növendékeit Vászolyban hallhatják.

A fellépő zenekarok és kamaraegyüttesek:

Bach Kamarakórus München

Budafoki Dohnányi Zenekar Kamaraegyüttese

Budapest Saxophone Quartet

Budapesti Vonósok

Central European String Quartet

Ensemble Cantilene

Grazioso Kamarazenekar

Grazioso Qurtet

Hungarian Quartet

Lanner Quartet

Mendelssohn Kamarazenekar

Németh Quartet

Óbudai Danubia Zenekar

Sinfonietta Pannonica Ensemble

Simplicissimus Kamaraegyüttes

Szent Efrém Férfikar

Bartók és Kodály öröksége arra is kötelez minket, hogy különös gonddal figyeljünk a legkisebbekre, a jövő koncertlátogató közönségére. Első maradandó sikerünk, A varázsfuvola, Gulyás Dénes rendezésében fesztiválunk örökös darabja lett, ebben az évben a balatonfüredi strandon láthatják az érdeklődők. A legkisebbek számára lesz még interaktív koncert Lukácsházi Győzővel és az Air Corde Trióval, Jazz-jatszótér Dés Andrással, Bacsó Kristóffal, Fenyvesi Mártonnal, hangszerbemutató a vajdasági Bakos Árpád Trióval, zenés verstanulás a Cimbora együttessel, bábos-zenés kalandozás Joós Tamással és egy különleges vízi performance  is vár a strandoló gyerekekre.

Formabontó próbálkozásokkal azért nemcsak a kicsiknek kedvezünk. Dörgicsén kerti hangversenyeket, Keszthelyen szalonkoncertet szervezünk, Almádiban pedig a Lanner Quartett muzsikusai egyenesen táncolni hívják vendégeinket.

Eseményeinket megtalálják honlapunkon, a Facebookon, a Fidelio különszámaként megjelenő műsorfüzetben, a MOL Nagyon Balaton Magazinban.

https://klasszaparton.hu/

https://www.facebook.com/Klassz-a-pARTon

https://molnagyonbalaton.hu/

https://www.facebook.com/NagyonBalaton/

PARTNEREK

Bartók Rádió

Szól a Szív Alapítvány

Tihanyi Bencés Apátság

Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa

 

KIEMELT TÁMOGATÓ: Szerencsejáték Zrt.

 

TÁMOGATÓK:

Nemzeti Kulturális Alap

Nagyon Balaton

Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány

Balatonalmádi Város Önkormányzata

MOL Alapítvány

Balatonfüred Város Önkormányzata

Helikon Kastélymúzeum – Festetics Kastély Keszthely

Balaton Színház Keszthely

Gyenesdiás  Nagyközség Önkormányzata

Gyulakeszi Csigó Malom Stílus Galéria

Paloznak Község Önkormányzata
BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Siófok

Pesti Vigadó

Magyar Művészeti Akadémia

Hunguest Hotel BÁL Resort Balatonalmádi

Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár

Balatonalmádi Városgondnokság

Anna Grand Hotel, Balatonfüred

Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred

Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.

PROBIO Zrt., Balatonfüred

 

Landhaus Dörgicse

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!