Siófokról rajtolt el a 40. Tour de Hongrie mezőnye

balaton.vehir.hu Forrás: Vető Viktória 2019. 06. 14. 19:46

Idén már tizedik alkalommal szolgált Siófok a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körverseny helyszíneként, ráadásul ezúttal egyetlen Balaton-parti településként. A város kiemelt partnere a versenynek, hiszen június 11-én innen indult el a 40. Tour de Hongrie mezőnye. Siófok a Balaton sportfővárosaként nagy hangsúlyt fektet az aktív turizmusra és a színvonalas sportrendezvények befogadására.

 

A Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyként nagyon sokat tud segíteni az ország imázsának építésében, hiszen a verseny alatt turisztikai látványosságokkal is megismerkedhetnek a nézők, ami más sportágra nem jellemző. Számos országból tudósítanak a versenyről, az EuroSport pedig 37 órás közvetítéssel jelentkezik az eseményről. „Ez egy jó lehetőség minden településnek arra, hogy megmutassa magát” – foglalta össze Gombkötő Roland, a Tour de Hongrie sajtófelelőse, hogy miért van évről évre nagy verseny azért, hogy a települések a Tour helyszínei lehessenek. Az idei körversenyre is túljelentkezés volt, nagyon sok pályázat érkezett. Habár a szervezők úgy döntöttek, hogy ezúttal inkább az ország keleti felén jelölik ki a verseny útvonalát, Siófok ezúttal is bekerült a helyszínek közé, immár tizedik alkalommal. „Siófok egy nagyon fontos turisztikai célpont Magyarországon, és így megmutathatjuk az egyik legkedveltebb üdülőhelyünket a világnak” – mondta Gombkötő Roland. Hozzátette, hogy a Balatont nem lehet kihagyni a verseny helyszínei közül.

Először 1962-ben fogadta be a Tour de Hongrie-t a város, és az utóbbi években is rendszeresen ott volt a résztvevő települések között, miután a verseny nemzetközi szinten is népszerűvé vált. Hiszen amellett, hogy kedvelt turisztikai helyszín, Siófok mindig is ideális partnere volt a versenynek, és ez nagy segítség a szervezőknek a sajtóreferens szerint. Ráadásul Siófok évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy támogassa az aktív turizmust és a színvonalas sportrendezvényeket.

A 40. Tour de Hongrie kedd délután a siófoki prológgal, illetve az ahhoz kapcsolódó kísérőprogramokkal vette kezdetét. Ez utóbbiakkal elsősorban a gyereket és a fiatalokat szólították meg a szervezők. Volt akadálypálya, kerékpárverseny-szimulátor, egy siófoki rendőrnő közreműködésével pedig KRESZ-tesztet is kitölthettek a gyerekek. Emellett lehetőség volt úgynevezett BikeSafe regisztrációra, amely megkönnyíti, hogy az ellopott kerékpárok visszakerülhessenek gazdáikhoz.

A prológ előtt ugyanazon az útvonalon rendeztek egy úgynevezett VIP-futamot is meghívott sztársportolók mellett a városi cégeket, intézményeket képviselő résztvevőkkel. A futamot így teljesítette többek között a Siófoki Kerékpáros Sport Club, valamint a helyi kórház és tűzoltóság dolgozói is. Ezután indult el maga a 4km-es, a Siófok belvárosában kijelölt prológ, ahol megismerkedhettek a nézők a Tour de Hongrie idei mezőnyével. Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz, a prológot pedig az ötszörös cseh bajnok, Jan Barta nyerte meg. Ezzel eldőlt, hogy a verseny első, szerdai szakaszán ő viselhette a sárga trikót.

A prológ a hőség ellenére kifejezetten sok nézőt vonzott, és Gombkötő Roland szerint a meleget leszámítva ideálisak voltak a viszonyok a kerékpározásra. A versenyzők komoly küzdelmet folytattak, ami jól mutatja, hogy egyre színvonalasabb a Tour de Hongrie mezőnye.

További információ: www.hellosiofok.hu

Facebook: https://www.facebook.com/hellosiofok/

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!