A balatoni vízminőség kiváló, de azért akadnak problémák

balaton.vehir.hu Forrás: Infostart / InfoRádió - Varga Mónika 2019. 05. 20. 10:10

Jó állapotban van a Balaton, kiváló a vízminősége - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. Bár az enyhe tél miatt a tó nem fagyott be, a tó ökoszisztémáját ez nem zavarta meg. A víz helyenként barnás lehet, ez nem veszélyes, a nádasok fogyása azonban aggodalomra adhat okot - írja az infostart.hu

 A Balaton befagyása kulcsfontosságú, sajátos ökológiai környezetet teremt a tó életközösségének: ilyenkor a lebegő anyagok leülepszenek és tisztul a víz, és a vermelő, téli nyugalomra helyezkedő halakat sem zavarja ilyenkor a hullámzás. Az utóbbi évtizedekben egyre kevesebbszer fagyott be a tó, idén is szokatlanul enyhe volt a tél. Ennek azonban nem volt hatása a vízminőségre.

Fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció

A tó vízszintjével kapcsolatban az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta: a szint szabályozása előtt volt egy természetes vízszintingadozás, ez volt a legjobb a tó élővilágának.

"A nádasoknak és a halak ívásához is kimondottan ideális lenne, ha a Balaton ki tudna önteni és azután vissza tudna húzódni" - mondta Boros Gergely, hozzátéve: a szabályozott vízszint nem feltétlenül ideális, de most nem alacsony a vízszint, az utóbbi napok esőzése megtette hatását.

„A Balaton vízminősége – azt kell, hogy mondjam – kiváló”

– fogalmazott a szakember, hozzátéve: klorofilban szokták jellemezni az algabiomasszát, mely jól mutatja a tó eltartóképességét. Ezen mutató alapján a magyar tenger évek óta nagyon jó értéket mutat.

További részletek ITT olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!