Siófok a Balaton Sportfővárosa

balaton.vehir.hu Forrás: Vető Viktória 2019. 05. 18. 10:04

Évek óta tartó trend, hogy a turizmusban egyre fontosabbá válik az aktív pihenés és a sportolás szerepe. Siófok a balatoni régió legnagyobb településeként nemcsak a legtöbb sportegyesülettel és tömegsportolási lehetőséggel rendelkező város, de számos színvonalas sportrendezvénynek is otthont ad, így egész évben várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat és a sportok iránt érdeklődőket.

 Siófok 2019-es marketingstratégiájának fontos elemét képezi az aktív pihenéssel és sporttal kapcsolatos élmények hangsúlyozása. A város tavaszi kommunikációs kampánya is ennek jegyében indult azzal a szlogennel, hogy Siófok a Balaton Sportfővárosa. A város a változatos kulturális és szórakoztató programok mellett évről évre egyre több aktív kikapcsolódási lehetőséget és más sportélményt kínál a látogatóknak szárazföldön és vízen egyaránt.

Fókuszban az aktív pihenés

A város legnépszerűbb strandján, a májustól szeptemberig nyitva tartó Nagystrandon folyamatosan épülnek a sportolási lehetőségek. Az idei évben nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően megújulnak a szabadstrandok, és idén már egy 200 négyzetméteres kültéri konditermet használhatnak a látogatók. Minden nap szakemberek irányításával fitness programokat is tartanak a strandolóknak. 2019. augusztus 2-4-én ismét megrendezik a Scitec Muscle Beach-et is a PLÁZS-on, ahol a szabadtéri edzési lehetőség mellett versenyek és szórakoztató programok is lesznek testépítő és fitness sztárokkal.

Egyre népszerűbbek a balatoni biciklis túrák, amelyekből Siófok is kiveszi a részét, hiszen tavasztól őszig számos érdekes vezetett kerékpártúrát szerveznek a városban a színvonalas versenyek mellet. Június 1-jén és 2-án rendezik meg különböző távokon a XVII. Tour de Pelso országúti kerékpáros fesztivált, amelyre egyaránt várják a saját határaikat feszegető sportolókat és a családi kirándulásra vágyókat.

Természetesen a vízi sportok is nagyon fontosak a város számára. A Siófoki Kajak-Kenu Egyesület folyamatosan rendez kajak, kenu és sárkányhajó túrákat és versenyeket gyerekeknek és felnőtteknek. Május 29-én, a Kihívás Napjához csatlakozva például 24 órás evezést szervez az egyesület a Sió-csatornára.

A kosárlabdázást népszerűsíti a Siófoki Kosársuli Egyesület, amely tavaly ünnepelte tizedik születésnapját, és rendszeresen jelen van a városi rendezvényeken. A korosztályos bajnokságokban, illetve a Fejér Megyei Női Bajnokságban és a Somogy Megyei Bajnokságban játszanak az egyesület csapatai, de a kosárlabdázásban támogatják a negyven fölötti korosztályt is. A tíz év alatti gyerekek pedig a “Dobd a kosárba!”programban vehetnek részt. Szintén az aktív életmódra ösztönöznek a Balatuning Egyesület az év során többször megrendezett, családbarát futóeseményei, például a Nyúlfutás, a Tökös Futás és a Mikulásfutás.

Látványos sportesemények egész évben

Magyarországon is egyre népszerűbb a strandröplabda, Siófok pedig rendszeresen otthont ad a sportág versenyeinek. Idén június 14-16. között itt rendezik meg az országos bajnokság második fordulóját és az U20-as utánpótláskorosztály versenyeit, emellett gálameccseket is láthatnak a nézők.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel ismét lesz Siófokon Nemzeti Regatta a Balatoni Hajózási Zrt. szervezésében, amelyen több mint 50 település csapata indul. Az esemény jóval több egy egyszerű vitorlásversenynél, inkább egy nyári fesztivál rengeteg programmal és sztárfellépőkkel június első hétvégéjén.

2019-ben Siófok lesz a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny egyetlen balatoni helyszíne. Az ország legfontosabb kerékpáros versenyének nemzetközi mezőnye június 11-én rajtol a városból. Az ősz egyik kiemelkedő sporteseménye pedig a futáshoz kapcsolódik: november 16-17-én rendezik meg a Balaton maratont és félmaratont, amelyen egyéniben és váltóban is lehet teljesíteni a távokat. Idén már egy másik fontos balatoni futóversenynek, a március 21-14. között megtartott SPURI Balaton Szupermaratonnak is fontos helyszíne volt a város: Siófokról rajtolt és ide is érkezett a mezőny.

Siófoknak – főleg a település méretéhez mérten – több sikeres klubcsapata is van, de közülük is kiemelkedik a történelmi sikert elérő, friss EHF-kupagyőztes Siófok KC női kézilabdacsapa. A csapat, amely a tavaly átadott nemzetközi színvonalú Kiss Szilárd Sportcsarnokban tartja a meccseit, hatalmas bravúrral, az egész sorozatban mindössze két meccset veszítve jutott be a női EHF-kupa döntőjébe, ahol a dán Team Esbjerg volt az ellenfele. Az első, dániai találkozón elért döntetlen után május 11-én 26-21-re nyert a Siófok KC. A siófoki csapat egyik legjobbja, Andrea Kobetic pedig a sorozat gólkirálynői címét is megkapta.

 

PLÁZS, a balatoni nyaralás epicentruma

A Nagystrand hatalmas, fehérhomokos partszakaszán elterülő PLÁZS minden nyáron a nyaralás alfája és omegája, hisz’ mind programjaiban, mind lehetőségeiben hozza azt, amit egy tökéletes nyaralástól elvárhatunk. Nappal fürdőzhetünk a habokban, napozhatunk a napozóstégen, sportolhatunk vagy éppen kipróbálhatjuk a PLÁZS gasztronómiai kínálatát is, míg este a csillagok alatt bulizhatunk a legjobb előadókra. Belőlük pedig idén sem lesz hiány.

De előbb nézzük a PLÁZS újdonságait! Siófok kultikus szórakozóhelye, a Palace, mely kihagyhatatlan helyszíne volt a balatoni partiéletnek, tavaly 28 év után végleg bezárt, azonban olyan űrt hagyott maga után a közönségében, hogy a PLÁZS szervezői elhatározták, újra élesztik a „legendát”. „Úgy döntöttünk, hogy a legendás hely zenei szellemiségét tovább víve, a PLÁZS területén felépítünk egy Arénát, ahol hétvégente, pénteken és szombaton várjuk a partiközönséget” – mondja Barna Katalin, a PLÁZS kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy ezt a beruházást azért is tartották fontosnak, hogy a PLÁZS késő esti koncertjeit olyan zárt helyre tudják vinni, mely hangszigetelt falaival védi a pihenni vágyók nyugalmát. „Túl azon, hogy a késő esti programokat hangszigetelt sátorba visszük, a nagyszínpad technikáját is olyan korszerű, ún. line array rendszerrel szereltük fel, mely irányítottan csak a közönség felé sugározza a hangot” – tette hozzá a kommunikációs igazgató, aki elmondta azt is, hogy idén a PLÁZS hosszabb nyitvatartással és naplemente partikkal várja a látogatókat Szintén változás a PLÁZSON, hogy megújul a medence környéke és a Scitec Summer Gym új helyre költözik, létrehozva ezzel egy az eddiginél nagyobb és korszerűbb sportbázist.

Barna Katalin elmondta, hogy a PLÁZS minőségi szolgáltatásai megtartásának és a további fejélesztések biztosítéka, hogy a jelenlegi tulajdonosi kör további 5+10 évre elnyerte az üzemeltetést és a Stranddal szorosan együttműködve további fejlesztések, beruházások várhatók. “Idén első lépésként közös marketingkampányba kezdtünk a Nagystranddal, aminek keretén belül egy 120.000 példányszámú magazin is készült” – mondta a kommunikációs igazgató.

És most szemezgessünk az idei zenei felhozatalból Itt lesz például a nagystrand szezonnyitón Király Viktor és a Magna Cum Laude, majd a pünkösdi hosszú hétvégével beindul az igazi szezon: A Palace hagyományos pünkösdi nyitóbuliját veszi át június 8-án - új helyszínként - a PLÁZS Aréna, de a buli előtt a Bëlga és Krúbi szövegelnek a Plázs színpadán. Június 9-én a Bikini és a Republickoncertezik az estét pedig egy Fergeteg Partyval zárhatjuk Dj Dominique-kal, a Kozmix-szal és Korda Györgyékkel.

Június 22-én a Calzedonia Beach Partyn nap közben sup yoga és sup teszt, vízi aerobic és Beauty Corner várja a látogatókat este pedig koncertet ad az idén 15 éves Halott Pénz és érkezik az ország egyik legfelkapottabb bulisorozata, a Necc Party is. A Calzedonia jóvoltából a hétvége során értékes nyereményekkel gazdagodhatnak az esemény résztvevői.

És egészen szeptemberig folytathatjuk a sort: a Plázs színpadán koncertezik a Kowalsky meg a Vega, Majka, Ákos, Horváth Tamás, a Neoton, a Wellhello, a Follow The Flow a Hősök és Rakonczai Imre is, péntekenként a Plázs Arénában pedig Metzker Viktoria pörgeti a lemezeket.

Nem maradnak el az olyan, szinte már hagyománynak számító rendezvények sem, mint a Scitec Muscle Beach, a Balatoni Retro Láz, a WeLove Balaton sztár dj-ket felvonultató fesztiválja és végül, de nem utolsó sorban a Gold Beach Electronic Fest, amin idén többek között Fritz Kalkbrenner szettjére bulizhatunk.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!