Ittas hajóvezetés: szigorúbb szabályok jöttek

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2019. 01. 04. 16:48

Bár a bírságösszegek maradtak, a korábbinál alacsonyabb alkoholos értékekhez kötötték a büntetéseket 2019-től. Íme a tudnivalók - olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.

 Akár motorosról, akár vitorlás hajóról van szó, ittasan nem lehet azokat vezetni. Egészen konkrétan a törvény szerint szabálysértésnek számít, ha valaki "gépi meghajtású vízi járművet, úszó munkagépet, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet vezet, hogy szervezetében szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van", vagy az említett járművek vezetését olyannak engedik át, akire ez igaz. 

Mi a szabálysértés?

A DAS Jogszerviz, szakértője, dr. Vágány Tamás szabálysértési törvényhez fűzött tavalyi kommentárja szerint a motorcsónak, jetski, vitorlás hajó vagy a kajak, kenu vezetőjének tehát számolnia kell azzal, hogy szeszesital, akár csak egy pohár sör elfogyasztása esetén is - amennyiben ez a szervezetéből kimutatható - megvalósítja az ittas vezetés szabálysértését.

"A szabálysértés elkövetése szempontjából kizárólag annak van jelentősége, hogy az alkohol kimutatható-e a szervezetből, mindegy, hogy az milyen csekély mértékű. A törvényi megfogalmazás miatt annak sincs jelentősége, hogy mikor történt az alkoholfogyasztás. Akár a posztalkoholos állapot, tehát egy kiadós másnaposság esetében is megvalósulhat a tényállás, amennyiben az illető szervezete még nem végzett az alkohol lebontásával" - írta dr. Vágány Tamás.. Ez egyben azt is jelenti, hogy, ha nem szeszes ital fogyasztásáho köthető az alkoholos befolyásoltság, hanem gyümölcsevéshez vagy cukorbetegségből ered, akkor nincs szó szabálysértésről. "Akkor sem állapítható meg az ittas vezetés, ha a járművezető ténylegesen még nem indult el járművel. Ha azonban megtett, akár csak egy métert is, már fennáll a szabályszegés" - teszi hozzá a DAS Jogszerviz szakértője. 

Szigorúbb szabályok

Mindez azért lényeges, mert 2019-től szigorodtak a szabályok: a korábbinál alacsonyabb alkoholszintnél is bírságot kaphatnak az érintettek a vonatkozó jogszabály módosítása miatt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi 0,50 ezrelék  (‰ ) helyett januártól 0,30 ezrelék  (‰ ) alatti véralkohol-koncentráció vagy a kilélegzett levegőben 0,30 mg/liter helyett 0,15 mg/liternél alacsonyabb légalkoholszint esetében a helyszíni bírság 15 ezer forint, a pénzbírság pedig 30 ezer forint lehet. Az ennél magasabb értékeknél 20-50 ezer forint a bírság összege. Összességében tehát az eddiginél mérsékeltebb alkoholfogyasztás mellé járhat a büntetés.  (A 2019-től érvényes konkrét limiteket és a bírságösszegeket az itt találhatókormányrendelet 1. melléklete tartalmazza.)

Szintek

Az ittasság megállapítására pedig az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet  honlapján elérhető, még 1994-ben készült összefoglaló adhat támpontot. 

Az alkoholos befolyásoltság megállapításánál a következő határértékeket célszerű figyelembe venni:

  • 0,2‰ (20 mg%) = az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,
  • 0,21-0,50‰ (21-50 mg%) = ivott, de alkoholosan nem volt befolyásolt,
  • 0,51-0,80‰ (61-80 mg%) = igen enyhe,
  • 0,81-1,50‰ (81-150 mg%) = enyhe,
  • 1,50-2,50‰ (150-250 mg%) = közepes,
  • 2,51-3,50‰ (251-350 mg%) = súlyos,
  • 3,51‰ felett (351 mg%) = igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság.

Az alkohol lebontása, így az ittasság nemtől, testúlytól és számos egyéb tényezőtől függ. Az orvoslexikon.hu oldalán található - és itt elérhető - kalkulátorral vagy a hatóság - itt elérhető - kalkulátorával mindenki kaphat hozzávetőleges eredményeket arról, hogy az alkoholtartalmú italok fogyasztása mi jelenthet a számára. 

Szöveg: Csernátony Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

A fotó illusztráció - Forrás: Szántó Áron / Magyar Vitorlás Szövetség

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!