Micsoda év volt 2018: Berecz világbajnok, Érdi Mári is kvótás, rekord a Kékszalagon

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2019. 01. 02. 16:32

Talán még soha nem zárt olyan sikeres évet a magyar vitorlázás, mint 2018-ban. Két tokiói kvóta, egy világbajnoki cím és Kékszalag-rekord. Összeszedtük a sportág számunkra legfontosabb idei eseményeit.

 Soha nem látott évet zárt a magyar vitorlázás: a szövetség versenyein megdőlt minden részvételi rekord, az ország első két tokiói kvótáját szerezte Érdi Mári és Berecz Zsombor, aki ráadásként világbajnok is lett, a sajtó felfedezte a sportágat, soha annyi cikk, tudósítás, közvetítés nem jelent meg a vitorlázásról, mint 2018-ban. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke értékelte az idei sikerévet.

Egy szerencsétlen kimenetelű tavaszi biciklis baleset miatt Berecz Zsombor kihagyni volt kénytelen a 2018-as Finn dinghy Európa-bajnokságot, sőt az utána következő két nagy - közöttük egy Világkupa - versenyt is. A kvalifikációs vébére azonban minden rendben lesz - ígérte nem sokkal a baleset után a sportoló.

Ez a várakozása aztán fényesen bejött: Berecz Zsombor az éremfutamot megnyerve világbajnok lett augusztusban a dániai Aarhusban, így a magyar vitorlássport történetének eddigi legnagyobb sikerét érte el. Nagyon nem mellesleg a magyar sport első tokiói kvótáját is megszerezte. Később aztán rossz hírek érkeztek a hajóosztályról: a World Sailing novemberi közgyűlésén úgy szavaztak, hogy a tokiói olimpia lesz a finn utolsó szereplése az ötkarikás játékokon. A meccs még nincs végleg lejátszva, de a helyzet több, mint komoly.

A dániai összevont World Sailing világbajnokságon Érdi Mári is parádézott: az éremfutamon a második helyen célba érve 8. lett a női Laser Radial mezőnyben. Ő szerezte meg a magyar sport második 2020-as olimpiai részvételi jogát. A másik két kvótaesélyes osztályban, a Gyapjas testvérek a férfi 470-esben, illetve a Vadnai Benjamin és Jonatán a férfi Laser Standardben sem sokkal, csak pár hellyel maradtak el a kvótát érő helyezésektől. A koroztályos világversenyeken pedig nagyszerű eredményeket értek el, Vadnai Jonatán a junior vébén a 4., Gyapjasék pedig a junior ebén a 2., a vébén pedig a 3. helyenvégeztek.

Ezek után nem is nagyon lehetett kétséges, hogy ők ketten, Érdi Mári és Berecz Zsombor lesznek a 2018-as év vitorlázóiMagyarországon.

Az utánpótlás hajóosztályokban is jöttek az eredmények, a magyar fiatalok kitűnően szerepeltek a 420, a 29er és az optimist osztály világversenyein és nagy nemzetközi regattáin.

A hazai vizeken is dőltek a rekordok, mindenekelőtt az 50. jubileumi Kékszalag résztvevőinek száma. Még soha ennyien nem neveztek a versenyre, amelyet végül a gyenge szélben a svájci Safram magabiztosan nyert meg 682 induló közül

nagyhajós mezőnyök is jó évet zártak, több versenyen rekordot döntött az induló és befutó hajók száma. A 2018-as szezon értékelésekor pedig hajóosztálytól függetlenül érdemes kiemelni, hogy öt év alatt jelentős növekedés történt a magyar vitorlázásban. 2013-hoz képest az MVSz-es versenyeken induló hajók száma 40 százalékkal 1539-re, a versenyzők száma pedig 43 közel 7 ezerre emelkedett. Szintén kedvező, hogy az idei - kis- és nagyhajós - országos bajnokságokon és ranglistaversenyeken összesen közel 12 ezer versenyző indult el 4243 hajóval. 

Az idei eredmények alapján az egyesületek között az MVSz-osztályokbana TVSK lett az első, a második a Kereked, a harmadik pedig a BYC lett. A World Sailing-es osztályokban elért eredmények alapján pedig az első háromban a Spartacus, a BYC és a Balatoni Yacht Club 1912 szerepel.

Az év utolsó napjaira is maradt eddig nem látott esemény, a világ egyik legrangosabb off shore versenyén, a Rolex Sydney-Hobart versenyen először indult magyar csapat, az Ormándlaki Áron szervezte és vezette M3 Team Hungary. A kaland végül szerencsétlen véget ért, a hajó árbócát veszítve adta fel a versenyt, de az első lépést megtették a magyar vitorlázók.

A sportdiplomácia is hozott sikereket:  World Sailing idei éves konferenciáján a floridai Sarasotában arról (is) döntött, hogy Balatonfüreden rendezik a 2019-es fejlesztési szimpoziumot. Két személyes sikerenek is örülhetett a magyar vitorlázók közössége: Böröcz Bencét a World Sailing a világ vezető vitorlás versenybíróinak szűk körébe választotta, Náray Vilmos pedig nemzetközi versenybíró lett.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség, http://www.rolexsydneyhobart.com

Forrás: hunsail.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!