Sokkal többen lettünk

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 11. 07. 20:30

Évről évre több versenyző és több hajó indul a Magyar Vitorlás Szövetség versenyein. Öt év alatt 43 százalékkal nőtt a vitorlázók és 40 százalékkal emelkedett a hajók száma. Kedvező számok - Írja a Magyar Vitorlás Szövetség.

 A legutóbbi Hírek a hídrólból - amely itt olvasható - kiderült, hogy a 2018-ban a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett versenyeken 13 százalékkal nőtt a versenyzők, 16 százalékal pedig a hajók száma. Érdemes azonban nem csak éves szinten, hanem több év távlatában megnézni a számokat. Örömteli növekedésről tanúskodnak ugyanis. Az MVSz munkatársai készítettek egy statisztikát, hogy 2013 óta a különböző MVSZ-es versenyeken, azaz az Évadnyitón, Fehér Szalagon, Kékszalagon, Kékpántlikán, Félsziget-kerülőn, Nagyhajós Országos Bajnokságokon hány vitorlázó és hány hajó nevezett. (Csak azok a versenyek szerepelnek az összevetésben, amelyekre 2013 óta minden évben sor került.)

Életképek az idei Kékszalagról - Fotók: Magyar Vitorlás Szövetség 

Idén az ominózus versenyekre 6787 vitorlázó adta le a nevezését összesen 1539 hajóval, előbbi 43, utóbbi 40 százalékos emelkedésnek felel meg a 2013-as szintekhez képest, abban az évben ugyanis alig több mint 1000 hajó nevezett 4744 versenyzővel. A Nagyhajós Országos Bajnokság adatai torzítják a számokat, mert a különböző években eltérő számú hajóosztály vett részt rajta, ha ezeket az adatokat nem számoljuk, akkor 2013 óta 40 százalékkal nőtt a hajók és 40 százalékkal a vitorlázók száma az MVSz-es nagyhajós versenyeken. Az is kicsit megkavarja a képet, hogy az évadnyitókon korábban kishajósok is indultak. Emellett az idei kiugró eredményben persze szerepet játszik, hogy a Kékszalagon rekordszámú hajó - 681 - indult. MIidezekkel együtt az összkép kedvezőnek mondható.

A számokhoz gratulálunk minden résztvevőnek, a Magyar Vitorlás Szövetség pedig folytatja azt a munkát, amelynek eredményeként a túra-versenyvitorlázást még népszerűbbé válhat.

A csatolt dokumentumban az idei nagyhajós osztályok bajnokai és dobogósai vannak felsorolva. 

Csatolt fájlok:

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!