Badacsonyi Szüret – 2018. szeptember 7-9.

balaton.vehir.hu Forrás: badacsony.com Fotó: badacsony.com 2018. 09. 05. 17:45

Szeptember 7-9. Badacsonyi Szüret: gasztronómiai és kulturális programokkal, badacsonyi borászok kitűnő borokkal, szabadtéri élő koncertekkel.

 

Badacsonyi Szüret – 2018. szeptember 7-9.
A Balaton ősszel sem fukarkodik a borünnepekkel. Hazánk nagy jelentőségű borvidékeinek, a szeptemberi szüreti mulatságok egyik kiemelkedő őszi programja a Badacsonyi borvidék szeptemberi ünnepe, a Badacsonyi Szüret. 
Ízek, zamatok, kultúra, művészet. S hogy merre visz a borok útja? Badacsonyba. Kívánjuk, hogy Önöket is érintse meg a hely szelleme, a megejtően szép és fenséges táj!

Szervező:
Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye
8258 Badacsonytomaj, Fő utca 14. 
Tel.: 06-87/571-115
e-mail: vmk@badacsonyiprogramok.hu
web: www.badacsonyiprogramok.hu


PROGRAM

A Badacsonyi Szüret színvonalas programjai közepette a látogatók betekintést nyerhetnek a vidék borkészítésének történetébe, valamint a térség gasztronómiai hagyományaiba. Az ünnep főmomentuma az ország talán leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása, melynek forgatagában bemutatkoznak a helyi néptánc együttesek, fúvószenekarok, lovasok. A Badacsonyi Szüret látványos felvonulása vasárnap 10 órakor indul Badacsonytomajról a 71-es főúton keresztül Badacsonyig. 
Mire számíthatunk a 2018-as Badacsonyi Szüreten?

Kiállító Borászatok: 
Borbély Családi Pincészet
Büttner Borbirtok
Csanádi Pincészet
Fata Pince
Folly Arborétum és Borászat
Laposa Birtok
Málik Pince
Sipos Borház
Szent György - Pince
Trio Pince

Tehén- és kecskesajtok: 
Szegi Családi Gazdaság

Programok időrendi bontásban
2018. szeptember 7.
18.00-19.30 Borkorcsolya, Sajcz Gábor harmonikással
20.00 Dj Dorian!
22.00-23.00 Dj Dominique
23.00-24.00 Dj Dorian!

2018. szeptember 8. (szombat)

10.00- 19.00 Játszóház gyermekeknek (Helyszín: Badacsony, Móló Park) Játszóházunkban kicsiknek, nagyoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt készülünk érdekes játékokkal. A kisebbeket minilégvárak várják, a lányokat babák a babakonyhában, a fiúkat tengernyi legó, autópálya, favasút és Nerf szivacslövedékes fegyverek. Itt biztos nem fogy el a kocka az égig érő torony építésénél! Próbáld ki a szabadtéri játékokat, a társasjátékokat és a sokfajta színben pompázó gyurmákat! Gyere, játsszunk együtt!
13.00-19.00 Fanyűvő Játékpark (Helyszín: Badacsony, Badacsony Park) 
16.00-17.00 Rosta Géza gyermekműsora
17.30 „Musical és Retro Slágerek – Mahó Andrea és Egyházi Géza műsora”
18.30 Hollolan Nuorisoseura „Purpuri” finn tánccsoport és az Ezüst Kükapu Táncegyüttes műsora 
19.00 Ünnepélyes megnyitó
20.30 Soulwave
22.00 Frisson Zenekar

2018. szeptember 9. (vasárnap)
10.00- 19.00 Játszóház gyermekeknek (Helyszín: Badacsony, Móló Park) Játszóházunkban kicsiknek, nagyoknak, fiúknak és lányoknak egyaránt készülünk érdekes játékokkal. A kisebbeket minilégvárak várják, a lányokat babák a babakonyhában, a fiúkat tengernyi legó, autópálya, favasút és Nerf szivacslövedékes fegyverek. Itt biztos nem fogy el a kocka az égig érő torony építésénél! Próbáld ki a szabadtéri játékokat, a társasjátékokat és a sokfajta színben pompázó gyurmákat! Gyere, játsszunk együtt!
10.00 Hagyományos Szüreti felvonulás Badacsonytomajról Badacsonyba a 71-es számú főúton. Felvonulnak az ország borrendjei, a környező települések küldöttségei, Badacsonytomaj civil szervezetei, a város iskolája, óvodája és vállalkozó szellemű lakosai. 
10.15 Szőlőharang megáldása a Szent Imre Római Katolikus Templom előtt.
11.00 Brassdance együttes műsora a 71. számú főúton
11.00-17.00 Donga Játékpark (Helyszín: Badacsony, Badacsony Park) 
13.30 A menet beérkezését követően a szőlőharang fogadása, a szüreti sokadalom köszöntése.
14.00 Szüreti gálaműsor. Közreműködnek a felvonuláson részt vevő néptáncegyüttesek,
hagyományőrző csoportok
17.30 Cimbaliband – Recycle koncert

Fellépők
Sajcz Gábor - szeptember 7. (péntek) 18.00 (Badacsony Park)

Dj Dominique
 - szeptember 7. (péntek) 22.00 (Rendezvénysátor) 
Az ország egyik legkeresettebb lemezlovasa. Évente több száz fellépés, 36 aranylemez, 5 platinalemez, valamint 2 dupla platinalemez büszke tulajdonosa. 1992 óta dolgozik lemezlovasként, producerként valamint műsorvezetőként DJ Dominique néven. Megalapította a Fergetegparty elnevezésű bulisorozatot, mely a Juventus Rádió segítségével lett országosan is ismert. Jelenleg szinte az összes hazai nagy fesztiválon találkozhatunk Vele. Zenélt többek között Dr Alban, Michael Jackson, Captain Jack, a Scooter, a 4 The ’Cause, Emilia, illetve Cascada fellépését követően. De a Fergetegparty ott volt a Dolly Roll, a TNT, a Kozmix, a Neoton, az EDDA, Fenyő Miklós és Ákos koncertjein is. Készített hivatalos remixet többek között a Scooternek, Radics Giginek, Caramelnek és a Balkán Fanatiknak, valamint több sikeres munka fűződik a nevéhez Bárány Attiliával és Dave Martinnal közösen. Jelenleg az ország egyik legnagyobb népszerűségének örvendő, Retro Rádiónak a műsorvezetője.

Dj Dorian! - szeptember 7. (péntek) 20.00; 23.00 (Rendezvénysátor)
A Balatoni bulik egyik meghatározó alakja. Ismerős lehet számotokra a Bulihajók fedélzetérő vagy valamelyik balatoni disco dj pultjából. Pályafutását a 2000-es évek elején kezdte ezért szettjében az elmúlt 20 év legjobb slágeréi, funky, house de még a rock is fellelhető. Egyedi előadásmódja azonnal hangulatba hoz de a legnagyobb koncertek után is képes fokozni a hangulatot.
Rosta Géza - szeptember 8. (szombat) 16.00 (Badacsony Park)
Énekes-gitárosként versek megzenésítésével és előadásával foglalkozik.
(Ágai Ágnes, Nemes-Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Csukás István, Zelk Zoltán, Nagy László) Műsorai elsősorban kisiskolás-óvodás gyermekeknek szólnak. Fontos számára, hogy a gyerekek aktív részesei legyenek az előadásainak és a család is jól érezze magát a 40-50 perces önfeledt "játékban".

Mahó Andrea és Egyházi Géza - szeptember 8. (szombat) 17.30 (Rendezvénysátor)
A két méltán népszerű fővárosi művész ezen az estén musical, operett és retro slágerekkel varázsolja el közönségét! Műsorukban a „ My Fair Lady” és a „Nyomorultak” dalai mellett, melyek címszerepét több alkalommal is sikerre vitték itthon és külföldön egyaránt, felcsendülnek magyar és nemzetközi „klasszikusok” és „örökzöldek” is! Fellépésük minden esetben élményszámba megy, hiszen művészetük középpontjában a közönség szórakoztatása, a velük közös élmény kiteljesítésének szándéka mérhetetlen szakmai alázattal és egymásra való odafigyeléssel párosul! Aki tehát szeretné egy hangulatos, zenés, romantikus, de egyben fergeteges szórakoztató műsorral meglepni saját magát és szeretteit, mindenképpen jelenjen meg a helyszínen! 

Soulwave
 - szeptember 8. (szombat) 20.30 (Rendezvénysátor) 
A Soulwave-et 2007-ben alapította Fodor Máté énekes-dalszerző és Huszár Ádám gitáros. A zenekar dalait lélekemelő monumentalitás jellemzi; nagyívű refrének, metaforikus dalszövegek, mindezt a modern akusztikus popzene köntösébe bújtatva. Egy angol nyelvű nagylemezt, egy EP-t, és egy nagyikserű külföldi turnét követően 2015-ben jelent meg a Soulwave első magyar nyelvű dala, a „Szélcsend”. A valódi áttörést azonban a 2016-ban megjelent „Mindent Elhittem” című szerzemény hozta meg a zenekarnak, ami a magyar slágerlisták élén landolt. Ezt követően jelent meg a zenekar eddigi legnagyobb slágere, a „Kalandor”, amely egyszerre vezette a Class FM és a Petőfi Rádió lejátszási listáit, továbbá bejutott a Dal 2017, Eurovíziós dalválasztó műsor végső döntőjébe is. A Halott Pénz, a Wellhello és a Cloud9+ is választotta már többször előzenekarának a csapatot. 2017 júniusában jelent meg „Hálószoba” című daluk, melyhez egy, az igazi Soulwave-bulik hangulatát idéző videoklip is készült. Következő nagy dobásuk a „Nehezen Múlik” című szám volt, melyet 2017 októberében a Petőfi Rádióban hallhattunk debütálni. Legfrissebb szerzeményük a „Hazakísérlek”, mely 2018 áprilisában jelent meg és első helyen szerepelt a Petőfi Rádió slágerlistáján. A 2017-es Petőfi Zenei Díjátadón az Év Felfedezettjének választották őket; a Comet-gálán a „Kalandor” című daluk „A legjobb dal” kategóriában volt nevezve. 2018-ban megkapták az Év Felfedezettjénel járó Fonogram díjat is. Szintén a zenekar népszerűségét mutatja, hogy idén nyáron számos nagy fesztiválon is fellépnek, többek között a VOLT és a Campus Fesztiválon, valamint a Szegedi Ifjúsági Napokon. 2017 augusztusában részt vettek a Vodafone You és a Projekt Music közös projektjében, ahol a zeneipar iránt komoly(abb)an érdeklődőknek workshopokon keresztül mutatják be a magyar zeneipar működését. 2018 tavaszán pedig a Nagy-Szín-Pad Tehetségmutató versenyen a legjobb 8 közé jutottak.

Frisson - szeptember 8. (szombat) 22.00 (Rendezvénysátor)
A Frisson zenekar 2010 óta van jelen a szórakoztató-táncolható zenét játszók táborában. A jelenlegi, 7 fős felállásban harmadik éve járják a Balaton környékét, de az ország más régiójából is kapnak felkéréseket, köszönhető annak a furcsaságnak, amit manapság kevesen művelnek, kizárólag ÉLŐBEN, az adott pillanatban szólaltatják meg hangszereiket, hallatják hangjukat! Műsoruk összetétele minden korosztály igényeit kielégíti, ezért előszeretettel hívják őket fesztiválokra, céges rendezvényekre, szalagavatókra, farsangi bálokra, esküvőkre, és minden olyan helyre, ahol a minőségi élőzenére való szórakozást tartják fontosnak! Színpadképük a két csodálatos énekesnőnek (is) köszönhető. Aki esetleg más zenei stílusban is találkozna a zenekar tagjaival, akkor keressék a VigyeKánya néven, gyerekeknek játszó formációjukat, illetve a hangulatos örökzöldeket megszólaltató Rozé Bár Music tagjait. Facebook-on az oldalaik kedvelhetőek, és értesülhetnek a legközelebbi fellépéseikről!

Cimbaliband - szeptember 9. (vasárnap) 17.30 (Rendezvénysátor)
Kilenc nagylemez után is töretlenül száguld a Cimbaliband cimbalom meghajtásos tandembiciklije. A Cimbaliband zenéjében a kelet-európai életérzés keveredik a népzenével, és a közönség által kedvelt modern zenei stílusokkal, A banda tagjainak jelentős népzenész múltja van, így a Cimbaliband “boszorkány konyhájában” a gyökerektől merített autentikus zenéből kiindulva készülnek a fogások. A zenei csemegéket pedig úgy tálalják elénk, hogy a dalok alapját egy igen különleges hangszer, a cimbalom alkotja, megfűszerezve egy kis jazz-el, latin zenével, balkáni ritmusokkal. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok a gödöllői születésű Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja, irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti kelet-európai cimbalom rock’n’roll! Mesterien gyúrja össze autentikus népzenei gyűjtéseit és életigenlő szerzeményeit, melynek eredményeként születhetett meg az alábbi pár sor is a Magyar Nemzet hasábjain: a zenekar tagjai „bebizonyították, hogy az autentikus népzene is lehet trendi.” Ez pontosan egybevág az energiáktól duzzadó Cimbaliband mottójával: „Recycle”, azaz feldolgozni és újra megszerettetni a fiatalokkal a hazait!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!