A Balaton Riviéra arcai: Zita világa

balaton.vehir.hu Forrás: balatonriviera.hu 2018. 08. 08. 11:50

A lovasi Malomvölgy utcában Bácsi Zita keramikus, néptánc oktató és a Ro-Zita vendégház tulajdonosának szülőháza felé sétálva olyan érzésem támad, mintha régmúlt idők mesebeli helyei és emberei elevenednének meg. Száz éves eperfa, ősrégi parasztházak. Mintha egy igazibb, emberszeretőbb világba csöppentem volna.

 

Honnan eredhet ez a meglepő kedvesség, tiszta szeretet? Talán a természet közeli életből. Nem állítom, hogy megállt volna az idő. De azért jellemzően a maguk tradicionális eszközeivel oldják meg a mindennapi feladatokat az itt élők. Például Zita udvarán nem zúg idegesítő fűnyíró, ehelyett három birka legelészi k szépen, komótosan gondozva a pázsitot egészen a patak partig. A lovasi parasztporták keskenyek, ám de hosszúak. Elfér rajtuk a virágoskert, a baromfiudvar és a konyhakert is. Futkározhat benne kedvére Piszke király, a magyar vizsla kölyök.  De ideköltözhet akár egy egész néptánc tábor. Zitánál volt már ilyen és reméljük, lesz is, mert a távlati terve az, hogy kézműves műhellyel bővíti a vendégháza szolgáltatását. Erre adott be pályázatot az Éltető Balaton-felvidékiért Egyesületnél. Kézműves foglalkozásokat tartana nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is, hiszen óriási igény lenne rá.

Zita dísztárgyai, például a levendula illetve rózsa motívumos szívecskék, teáscsészék, tálak, órák népszerűek a turisták körében is. Fehérre égő agyagból dolgozik, máz alatti kézi festéssel viszi fel a motívumait. A Herendi Porcelán Manufaktúrában tanult és dolgozott 8 évig bemutató festőként. De Franciaországban is tapasztalatokat szerzett az önálló munkához. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület minőségi védjeggyel rendelkező tagja. Minősítési eljárást követően, 2015-ben alkotásaival kiérdemelte a „Rural Quality Vidék Minősége” védjegyet.

Színes egyéniségét jellemzi, hogy hét éves kora óta néptánccal is foglalkozik, énekel és táncol, ma már oktat is.

Miközben beszélgetünk, megmutatja a házat. Már az ükapja is itt született. Apai ágon több száz évre visszamenőleg itt éltek és nevelkedtek a család tagjai. Szőlőműveléssel foglalkozott a Bácsi család. A nagyapja volt az utolsó hegybíró Lovason. Régi fotók láthatók berámázva a falon. A ház belsejében a falak kissé átalakítva ugyan, de őrzik a régi helyiségek alaprajzát. Ma már nagyobb, komfortosabb minden, de Zita nem felejti el a régi vonalakat, motívumokat.  Imádja a házat és Lovast. Szerinte pont jó, hogy nem közvetlenül a Balaton-partján fekszik, mert ennek hála elkerüli a tömeg, miközben egy karnyújtásra a nagyvíz, hogy a patakról ne is beszéljünk. Itt az erdő, a nagy kert, a Malom-völgy. Ide jobbára olyanok jönnek, akik tudják értékelni a különleges helyeket. Vannak visszajáró törzsvendégek.  Egyszerre akár 12 főt is tud fogadni. A bevételeket visszaforgatja a házra, korszerűsíti, csinosítgatja.

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesülethez Bácsi Zita azért csatlakozott, mert itt találta meg az érdekképviseletét. Meggyőződése, hogy az egyesületen keresztül a tagság hozzájárul az öt falu és vidéke természeti és épített kultúrájának gyarapításához - turizmussal, szőlészettel, borászattal, gasztronómiával, a vendéglátással, népművészettel kapcsolatos értékek megőrzéséhez. Az egyesületi tagsággal együtt a helyi önkormányzatok rendelkezésére áll a turizmust érintő kérdések megoldásában, ezért is érzi fontosnak részt venni a munkában.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!