„Vigyázunk Rád a Balatonon”

balaton.vehir.hu Forrás: www.kormanyhivatal.hu 2018. 07. 10. 02:07

"Vigyázunk Rád a Balatonon” címmel jelent meg egy új, lakosságtájékoztató füzet, ami bárki számára elérhető elektronikusan, vagy akár papír alapon, térképes formában is.

A kiadvány sajtónyilvános bemutatására 2018. július 6-án Veszprémben, a Megyeházán került sor, ahol Dr. Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár, valamint Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott ismertette a kezdeményezés fontosságát, valamint a kiadvány tartalmát. A bemutatót követően „Érezd magad jól a Magyar-tengeren, Vigyázunk Rád a Balatonon” című gyermekrajzpályázatra elkészített legszebb művek alkotói vették át díjaikat.

A kiadvány a Balatonhoz érkező turisták, vendégek számára kíván rövid, tömör, használható információkat és jótanácsokat nyújtani, a biztonságos itt tartózkodásuk érdekében.

Fotó: Kálóczi Beáta

A Balaton-parti megyék védelmi bizottságai által megjelentetett ismertető, a Balaton hívogató szépségei mellett ráirányítja a nyaralók, üdülők figyelmét a valós kockázatokra, ajánlásokat fogalmaz meg a biztonságos kikapcsolódás érdekében és tájékoztatást is ad a lakosság védelmét szolgáló szervek, szervezetek elérhetőségéről, a segítségkérés lehetőségeiről. Hasznos tanácsokat tartalmaz a biztonságos közlekedésről, közbiztonságról, a szálláshelyek biztonságos igénybevételéről, a fürdőzésről, a meder tulajdonságairól és további vizes kikapcsolódási tevékenységekről, a tavi viharjelzésről, a szabadtéri rendezvények biztonságáról, tűzgyújtási szabályokról, a napozás kérdésköréről, hőségriasztásról, de még a téli Balatoni kikapcsolódási témakör is helyet kapott benne. A kiadványban megtalálhatóak a legfontosabb segélyhívószámok, turista információs számok, de még a vízimentők elérhetősége is - hangsúlyozta Takács Szabolcs kormánymegbízott a rendezvényen.

A kormánymegbízott elmondta azt is, hogy a kiadvány ingyenes elérhető, és magyar mellet német, továbbá angol nyelven is: Veszprém megyében 8 ezer, Somogy megyében 6 ezer, míg Zala megyében 3 ezer, vagyis összesen 17 ezer példányszámban.


A kiadvány kihajtogatható, térkép formájú, méretéből adódóan zsebre is tehető. Strandokon, szálláshelyeken, nagyobb kulturális rendezvényeken található meg, valamint a három megye kormányablakaiban lesz elérhető. A QR kóddal ellátott elektronikus változat pedig a jövő héttől a part menti települések, kormányhivatalok, rendőrség, katasztrófavédelem honlapjairól tölthető le – húzta alá Takács Szabolcs.

Dr. Tuzson Bence államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta a legnagyobb érték ma Magyarországon a biztonság. Az államtitkár üdvözölte a kezdeményezést és gratulált a három Balaton-parti megyének a kiadvány megvalósításához.

A kiadvány hivatalos bemutató rendezvényén hirdette ki a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság az „Érezd magad jól a Magyar-tengeren, Vigyázunk Rád a Balatonon” című gyermekrajzpályázat nyerteseit. A pályázatra összesen 142, szebbnél szebb művészi alkotás érkezett, az ország több pontjáról. A pályázat 2 külön korcsoportjában az első három helyezett nyereményét, valamint a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság két különdíját Dr. Tuzson Bence államtitkár és Takács Szabolcs kormánymegbízott; a pályázó gyerekek közül a legfiatalabbnak járó különdíjat Zala megye kormánymegbízottja, Dr. Sifter Rózsa adta át.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel: Dr. Neszményi Zsolt, Somogy megyei kormánymegbízott és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének     elnöke, továbbá a kiadvány elkészítésében közreműködő katasztrófavédelem és rendőrség, valamint szakmai szervezetek képviselői.

Fotók: Kálóczi Beáta

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!