Látványos szezonnyitó Balatonakarattyán

balaton.vehir.hu Forrás: Singer Éva hdgy. 2018. 06. 12. 09:43

Hagyományosan nagyszabású szezonnyitó rendezvénnyel indult az idei nyár is Balatonakarattyán, a Honvéd Üdülőben. A programok között volt látványos helikopteres-ejtőernyős bemutató, a látogatók beülhettek BTR-be és T-72-be, de izgalmas bemutatókkal érkeztek a rendőrök és a tűzoltók is.

 A balatonakarattyai szezonnyitó programot az MH Központi Zenekar térzenéje után Dr. Böröndi Gábor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Főnök koordinációs helyettese nyitotta meg. Kiemelte: az új haderőfejlesztési program fontos része a kiképzett és kipihent személyi állomány. „A Zrínyi 2026 programban az egyik pillér az emberekről, a katonákról való gondoskodás. Nyugdíjasról, hivatásos és szerződéses állományról, a gyerekeinkről, és a magyar társadalom gyerekeiről. Ez csak akkor lehet, ha megfelelő programjaink, megfelelő üdülőközpontjaink, és megfelelő szakembereink vannak. Balatonakarattya óriási munkát végzett az elmúlt időszakban. Emlékszem, ezelőtt 10 évvel még légkondicionált helyiségek nélkül, a 70-es évek állapotában, retro fílinggel színezett üdülési élményt adott. Ma Piros ezredes úr és csapata kimozdította nemcsak a strandot, hanem Balatonakarattyát a múltból. Létrehozott egy olyan korszerű központot, ahol a strand, a wifi, gyerektábor, és minden más szórakozási lehetőség megjelent. Ez egy óriási élmény számunkra, végre érezzük, hogy gondoskodnak rólunk.  Végre érezzük, hogy fontosak vagyunk a rendszernek, fontos a tábornok és az őrvezető. Köszönjük ezt a hozzáállást, mert ez egy óriási teljesítmény.”  A koordinációs helyettes hozzátette: a modernizációs folyamat nem áll meg, hiszen a Zrínyi 2026 programon belül nagyszabású fejlesztések előtt áll Balatonakarattya, és a többi üdülő és csapatpihenő.

A megnyitó után huszárbemutatóval folytatódott a program, majd egy kis esőszünet után az időjárás teret engedett a leglátványosabb programnak, a Balaton fölötti ejtőernyős bemutatónak. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis hajózó és ejtőernyős állománya Mi-17 helikopterből négy felszállással teljesítette a feladatot. A bemutató különlegességét adta, hogy a szombati ugrással búcsúztak az RS 4/4 LA típusú körkupolás deszant ejtőernyőtől.

A helikopteres program után a nagyréten folytatódott a szezonnyitó katasztrófavédelmi és rendőrségi bemutatókkal, akrobatikus táncbemutatóval, lovas kaszkadőrök műsorával. A rendezvény kísérő programjai között volt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár statikus bemutatója, a HM Ei Zrt. drón bemutatója, harci jármű bemutató, óriás társasjáték, kalózhajó, sport- és rekreációs programok. Az érdeklődők megtekinthették Udovecz György szervezésében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „170 éves a Magyar Honvédség” című kiállítását, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fegyvereit, valamint a veszprémi Méretes Szabóság egyenruháit. Az egész napos rendezvény este, a fergeteges hangulatú Band of Streets koncerttel zárult.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!