"Soha rosszabb kezdést!" - Így indult a földvári EB

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 04. 10. 14:41

A népes és kemény, egyúttal nagyon fegyelmezett mezőnyben jól szerepeltek a magyar ifjúsági versenyzők a balatonföldvári laseres Eb-n. Beszámoló.

 Hétfőn napsütés mellett frissülő északkeleti szél fogadta a népes mezőnyt a Spartacus Vitorlás Egylet (SVE) balatonföldvári bázisán rendezett Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokság első versenynapján. 

Fegyelmezettek a sportolók 
32 ország 207 vitorlázója szállt vízre, hogy a héten összesen 12 futam után eldőljön az érmek és a helyezések sorsa. A lányok végig egy csoportban vitorláznak majd, a fiúk hat futamig sorsolással vannak két csoportra osztva, utána pedig a legjobbak az arany csoportban, a mezőny második fele pedig az ezüst csoportban küzd tovább. Az olimpiai trapézpályán közvetlenül egymás után pörgött le az első kiírt két futam, se a szél bizonytalanságai, se szabálytalan rajtok miatt nem kellett várakozni.

“Várakozáson felül fegyelmezett a mezőny, minden csoportnak minden rajtját el lehetett engedni, összesen három korai rajtost kellett óvni. Ezt egy ekkora mezőnynél, különösen az első napon nagyon jó látni. Feltűnt az is, hogy figyelmesen, a szabályokat követve vitorláznak, várhatóan néhány óvást kell csak megtárgyalnia a versenybíróságnak. A szél gyengülésére számítottunk, ezért a pályát ennek megfelelően raktuk ki, emiatt talán egy kicsit túl hamar célba futottak az elsők a végig kitartó, 6-10 csomós északkeleti szélben. Soha rosszabb kezdést!” - értékelt Majthényi Szabolcs, a verseny operatív igazgatója, tizenkétszeres világbajnok vitorlázó. A magyar versenyzők is jól szerepeltek, ezzel megmutatták, hogy ebben a kemény és sűrű mezőnyben lehet látványos kiugrásokat is produkálni. A kék csoportban Szűcs Ábel a második futamban negyedikként futott be.

Főszerepben a biztonság

A rendező Spartacus Vitorlás Egylet a szokásosnál is nagyobb figyelmet fordít a versenyzők biztonságára. Minden hajót GPS-es nyomkövetővel láttak el, a versenyzőknek aláírásukkal kell igazolni minden alkalommal a vízre szállást és a partra érkezést.

A klub emellett megállapodást kötött a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, a szervezet jól felszerelt Rupert mentőhajója, orvossal a fedélzetén, a futamok alatt a versenypálya körzetében tartózkodik. A GPS-es nyomkövetés a biztonsági megfontolásokon túl a verseny figyelemmel kísérését is szolgálja: a szülők, edzők, szurkolók a hivatalos weboldalon és közvetlenül a tavon.hu/lasereb2018 oldalon is megtalálják a futamok élő közvetítését.

Részletes eredmények a verseny hivatalos weblapján, a https://www.radialyoutheuro2018.org-on érhetóőek el.

Képek: Cserta Gábor

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!