Minél több boldog embert szeretnének látni - Ehhez kell a csereprogram

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 02. 14. 11:17

A Magyar Vitorlás Szövetséghez hasonlóan az Európai Vitorlás Szövetség (EUROSAF) is minél több emberrel szeretné megismertetni a vitorlássportot. Az EUROSAF szerint ehhez szakemberek kellenek, ezért továbbra is a zászlóshajójuk marad a szakember-csereprogram. Böröcz Bence, a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottsága elnökének beszámolója az EUROSAF 2018. évi találkozójáról.

Január végén volt az Európai Vitorlás Szövetség (EUROSAF) szakember-csereprogramjának rendszeres, éves találkozója, amelynek a Royal Malta Yacht Club klubháza adott helyet. A programra 20 európai ország képviseletében érkeztek delegáltak. A Magyar Vitorlás Szövetséget Böröcz Bence, a Versenybíró Bizottság elnöke képviselte. 

120 lehetőség Európa-szerte 

Idén 120 eseményre kerestek az országok szakembereket. A nyitott pozíciók többsége továbbra is versenybíróknak szólt, de megfigyelhető tendencia, hogy évről-évre sokkal több versenyrendezőt is keresnek a szervezők. A magyar szakemberek számára a Versenybíró Bizottság és a Versenyrendező Bizottság a két éve bevezetett pályázati rendszert hirdette meg 2017 novemberében. A jelentkezések értékelése alapján a bizottságok az összes jelölt (4 versenybíró és 3 versenyrendező) részvételét támogatták a programban. A jelöltek prioritásos listán adták le a célzott eseményeiket.

Meg kell találni az összhangot

Magyarországról a határozott bizottsági erőfeszítés ellenére mindössze két eseményre szerepeltek nyitott pozíciók: egy nemzeti versenyrendezőt (NRO) és egy nemzetközi versenybírót (IJ) kerestek a rendező szervezetek. Tekintve, hogy a cserepozíciók elbírálásakor fontos szempont a küldött és fogadott szakemberek számának aránya, Magyarország újra nehéz helyzetben volt, mivel több szakembert szerettünk volna küldeni, mint ahányat fogadunk. A népszerű versenyeken nyitott pozíciók elosztásakor sajnos többször alulmaradtunk az egyenlegünk miatt. A jövőre nézve, fontos lenne, hogy minél több eseményre hirdessünk meg itthon nyitott pozíciókat, hisz így biztosíthatjuk a hazai szakemberek nemzetközi tapasztalat szerzésének lehetőségét is!

Célok

A találkozón az EUROSAF új vezetése ismertette stratégiai szándékait. A tervek a Magyar Vitorlás Szövetség céljaival is összhangban vannak, az EUROSAF minél több emberrel szeretné megismertetni a vitorlássportot, minél több boldog embert szeretne a közösségben látni. Az EUROSAF illetékesei elismerik, hogy nincsenek versenyek szakemberek nélkül, ezért a csereprogram a szervezet egyik zászlóshajója marad. A cseréken kívül hangsúlyozzák az oktatás, a mentorálás és a tudásmegosztás jelentőségét is.  Üdvözítőnek látják, hogy egyre nagyobb arányú a versenyrendezői pozíciók jelenléte a programban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy versenyrendezők is utazhassanak, bővíthessék kapcsolatrendszerüket és fejleszthessék ismereteiket. A következő lépésben a felmérők bevonását célozzák. A következő találkozóra várhatóan 2019. január 12-én, Athénban kerül sor.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!