Kapacitás- és hatékonyságnövelő fejlesztés az észak-balatoni hulladékgazdálkodási rendszerben

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2018. 02. 14. 12:16

Hárommilliárd forintos fejlesztéssel jelentősen nő az újrahasznosítható hulladék aránya, és környezetbarát hulladékkezelés valósul meg a válogató kapacitás bővítése révén az észak-balatoni térség hulladékgazdálkodási rendszerében - közölte az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás elnöke szerdán Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Czaun János elmondta, hogy a közel 3 milliárd forintos fejlesztés következtében mintegy 40 százalékkal nő az újrahasznosítható hulladék aránya, 50 százalékkal bővül a veszprémi hulladékválogató kapacitása és csökken a hulladékkezelés környezetterhelő hatása.
    Hozzátette: a fejlesztés fontos lépés az újrahasznosítható hulladék arányának növelését célzó uniós irányelvek teljesítése érdekében.
    Czaun János felidézte: 12 esztendővel ezelőtt jött létre 158 önkormányzat összefogásával a társulás, 2013-ban pedig megkezdte működését Magyarország legmodernebb hulladékkezelő rendszere, amely ma 300 ezer ember 80 ezer tonna hulladékát kezeli.
    Közölte: folyamatosan fejlesztik a rendszert, de a jelenlegi az eddigi legnagyobb beruházás, és a 3 milliárd forintos fejlesztésből 300 millió forint önrész belföldi forrásból származik.
    Kifejtette: a 2010-es évek elején vállalták, hogy jelentősen növelik a szelektív hulladék mennyiségét, ebben jelentős előrelépés a fejlesztés. A beruházás másik fontos eredménye a királyszentistváni telep bővítése 650 millió forint értékben, valamint egy új veszprémi hulladékudvar létrehozása és a hulladék válogatásának automatizálása, amely a korábbinál "tisztább technológia".
    Farkas László projektvezető arról beszélt, hogy a fejlesztés részeként új edényeket, munkagépeket vásárolnak és fejlesztik a gyűjtő járműveket is.
    A tavalyi év az előkészítés időszaka volt, idén pedig megvalósulhat a beruházás - fűzte hozzá.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!