Ismét Lovasi Esték!

balaton.vehir.hu 2018. 01. 09. 11:56

Január 17-től,két hónapon keresztül élvezhetjük a Lovasi Esték előadásait a Balaton közeli kis településen. Ifjabb Lomnici Zoltán előadása nyitja a sorozatot, amelyet idén is hatalmas érdeklődés kísér.

 A Lovasi Esték idei programja:

Január 17. (szerda) 18. 00 óra: Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász: Magyarország és az Európai Unió közjogi és közpolitikai kihívásai a XXI. században

A 2010-es évek kezdete óta alapvetően megváltozott az Európai Unió strukturális, gazdasági és biztonságpolitikai értelemben is. Az említett három fő változás a döntéshozatali mechanizmusok torzulásában, az eurózóna országai és a mediterrán térség makro- és mikroökonómiai egyenetlenségeiben, és a migrációs válságra adott hibás válaszok negatív következményeiben érhetők tetten. Mindezt áthatja némi eufemizmussal az EU erőteljes demokratikus deficitje. Ebben a nehéz időszakban soha nem tapasztalt prosperitást mutatnak a visegrádi országok, köztük Magyarország is.

Február 7. (szerda) 18.00 óra: Szűts István Gergely történész: Trianoni menekültek - A békeszerződés társadalmi hatásainak alig ismert következményei1918 és 1924 között több mint 400 ezer személy menekült, vagy költözött át az utódállamokból Magyarország területére. E hatalmas népességtömeg elhelyezése komoly problémát okozott a magyar állam számára, ennek következtében több ezren voltak kénytelenek még az 1920-as évek közepén is barakktelepeken és vagonlakásokban élni.

Február 21. (szerda) 18.00 óra: Dr. Magyar Katalin gyermekorvos: Sztetoszkóppal UgandábanA Magyar Afrika Társaság által szervezett 16. orvosi misszió tagjaként utazott a doktornő 2017 augusztusában Ugandába. Az Afrika gyöngyszemeként is emlegetett ország adottságait, az ottani életkörülményeket, valamint a személyes tapasztalatait szeretné bemutatni képekben.

Március 7. (szerda) 18.00 óra: Magyar Lóránt mentálhigiéniás szakember: MÉGIS legyél Győztes! Amikor alábbhagy a kedv és lankad a tett, amikor lenyomnak a terhek és elveszíted a hitet, kell egy kis erő, kell egy kis lendület. Megújulni, felfrissülni, a forrásból újra inni és lelkünket táplálni - mégis, mégis tovább menni, mosolyogva, bátran, szeretni és örülni, az életet megölelni. Ha nehéz, akkor is talpon maradni és mégis győzni. Ehhez adok némi buzdítást, bátorító biztatást, léleksimogató mókát. A szemléletes szakmai előadás, amellett, hogy élmény legyen, adjon használható eszközöket és irányvonalakat a mindennapok eredményesebb kiállásához.

Március 16. (péntek) 18.00 óra: Horváth József rákkutató: “Mi lenne, ha...” Az előadás során bemutatja életútját és munkásságát azon keresztül, hogy hogyan lehet a hátrányból előnyt kovácsolni. Hogyan lehet szemléletet váltani és küzdeni a kitűzött céljainkért, valamint egy picit bevezeti a résztvevőket egy kutató életébe.

Rendező: Lovasi önkormányzat
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!