Paloznaki falunapok és szüreti mulatságok

balaton.vehir.hu 2017. 09. 21. 17:01

Népszokások, hagyományok, élmények - Paloznaki Falunapok és Szüreti Mulatságok 2017. szept. 22-24. Vendégünk Zánka.

Hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén (szeptember 22-24.) kerül megrendezésre a "Paloznaki Falunapok és Szüreti Mulatságok". A színes rendezvénysorozat keretében folklórprogramokra, gulyásfőző versenyre, szüreti felvonulásra, utcabálra, játszóházra, kézműves vásárra és sok más érdekes programra várjuk kedves vendégeinket!

SZEPTEMBER 22. PÉNTEK

TÁJHÁZ UDVARA
18.00 Ünnepélyes megnyitó. Díjak, kitüntetések átadása. Babaköszöntő.
Köszöntőt mond: Filep Miklós Zánka polgármestere, Czeglédy Ákos Paloznak polgármestere, és dr. Kontrát Károly parlamenti államtitkár
A Falunapokat megnyitja: Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke

19.00 Pörkölt Party
A pörkölt megvásárlásával a Paloznaki Civil Egyesületet támogatják.
Az egyesület és segítői kitűnő pörkölttel várják a kedves vendégeket.

20.00-tól a Búgócsiga Zenekar koncertje
A Búgócsiga Music Productions 2006-ban alakult, vezetője Boros Péter (billentyűs hangszerek, ének). Műsoraikba beletartoznak az ’50-es ’60-as évek zenéi, a rock & roll és beat-korszak, a ’70-es ’90-es évekre jellemző hazai s nemzetközi disco slágerek, valamint a jókedvhez nélkülözhetetlen mulatós zenék és a naprakész fiatalos slágerek is. A választott névvel (BÚGÓCSIGA) szeretnénk kifejezni a zenei műsorkínálatunkat, amely: Színes, pörgős és lendületes!

SZEPTEMBER 23. SZOMBAT

JÁTSZÓTÉR
10.00-14.00 Gyermekprogramok
Bohóc légvár, Népi Játékok Játszóháza, arcfestés, NABE „Balaton játszóház”, íjászat Kirják Gergő vezetésével

TÁJHÁZ UDVARA
9.00 Gulyásfőző verseny
A gulyásfőző versenyre nevezni lehet szeptember 21. 16.00 óráig a polgármesteri hivatalban, vagy e-mailen: telehaz@paloznak.hu címen. Nevezési díj 600 Ft. Nevezési lapot le lehet tölteni a www.paloznak.hu oldalról. A PaCi gulyást készít a rendezvényen résztvevőknek.

10.00 Zánka bemutatkozó pavilon

10.00 Csopaki Mandulavirág Óvoda néptánc bemutatója
A csopaki óvodában kiemelten fontosnak tartják, hogy a gyerekek megismerkedjenek népi hagyományokkal, kultúránkkal. Ezeket a kincseket életkoruknak megfelelően ápolják is. Ilyen a néptánc alapjainak megismerése, megszerettetése. Műsoruk népi gyermekjátékdalokból – táncfüzérekből áll.

10.15 – kb.11.00-ig a Zánkai vendégek műsora:
Bokafogó Táncegyüttes
A Bokafogó Táncegyüttes 2009 januárjában alakult, amatőr felnőtt táncegyüttes. Táncosaink a gyermek táncegyüttes tagjainak szüleiből és a már felnőtt régi gyermektáncosokból verbuválódtak. A 15-20 felnőtt teljes kezdő szintről, de nagy lelkesedéssel sajátítja el a magyarság valamennyi táncdialektusából válogatott lépésanyagot, koreográfiákat.
Vezetőjük Kruczler Ágnes.
Magyar Tenger Népdalkör
1979. január 29-én, Dr. Szabó Dezsőné vezetésével alakult a népdalkör, a zánkai könyvtárban. A „Rózsa, rózsa…” c. dalcsokorral nagy sikert aratott a majd’ 40 fős csoport. Vass Lajos bíztatására felvették a kapcsolatot Nyék Sándor népdalgyűjtővel, aki a balatoni dalkultúra legjobb ismerője volt. A zánkaiak több dalcsokrukat a „Balatoni népdalok” c. kötetéből állították össze. 1981. januárjában vette fel a „Magyar Tenger Pávakör” nevet az együttes. Jelenleg Némethy Kornélia harmonika tanár művészeti vezető irányításával folynak a próbák és a fellépések. A közönség elismerő tapsa mellett kiérdemeltek 5 Arany minősítést, megkapták a „Veszprém Megyéért”, a „Szocialista Kultúráért” kitüntetést, a „Zánka Községért” elismerő oklevelet. Műsoraikkal bejárták a Balaton-felvidéket, szerepeltek a megye és az ország számos településén, eljutottak Szlovákiába és Németországba, készítettek felük felvételt a Magyar Rádióban. Az együttes vezetője Albert Ferencné Mária

11.15 Jehoda Ferenc és Felbermann Mónika zenés műsora
Jehoda Ferenc már 6 éves korában kezdett zenélni. Budapesten végezte zenei tanulmányait, zongorán, harmonikán, és jazz tanszakon végzett.
Felbermann Mónika énekes, hivatásos előadóművész. Rendszeresen lépnek fel közösen, hatalmas zenei repertoárral rendelkeznek.
13.00-14.00 Tortaparádé, Gulyásfőző verseny eredményhirdetése
A Tortaparádéra nevezni lehet délelőtt 12-ig házi készítésű, külsőre és ízre helyi jellegzetességeket bemutató tortával. Az első három helyezett díjazásban részesül.

FŐ TÉR
10.00 Élménymotorozás a paloznaki motoros fiúkkal (10 éves kortól!)

14.30 Borkóstoló a Sárkányos kútnál
Ez az az alkalom, amikor a kútból jófajta rizling folyik mindenki kedvére.

15.00 Szüreti felvonulás indulása a Fő térről
Vidám szüreti felvonulás a környékbeli lovasok, lovaskocsik, traktorok, 2 kisvonat részvételével. Felkeressük a szomszédos falvakat Lovast, Alsóörsöt és közben jófajta paloznaki borral és frissen préselt musttal kínáljuk az érdeklődőket, így invitálva mindenkit az esti szüreti bálba. A kocsikra beöltözve lehet felszállni! Bővebb információ a hivatalban, vagy a 06/30/2130 785 telefonon.

Szüreti felvonulók hagyományos fogadása Alsóörsön (Fotó: balaton.vehir.hu/Archív)

15.30 Foki Operettműsora
A Foki Operett Együttes 2016. október végén alakult Siófokon. Nevük is innen ered, mert a városuk régi neve Fok volt. Az együttes tagjai: Pintér Gabriella, Tieger Tímea, Krezinger Tibor. Fő profiluk az operett műfaj, de a komolyzene, musical, táncdal terén is otthonosan mozognak.

16.45 Szüreti felvonulás érkezése
„Kisbíró mostan a híreket dobolja, hogyan és mi történt azt versbe szedve mondja...”

17.30 Füred Dixiland Band koncertje
A zenekar 2017-ben alakult az autentikus dixieland-swing hagyományait követve, amely egy zenei időutazás formájában bemutatja a 20-as 30-as 40-es évek Amerikájának korhű irányzatát. Elhivatottságunknak érezzük, hogy tovább vigyük a korszak kiválóságainak mint: Louis Armstrong, Benny Goodman, Glenn Miller, Ella Fitzgerald, Lionel Hampton legismertebb és legtöbbet játszott dalait és természetesen feldolgozván a kevésbé ismert ámde kiemelkedően virtuóz szerzeményeit is. A produkció vezetője: Dervalics Róbert. A zenekar tagjai: Potesz Tamás: zongora, Bér Zsolt trombita, Mike Krisztián harsona, Németh Csaba dob, Nagy Ferenc nagybőgő, Szász Dávid gitár, banjo, Dervalics Róbert klarinét, szaxofon Mr. Louis Armstrong, Zabos Regina ének.

19.00 Utcabál DJ Áronnal
Műsoron: rock&roll, blues, disco és funky stílusú dalok, valamint igazi retro hangulatot idézve, örökzöld klasszikusok világhírű előadók legnépszerűbb slágerei.
Szünetben: tombolasorsolás

SZEPTEMBER 24. VASÁRNAP

11.30 Búcsúi Szentmise a római katolikus templomban

15.00 Faültetés az újszülött paloznaki babáknak (Kálvária)
A XXI. század paloznaki csemetéinek ültetnek emlékfát szüleik. A gyerekeknek a „Paloznak Jövőjéért” Közalapítvány hagyományosan névre szóló óntálat adományoz.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!