Balaton: Ne vegyük el a fiatalok kedvét a munkától!

Az életkori sajátosságoknak megfelelően kell kezelni a diákmunka iránt érdeklődőket

balaton.vehir.hu Forrás: Peter Eskovacs 2017. 06. 28. 17:20

Sok fiatalnak jól jön a nyári pénzkereseti lehetőség, a balatoni éttermek többségében, kölcsönzőkben, boltban jó eséllyel találnak is munkát a dolgozni szándékozók. Nem mindegy azonban, hogy életre szóló kellemes, vagy éppen elborzasztó tapasztalatot szereznek. A Füred Kapitány és barátai elnevezésű formáció most kampányt indított azért, hogy az idén első munkájukat kereső diákok kedvét ne vegyék el attól, hogy később is dolgozzanak.

A kampányban nemzetközi játékgyártókkal és a balatoni turizmusban fontos szerepet betöltő cégekkel, önkormányzatokkal, strandokkal működnek együtt.

– Mi olyan munkahelyeket kreáltunk, ahol minimálisra próbáljuk csökkenteni a stresszt azok számára, akik idén első alkalommal szeretnének nyári munkát vállalni – mondta Éskovács Péter, az akció egyik szervezője.

Végre egy jó álláshirdetés:

Tavaly sokat kiabált veled a főnök? Nem adtak értelmes munkát? Nem volt biztos, hogy kifizetik a béredet? Idén keress nyugodtabb és biztosabb nyári állást! Főként olyan 16-19 éves diákokat várunk a munkára, akik idén első-második alkalommal szeretnének dolgozni és “csak ” bele szeretnének kóstolni a munka világába, 4 -6 órában, egy-két heten át. Ha bizonytalan vagy abban, hogyan kell tárgyalni egy állásról, kérd meg szüleidet, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot, szívesen tájékoztatjuk őket is. Helyszín: Alsóörs, Balatonalmádi, Balatonfüred, Siófok. Bérezés: teljesítményed alapján! Bővebb információ: 70 332 1300-as számon lehet kérni.

Az állást, egy balatonfüredi játék és csokibolt hirdette meg, amely a környékbeli strandokra kíván kitelepülni. Az állást, Füred Kapitány és barátai elnevezésű akciócsoport segítségével hirdették meg, amely újságírókból, pedagógusokból, pszichológusokból és turisztikai szakemberekből áll. A csoport szerint, a nyári munka fontos szerepet tölthet be a fiatalok életében. Éppen ezért nem mindegy, hogyan bánnak velük a vállalkozások tulajdonosai. A nyári munka keretén belül, a diákok megismerhetik a felnőttek világát, újabb szocializációs lehetőség. Megismerik a pénz, a munka értékét.

Ezért nagy a stressz a turizmusban

A munkaerőhiány miatt már egyre kevésbé várnak el munkatapasztalatot a munkaadók. – írta a szakszervezetek.hu oldala. A balatoni állásokra napi 10-12 óra munka a jellemző, és nemhogy szabadságra nem mehet a munkás ilyenkor, de szabadnapot is alig kap majd a csúcsszezon alatt. A lap azt is kiemeli, hogy bérezés még mindig köszönő viszonyban sincs az Ausztriában megfizetett összeggel.

Ennyit lehet keresni

A nyilvános hirdetéseket böngészve, illetve szakmai információink alapján egy pincér 600-650 forintot, egy szakács 450-500 forintot, a kisegítő személyzet pedig 250-300 forintot kap óránként. Amennyiben 12 órát dolgoznak minden nap, és egy héten csak egy szabad nap jut nekik, akkor kiszámolható, hogy

pincérként 203 ezer,
szakácsként 156 ezer,
mosogatóként pedig 94 ezer forintot lehet keresni havonta.

Egy csúszdafelügyelő napi bére négy és ötezer forint között mozog, ami még havi 5 pihenőnappal számolva sem haladja meg a havi 130 ezer forintot. Az úszómesterek egy ezressel többet visznek haza naponta, így havi bérük 156 ezer forint körül alakul. A legrosszabbul minden esetre a kisegítő személyzet és a beengedő hostessek járnak: nekik havi 90 ezer forint nettó fizetéssel kell beérni

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!