Balaton: Első alkalommal láttak fehércsőrű búvárt Magyarországon!

balaton.vehir.hu Forrás: http://www.mme.hu/Lendvai Csaba – Orbán Zoltán Fotó: Mészáros József 2016. 12. 05. 12:40

Fehércsőrű búvár – egy Magyarországon eddig még soha nem látott madárfaj – első példányát figyelték meg a balatonföldvári mólónál december 3-án budapesti madarászok.

A határozás után a hírről azonnal értesült a hazai madármegfigyelők mind népesebb közössége, melynek eredményeként néhány órán belül, majd másnap is az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők a Balatonhoz.

A búvárok nagytestű, liba méretet is elérő vízi madarak. Akár hatvan méternél mélyebben a víz alá merülve vadásznak halakra, rákokra és csigákra. Az északi területek fészkelői. Európában három fajuk költ, az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak. A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel. Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít. A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látványt nyújt fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával.

Lendvai Csaba - Orbán Zoltán

Fehércsőrű búvár a Balatonon, 2016. december 3-án (Fotó: Mészáros József).

További részletek, fotók a Magyar Madártaniés Természetvédelmi Egyesület honlapján!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!