Ünnepi megemlékezésekkel, koszorúzásokkal tisztelgett a BAHART a balatoni hajózás atyjaként emlegetett Széchenyi István születésének 225. évfordulóján

balaton.vehir.hu Forrás: Mihalovics Dóra - BH Zrt. 2016. 09. 21. 15:37

Az idén 170 éves jubileumát ünneplő Balatoni Hajózási Zrt. 2016. szeptember 21-én, gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulóján siófoki kisiskolásokkal koszorúzott, valamint több helyszínen is megemlékezéseken vett részt, tisztelegve a balatoni hajózás atyja, a gőzhajózás elindítója előtt.

A jeles napon már a reggeli órákban ünneplő gyerekzsivaj töltötte meg a siófoki kikötőt, ahol a Széchenyi István általános iskola tanulói tartották megemlékezésüket iskolájuk névadójáról, valamint a balatoni hajózás 170 éves évfordulója alkalmából. Az eseményen a diákok elevenítették fel gróf Széchényi életének legjelentősebb pillanatait, tetteit, majd koszorút helyeztek el a Balatoni Hajós Fesztivál keretében múlt szombaton felavatott jubileumi réztáblánál. A BAHART kedvezményes hajózással igyekezett felejthetetlenné tenni a csaknem 300 kisdiák Széchényi emléknapját.

Az évforduló alkalmából a Balatoni Hajózási Zrt. emléktáblát és koszorút helyezett el Kaáli Nagy Dezső vízépítő mérnök sírjánál a siófoki Újhelyi Temetőben. A megemlékezésen Kollár József a BAHART vezérigazgatója méltatta a Balaton infrastruktúrájáért elévülhetetlen érdemeket szerzett, 10 balatoni kikötőt, azok épületegyütteseit valamint a Sió-csatorna bővítését és a torkolati művek kialakítását megtervező mérnököt, illetve kiemelkedő és maradandó munkásságát.

Szerte az országban hangzott ma el gróf Széchenyi István neve, köztük Balatonfüreden, ahol délután a Tagore sétányon helyezte el koszorúját a város vezetése és a Balatoni Hajózási Zrt. képviseletében Veigl Gábor vezérigazgató-helyettes. A 170. hajózási szezon és Széchenyi születésének 225. évfordulójának tiszteletére az ünnepségen a füredi partok előtt felsorakozott a Kelén, a Csobánc és a Jókai motoros hajó, majd közös kürtszóval zárták a megemlékezést.

A BAHART vezetése fontosnak tartja a múlt hagyományainak megőrzését, a balatoni hajózásért munkálkodók emlékének felelevenítését és átadását a jövő nemzedékei számára. A 2016-os évben számos eseményen és rendezvényen tisztelgett a Társaság az elmúlt 170 év emléke előtt egészen márciustól őszig.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!